66. Ljubljana Festival z množico plesnih predstav, a še vedno brez strehe nad glavo!

Sfera mundi – Potovanje okrog sveta v izvedbi La Fura dels Baus

Direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala (LF) Darko Brlek je 11. aprila v Rdeči dvorani ljubljanske Mestne hiše predstavil program letošnjega 66. LF, ki bo trajal od 28. junija do 3. septembra. Napovedal je tudi dolgo ter lepo poletje, seveda ne le vremensko (žal obljubljena streha ne bo dokončana), predvsem bogato ter kulturno v središču doživetij na prizorišču festivalskih Križank in drugih odrih ljubljanskih uprizoritvenih hiš. Darko Brlek je pozdravil župana Mestne občine Ljubljana (Mol) Zorana Jankovića, častnega pokrovitelja 66. LF, ter dejal, da na kongresnih nastopih doživi aplavz, ko izjavi, da je direktor festivala, ki deluje v najlepšem mestu na svetu in ki kulturi prispeva 11,5 odstotka od proračuna. To dejstvo je potrdil tudi župan Janković, z aplavzom pa pozdravili predstavniki sponzorjev naših velikih podjetij ter delegati festivalov umetnosti: Arts Festivals Summit Evropskega festivalskega združenja, ki združuje 150 festivalov, predstavnike teh je med 11. in 13. aprilom gostil 66. LF. Tema tega mednarodnega festivalskega vrha je bila dediščina umetnosti občinstva v srcu mest, cilj pa tudi raziskava, kako lahko festivali bolje sodelujejo s turističnimi agencijami.

Darko Brlek na tiskovni konferenci s pokrovitelji Ljubjana Festivala in županom Zoranom Jankovičem.
In kaj se bo dogajalo to poletje na 66. LF? Festivalski umetniški okvir ostane enak, vendar pa kot je napovedal Darko Brlek , bo letos ponujeno najboljše iz sveta umetnosti, prihajajo tudi velika gostovanja ter zveneča svetovna imena. Odprtje bo 28. junija na Kongresnem trgu s svetovno premiero glasbeno-scenske predstave Sfera mundi Potovanje okrog sveta. Po Brlekovih besedah je to drzna in ambiciozna predstava, ki jo bo režiser skupine La Fura dels Baus, Carlus Padrissa, postavil prav za poletni oder na Kongresnem trgu, potem sledi njeno štiriletno uprizarjanje na odrih sveta z oznako Ljubljana Festival. O tem novem festivalskem projektu smo že pisali na našem portalu, prav tako o njihovi navdušujoči uprizoritvi kantate Carmina Burana na lanskem odprtju.
Žrtvovanje …
Na programu je tudi več baletnih ter plesnih predstav. Že 11. julija se napoveduje Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče s predstavo Žrtvovanje, ples o družinski zgodbi. Njihovo plesno gledališče se drži koncepta pripovedovanja kitajskih zgodb, plesnih tem, ki se nanašajo na dedovanje ter ustvarjalnost. Zavedajo se, da s tem prav tako prispevajo k širjenju kitajske kulture.
… Leva desna, leva desna … (foto: Tiberiu Marta)
Mariborski balet bo s svojo novo premiero, baletnim triptihom sodobnih koreografij Leva Desna Leva Desna, na sporedu Križank že 12. julija. Baletni večer sloni na sodobnih baletnih in plesnih temeljih treh koreografov: Gaja Žmavca, ki je novo koreografsko ime na našem baletnem obzorju, in dveh svetovno znanih  koreografov: Edwarda Cluga ter gostujočega Aleksandra Ekmana
… Dance Amore … (foto: Tomaž Lanišek)

Štiri dni po mariborskem baletu bo stekla plesna zgodba Dance Amore, zgodba mnogih ljubezenskih akcij v režiji in koreografiji Jurija Batagelja ter v izvedbi priznanih slovenskih in mednarodnih plesalcev latinskoameriških ter standardnih plesov.
… Pro et Contra … (foto: Evgenij Matvejev)
V drugi polovici avgusta (21. in 22.) bo v Križankah znova nastopil Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga z baletom Pro Et Contra v koreografiji Borisa Eifmana in na baletno glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. Premiera tega baleta je stekla na koreografov rojstni dan, 22. julija 2016, ob njegovi 70. obletnici, ukvarja pa se z istospolno usmerjenosta Čajkovskega.
… Briljantina …
Veliko plesa lahko obetajo tudi muzikali, in s slovensko premiero najbolj priljubljenega muzikala vseh časov Briljantina (Grease) se začne novo festivalsko poletje muzikalov. Za Briljantino, ki še vedno buri duhove o posedovanju pravic slovenskega naslova, so rezervirali kar štiri uprizoritvene termine na odru Križank, 18,. 19,. 20, 22. junija. Za vse dosedanje govorice okoli Briljantine je Brlek dejal, da je vse dorečeno in ni nobenih zagat.
… Vesna … (foto: Ljubljana Festival-Mediaspeed)
Znova bo na festivalskem sporedu prvi izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni, in to 23. julija, ki ima za seboj že 150 uprizoritev. Svojo festivalsko reprizo bo spet doživela tudi Vesna, muzikal zasnovan na romantični zgodbi in uspešnici prvega slovenskega filma enakega naslova.
Za sproščeno poletno vzdušje napovedujejo Poletno noč (20. junija), ki jo LF pripravlja v sodelovanju z RTV Slovenija, večer bo posvečen devetdesetim letom radijskega in šestdesetim TV-oddajanja.
V festivalske Križanke se bo po svetovnih uspešnih gostovanjih vrnil še Goethejev Faust (3. julija) našega prekmalu preminulega režiserja Tomaža Pandurja, predstava pa je z več kot 60 izvedbami in najmanj 30.000 obiskovalci postala tudi najuspešnejša slovenska gledališka uprizoritev vseh časov. Tudi koncert skupine Laibach z bogato vizualno sceno ter v sodelovanju s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova pod taktirko Filipa Ratheja bo potekal že tretje leto. Vlado Kreslin pa bo 31. avgusta v poletnih Križankah izvedel že svoj kar 27. koncert. Napovedana je tudi zasedba Voca Peaple, ki steče v sceni vesolja, na planetu Voca, v vokalni ekspresiji in scenski fantaziji skupine.
… Cvetje v jeseni (foto: Ljubljana Festival-Mediaspeed)
Za najmlajše tudi letos organizirajo dve brezplačni tematski ter ustvarjalni delavnici: plesna delavnica bo potekala od 20. do 22. avgusta pod naslovom Nasprotja, mala likovna kolonija pa od 16. do 20. julija.
V predprodaji, ki se je začela že 31. marca, je možen tudi nakup kart po za deset odstotkov nižji ceni, za člane Kluba LF pa za 20 odstotkov.
Program 66. LF je objavljen, tudi je čas, da si privoščimo poleg toplega poletja še kulturno programsko poletje Ljubljana Festivala, ki takrat kar vabi ter polni središče Ljubljane.

View Gallery 9 Photos