65. Ljubljana Festival. Kulturno poletje je pred vrati.

Odprtje Ljubljana Festivala bo pripadlo skupini La Fura dels Baus.

Direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala Darko Brlek je pozdravil navzoče novinarje, goste in pokrovitelje Ljubljana Festivala (LF), ki so 10. maja na novinarski konferenci zasedli Rdečo dvorano Mestne hiše Ljubljana (Mol). Častni pokrovitelj omenjenega festivala je ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dan prej na seji mestnega sveta dejal, da kultura predstavlja zanj investicijo in ne porabo, kar potrjujejo tudi vsa ta leta sponzorji in podporniki poletnega ljubljanskega festivala. Janković je imenoval direktorja Brleka za izrednega menedžerja, ki že 25 let več kot uspešno vodi Ljubljana Festivala, v tem času pa zamenjal že nekaj županov. Festivalski program vsa ta leta pod Brlekovim vodstvom uspešno teče in raste, letos pa ob svoji 65-letnici predstavlja z gosti svetovnih in zvenečih imen umetnosti tudi veliko presenečenje.

Na tiskovni konferenci …
Brlek je najprej predstavil sponzorje in jim  predal besedo, svojo programsko predstavitev festivala pa načrtoval za konec konference. Partner 65. Ljubljana festivala je nova Zavarovalnica Sava, njen prvi človek mag. David Kastelic je poudaril, da je zanje pomembno, da se njihovi zavarovanci dobro počutijo v družbi in okolju, kjer bivajo, zato podpirajo kulturna dogajanja in jim je v čast ter veselje, da so letos lahko glavni pokrovitelji Ljubljana Festivala. Direktorica trženja Energetika d.o.o Ljubljana Diana Horvat je menila, da tako Energetiko kot Ljubljana Festival združuje skupna skrb za energetski utrip prestolnice Ljubljana, ko omenjena prireditev s svojim festivalskim poletjem ustvarja enkratne kulturne zgodbe. Janez Škrabec, direktor Riko Ribnica d.o.o, je čestital Brleku in njegovemu odličnemu timu, ki skrbi za kulturni utrip prestolnice. Dejal je, da podpirajo festival, ker znajo izbirati tudi najboljše iz Belorusije in Ruske federacije, ki se tudi največkrat uvrščajo med slavne svetovne umetnike. Za dobre odnose z omenjenimi državi – tako gospodarske kot kulturne – pa je poleg Škrabca in Jankovića zasluženo tudi Društvo slovensko-ruskega prijateljstva. S strani obiskovalcev konference je bilo zastavljeno vprašanje, kdaj bo, bil bi tudi čas, da se častno in primerno odlikuje svetovno ime dirigentskih pultov Valerija Gergijeva, kajti slednji že leta odmevno gostuje na poletnem ljubljanskem festivalu s svetovno uveljavljenim Orkestrom Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki bo tudi letos gostoval ob koncu festivala, 31. avgusta, s programom Ludwiga van Beethovna, S. Prokofjeva in D. Šostakoviča.
… Darko Brlek in David Kastelic …
Omenjeni festival vsako leto podpira tudi BTC, kar je potrdil predsednik uprave BTC d.d  Jože Mermal, letošnji častni meščan Ljubljane, ki je dejal, da Ljubljana cveti in da računajo, da bo tudi njen festival. Tudi predstavnik Mobitela Tomaž Jontes je potrdil dolgoletno podporo festivalu, saj jih navdušujeta festival in kultura, ter seveda tudi šport. Brlek je imenoval še druge sponzorje festivala: Petrol d.d.d, Spar Slovenija d.o.o, Delo d.o.o. in preostale medijske sponzorje, med katerimi je tudi naša Parada plesa, še posebej pa poudaril, da festival podpirajo tako novinarji s svojimi prispevki kot tudi vsi obiskovalci, ki ga spremljajo, ter se vsem skupaj zahvalil v imenu LF.
In kaj svojim obiskovalcem ponuja 65. Ljubljana Festival? Letošnji program gosti veliko svetovnih imen s sveta glasbe in odrskih glasbenih del. Začel se bo s krstno izvedbo muzikala Vesna v Križankah že 7. junija (ponovitve 8.–10. junija in 16., 17. avgusta). Na novinarski konferenci je prisotne očarala Vesna/Flora Ema Lotrič in zapela songe iz muzikala Vesna. Če bo deževalo, se istega dne in ob isti uri Vesna prestavi na Gospodarsko razstavišče Ljubljana, kajti dela na novi strehi začnejo po končanem festivalu. 
… Flora Ema Lotrič …
Muzikal Vesna se veselo dogaja po zgodbi Mateja Bora iz filma Vesna, uglasbil jo je Vojko Anzeljc po libretu Janeza Usenika, in to v času mature, ko se generacije maturantov sprašujejo, "kateri genij je dal maturo ‘glih’ na pomlad!" Vesni že 18. junija sledi največja festivalska produkcijska uspešnica, muzikal Mamma Mia! Ljubitelji muzikala prav gotovo ne smejo zamuditi Vrhuncev muzikalov iz West Enda in Broadwaya v izvedbi znanih mednarodnih solistov in Orkestra slovenske filharmonije ob taktirki Roberta Pruvisa v Križankah 21. avgusta. Ob 80. obletnici rojstva Jožeta Privška bo 21. junija na sporedu koncert Poletna noč.
… Patrik Greblo …

