Clugov Le Sacre du Printemps na prestižnem Mednarodnem baletnem festivalu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo 19. in 20. aprila z baletom Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps gostoval na Mednarodnem baletnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v Rusiji. V Aleksandrinskem gledališču bodo mariborski baletniki na večeru baletnih enodejank Night of One-Act Ballets nastopili skupaj z baletnima ansambloma Semperoper iz Dresdna in znamenitega Bolšoj teatra iz Moskve.
Mednarodni baletni festival Dance Open velja za enega najboljših plesnih dogodkov v Evropi. Aprila vsako leto se v Sankt Peterburgu zberejo zvezde iz sveta baleta, direktorji glavnih svetovnih baletnih ansamblov in študenti najboljših baletnih šol in akademij, ki obiskujejo master classe priznanih ruskih baletnih pedagogov, in seveda navdušeno občinstvo.
Program sestavljajo gala večeri, ki slavijo velike baletne plesalce, filmske predstavitve, strokovne konference, foto razstave … Na baletnem gala večeru Zgodovina ruskega baleta bo na potovanju skozi čas predstavljena radost znanja in nepozabnih vtisov neskončnega mojstrstva mednarodnih baletnih zvezd. Tradicionalno je vrhunec festivala Gala mednarodnih baletnih zvezd v znameniti koncertni dvorani "Oktyabrsky", na kateri sodelujejo zvezdniki iz dvanajstih baletnih ansamblov: ameriškega baletnega gledališča ABT, New York City Ballet, Bostonskega baleta, Nizozemskega nacionalnega baleta, baleta Državne opere iz Berlina, Hamburškega baleta, Stuttgartskega baleta, Bavarskega državnega baleta, Narodnega baleta s Kube, baletnih ansamblov Mariinskega gledališča, gledališča Bolšoj in Ukrajinske narodne opere in baleta.

Umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug pa je član žirije festivala, ki ji predseduje Natalija Makarova, v njej pa so še umetniški direktorji baletnih ansamblov: Boris Eifman (Eifman Ballet Sankt Peterburg), Vladimir Malakhov (Staatsballett Berlin), Kevin O’Hare (Royal Ballet Covent Garden), Aaron Sean Watkin (Semperoper Ballett Dresden), Igor Zelensky (Akademsko glasbeno gledališče Stanislavskega in Nemirovič-Dančenka Moskva), Jurij Fateev (Mariinski balet), Galina Stepanenko (Gledališče Bolšoj Rusija), plesalec Denis Matvienko ter koreografi David Dawson, Hans van Manen in Jurij Posokov. Žirija bo ob koncu festivala najboljše plesalce nagradila z eno izmed kristalnih replik stopala Ane Pavlove, ki so ga v bron vlili leta 1913.
Večer baletnih enodejank sestavljajo vznemirljive in kontroverzne uprizoritve koreografov, ki so dandanes v soju žarometov in jim sledijo baletni kritiki in mediji iz vsega sveta.
Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga si je slovensko občinstvo ogledalo v predstavi Hommage à Stravinsky, umetniškemu poklonu Igorju Stravinskemu, s katerim je aprila 2012 mariborski Balet obeležil 130-letnico skladateljevega rojstva, pri tem pa skozi novo koreografsko podobo približal estetiko njegovih glasbenih in baletnih del širši slovenski javnosti. Posvetitev pomladi pa prav letošnje leto slavi stoletnico premiere. "Iniciacijo moje postavitve predstavlja izvirna plesna kreacija Nižinskega zaradi njene hermetične koreografije in ‘moteče’ naprednosti za tedanji čas; svojo interpretacijo Posvetitve pomladi zato doživljam tudi kot poklon Nižinskemu in njegovemu razvpitemu (ne)uspehu ob pariški premieri, ki je postala dinamični temelj razvoja modernega plesa v 20. stoletju," pravi Edward Clug in dodaja: "Moja interpretacija Posvetitve pomladi ostaja na vsebinski ravni zvesta glasbeni strukturi in prvotnemu libretu, ki izhaja iz legende iz predkrščanskega (poganskega) časa v Rusiji. Legenda pripoveduje o ritualu žrtvovanja device, ki mora plesati do smrti v poklon pomladnemu božanstvu, da bi povečal rodovitnost zemlje. V ikonografskem smislu se predstava navezuje na etnografske simbole starodavne ruske legende: ženske z dolgimi pletenimi kitami in z rdečimi ličnicami ter moški z bradami – dva spolna simbola moškega in ženske, izolirana v sodoben čas in prostor, v katerem želim ‘posvetiti’ današnjo pomlad."
Plešejo Evgenija Koškina, Catarina de Meneses, Olesja Hartmann, Tetiana Svitlična, Mirjana Šrot, Asami Nakashima, Dénes Darab, Demetrius King, Sytze Jan Luske, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc. Scenografijo je naredilj Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec svetlobe Tomaž Premzl in asistent koreografa Matjaž Marin.
Balet Semperopere iz Dressdna se bo predstavil z baletom Spazio-Tempo v koreografiji Jacopa Godanija na glasbo Siegfrieda Rösserta (48nord), balet gledališča Bolšoj pa z baletom Classical Symphony v koreografiji Jurija Posokova na Simfonijo št. 1 Sergeja Prokofjeva.