Urška Centa. Plesno-glasbena predstava (NI)SEM se vrača na gledališke odre.

Urška Centa

Udarna plesno-glasbena predstava flamenka (NI)SEM se vrača na gledališke odre. Predstava je nastala kot plod sodelovanja slovenske plesne umetniške zasedbe CoraViento z madžarsko umetnico Mario Keck, premierno pa je bila uprizorjena 31. marca 2016 v koprodukciji s Centrom urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani.

….
(NI)SEM je iskanje osebne identitete in vrednot, ki nam dajejo smisel. Gre za individuum in skupnost, za ljubezen in pozabo, za srečanja in razhajanja, ki jih plesalci in glasbeniki črpajo iz svojih spominov ter nato prelivajo v gib, zvok in glas. Glasbeno potujejo med jazz in etno vodami in se srečajo z magičnim petjem Keckove, ki neponovljivo spaja prostor in čas, vzhod in zahod v mešanici flamenka in madžarskih, romskih melodij. (ples in koreografija: Maria Keck, Urška Centa, Manca Dolenc, Urška Ivanuša, Mitja Obed, Simona Šturm, Mihaela Wabra Kucler; glasba: vokal Maria Keck, kitara Vito Marenče, klavir Tomaž Pačnik, tolkala Vasja Štukelj; režija: Urban Zorko; scenografija, kostumografija in oblikovanje: Danijela Grgić).
Ustanovitelje in aktivne člane Plesno kulturnega društva CoraViento je med seboj združila predanost umetnosti ter močna želja po kvalitetnemu širjenju flamenka v slovenski kulturni prostor. Med leti 2011 in 2017 smo sodelovali na več odmevnih prireditvah in festivalih ter uprizorili tri zelo uspešne gledališke plesne predstave: V zeleni senci lune (premiera 26. novembra 2011 v Prešernovem gledališču Kranj), Trenutek (premiera 28. maja 2013 pred razprodano Katedralo v Kinu Šiška) in Carmen, ki je nastala v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije (premiera 24. junij 2015 v Koncertni dvorani Lendava). Predstave so doživele več ponovitev, gostovali smo namreč na festivalih Arsana, Lent, DANCS – Piran, Histeria, Pridi zvečer na grad in največjem regijskem flamenko festivalu v Zagrebu ter v gledališčih Španski borci, Kosovelov dom Sežana, Lutkovno gledališče Ljubljana, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Dom kulture Šentvid in drugih.
… (Foto: Polona Eržen, Miha Mally in Andrej Tomažin)
Trenutno potekajo gostovanja s predstavo (NI)SEM, pri kateri imamo čast sodelovati z madžarsko vsestransko umetnico Mario Keck (premiera 31. marca 2016 v Katedrali Kina Šiška). V okvir njihovih rednih dejavnosti spada poučevanje plesa flamenka v Ljubljani, Trstu, Velenju in Mislinji, organizacija seminarjev tujih plesnih in glasbenih pedagogov, organizacija dogodkov, namenjenih predstavitvi flamenko ustvarjalcev vseh starosti in spolov ter druge aktivnosti, ki krepijo slovensko poznavanje flamenka kot samostojne umetnosti, ki ni odvisna od časa in prostora nastanka. (je za naš portal sporočila Urška Centa, plesalka flamenka in članica skupine CoraViento, in povabila na ogled predstave (NI)SEM v sredo, 22. marca 2017, ob 20.00 v SiTi Teater v Ljubljani ali v petek, 24. marca 2017, ob 20.30 v Slovensko stalno gledališče v Trstu)

View Gallery 4 Photos