Slavnostno odprtje festivala bo zadonelo ob znamenitem vzkliku vladarici sveta "O Fortuna!", ko bo na odru donela veličastna kantata za orkester, zbor in soliste Carla Orffa Carmina Burana in v spektaklu pretresljivih scenskih efektov znamenite gledališke skupine La Fura Dels Baus iz Barcelone, ki bo gledalce prevzela tudi še s pomladnimi dišavami 27. junija na Kongresnem trgu. Junijski program je namenjen tudi Koncertu opernih arij v izvedbi mezzosopranistke Elῑne Garanča, potekal bo 30. 6.–2. 7. v Cankarjevem domu. V istem času bo tudi II. izvedba Ljubljana Festivala na Ljubljanici z bogatim programom študentov Akademije za glasbo in KGB Ljubljana, ki je bila prvič promovirana lani z vožnjo na ladjicah po reki Ljubljanici v Ljubljani, takratni zeleni prestolnici EU; 30. 6. bo na Peklenskem dvorišču Križank domoval Tomaž Domicelj s Čisto akustiko III.
Posebno pozornost si zasluži opereta E. Kálmánova Kneginja čardaša v izvedbi SNG opera in baleta Ljubljana ter Zagrebškega mestnega gledališča Komedija v režiji Ivana Lea Lema in v koreografiji Lea Mujića, pod dirigentskim vodstvom Veseljka Barešića; dogajala pa se bo 4. in 12.–14. julija. Na festivalskem programu bodo tudi tradicionalne romske in madžarske pesmi, ki jih bo s svojim ansamblom uprizoril znani Roby Lakatos (19. 7.)
Na odru Opere Ljubljana se bo 18. julija zgodil Hommage Tomažu Pandurju ob uprizoritvi njegove drame Brezmadežna po dramaturgiji ter dramski priredbi Livije Pandur in po romanu Colma Tóibína, v vlogi Marije bo nastopila Nataša Matjašec Roškar. Tomaž Pandur je že od leta 2002 gostoval na Ljubljana Festivalu, v času ko ni bil ravno zaželen pri nas in vse do svoje prezgodnje smrti, ko so se vrstile predstave: Hazarski slovar z izvrstno gibalno dramatizacijo Edwarda Cluga, Sto minut, Tesla, Tesla Electronic Company, Barok, Hamlet, Medeja  in Faust. Darko Brlek je napovedal uprizoritev njegovega Fausta za prihodnje leto.
Poseben večer se bo dogajal 20. 7. v Unionski dvorani Grand hotela Uniona, ko se bo Šnitkejevem Koncertu za klavir in godala ter ob italijanskem ansamblu I Sosti Aquilni ter pianistki Anastaziji Terenkovi pridružil znani ameriški igralec, režiser ter producent John Malkovich z besedilom iz romana Grobovi in junaki Ernesta Sabata.
Sledil bo tudi 26. Koncert Vlada Kreslina (25. 8.), še prej pa skupina FUNtango s harmonikarjem Markom Hatlakom in Iztokom Mlakarjem (10. 8.)
Ob 40-letnici smrti Elvisa Presleyja bo slovenska skupina Sam´s Fever, skupaj s plesalci svinga skupine Retronom in uveljavljeno slovensko a capella zasedbo Jazzva ter v spremljavi Big Band RTV Slovenija z godali 21. avgusta oživljala glasbo kralja rokenrola.
Iz zakladnice opernih del bo na sporedu tudi komorna opera v srbskem jeziku Svatba (22. 8.) za šest ženskih glasov a cappella ter ob občasni spremljavi tolkal, ki je nastala v koprodukciji in novi postavitvi Festivala d ´Aixen – Provence in Ljubljana Festivala na glasbo ter po libretu v Kanadi živeče srbske skladateljice Ane Sokolović. Nacionalna operna hiša iz Pekinga bo gostovala s priljubljeno opero Giacoma Puccinija Madama Butterfly pod taktirko glasbenega vodje in dirigenta Yang Yang (23. in 24. 8.) Ob 200-letnici rojstva Richarda Wagnerja bosta prvič v Sloveniji predstavljeni njegovi monumentalni glasbeni drami Siegfried in Somrak bogov v izvedbi Mariinskega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva. Na festivalu bo gostoval tudi znameniti in najstarejši ruski simfonični orkester Sanktpeterburške filharmonije pod vodstvom dirigenta Jurija Temirkanova (3. 7.).
… Alenka Godec, Simona Vodopivec in Damjana Golavšek …
Glasbeni program z vrhunskimi mednarodnimi solisti in orkestri v večjem številu izpisuje še preostali bogato zasnovan festivalski program, tudi s programi Akademije Branimir Solkar. Tako kot že nekaj let organizirajo XX Mednarodno likovno kolonijo pa še Malo likovno kolonijo za otroke in glasbeno-plesno delavnico Vesna s pevskim pedagogom Boštjanom Korošcem in koreografom Miho Krušičem.
Ob koncu novinarske konference je prisotne razvedril še en pevski prispevek, ki so ga uprizorile ‘Dinamitke’, glavne junakinje muzikala Mamma Mia!: Simona Vodopivec Franko, Alenka Godec in Damjana Golavšek, ko so ob klavirski spremljavi Patrika Grebla zadoneli songi te festivalske glasbeno-plesne uspešnice.
Predprodaja vstopnic teče do 6. junija in omogoča 10-odstotni popust, za člane Kluba Festivala Ljubljana pa 20-odstotni. Prodajna mesta so poleg blagajne Križank še: prodajalne Eventima, Petrolovi servisi, poslovalnice Pošte Slovenija, Kompasa ter Slovenske železnice Ljubljana, Celje, Koper in Maribor.

View Gallery 7 Photos