Spektakularni plesni vikend v Brežicah. Master Dance Festival − Lukec Open navdušil!

(Foto: Aleksandar Živaljević − Girafon Studio)

Od petka, 7., do nedelje, 9. februarja 2020, je Plesni klub Lukec Brežice v soorganizaciji z Zavodom Lukec in Plesnim klubom Lukec v Brežicah izvedel že 6. Master Dance Festival Lukec Open. Na festivalu se je tokrat predstavilo več kot 1700 plesalcev različnih plesnih zvrsti iz 78 različnih plesnih klubov in šol iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Madžarske, Slovaške, Poljske in Ukrajine. Na tridnevnem plesnem spektaklu smo si lahko ogledali kar 485 koreografij. Festivala se je udeležilo tudi več kot 150 plesalcev iz Plesnega kluba Lukec Krško in Brežice.

Festival se je začel v petek, ko se je na odru Mladinskega centra Brežice odvil Urban battle challenge, kjer se je med 75 plesalci pomerilo tudi nekaj domačinov, in sicer so v predtekmovanju svoje plesno znanje pokazali Lena Vintar, Gašper Mikulanc, Lija Kranjc, Ana Baznik, Ema Rožman, Ema Drenik, Klara Kostrevc, Lara Arh, Laura Penica, Leticia Chiara Perc Licec, Manca Ančimer, Nastja Klukej, Nastja Obadovič, Nik Ganc, Nika Kerin, Nina Krmelj, Nuša Kostrevc, Pia Naja Kukec, Samo Pleterski, Svit Svešek, Tjaša Aleksandra Komočar, Taja Mikulanc in Zala Popijač. Med njimi se je med 16 najboljših v izločilne boje prebil Svit Sevšek, ki pa je v 1/8 finala izgubil dvoboj s plesalko iz Srbije, ki je na koncu osvojila 2. mesto. Zmago na battlih si je priplesal Andraž Prokofjev iz Urbane Scene iz Ljubljane.

V soboto in nedeljo se je festivalsko dogajanje preselilo v Športno dvorano Brežice, kjer smo si ogledali nastope solistov, parov in triov, skupin, formacij in produkcij.
Zvečer pa gala večer, v katerem smo si ogledali štiri različna gala tekmovanja. V soboto so najprej nastopili plesalci kategorije duo/trio, kjer so najboljša mesta osvojili: 1. mesto: Vertigo, MN plesna šola, Slovenija, 2. mesto: The one as two, Galerija plesa Maribor, Slovenija in 3. mesto: Coincidental forevers, Plesni klub Zebra, Slovenija.

Za njimi so se predstavile še najboljše otroške koreografije in rezultati so bilii: 1. mesto: 5,6,7,8, Dance Queen Kraljevica, Hrvaška, 2. mesto: Expression of identity, Dance Queen Kraljevica, Hrvaška in 3. mesto: Pain inside, Dance Queen Kraljevica, Hrvaška.

V nedeljskem vročem vzdušju smo si pogledali še gala tekmovanji solistov ter skupin in formacij. In končna razvrstitev med solisti je bila: 1. mesto House of glass, MN plesna šola, Slovenija, 2. mesto: The starting point: MN plesna šola, Slovenija in 3. mesto: Not my church: Galerija plesa Maribor, Slovenija.

Končni vrstni red med skupinami in formacijami pa je bil: 1. mesto: Dis-conected, Društvo Kazina, Slovenija, 2. mesto: Circle, MN plesna šola, Slovenija, 3. mesto: Sick shit, Plesni studio Novo mesto, Slovenija in 4. mesto: Sickest shit, Plesni studio Novo mesto, Slovenija.

Največje navdušenje občinstva pa je prejela seniorska skupina gostov iz Poljske, ki so si prav tako priplesali nastop na gali in s točko v stilu 80-tih navdušili celotno dvorano.

Letos smo na festivalu najboljšim solistom, parom ter zmagovalcem gala večera podelili kar 5000 evrov namenskih denarnih nagrad za nadaljnje usposabljanje in razvoj plesalcev.

Za odlično vzdušje sta poskrbeli voditeljici festivala Azra Selimanovič in Špela Švab, plesne točke pa so ocenjevali: Davor Worda Ćiković iz Hrvaške, Aleksandar Alijević in Velibor Kersmanović iz Srbije, Rosen Bojilov in Milena Nalbantova iz Bolgarije, Anthony in Talia Sugarman iz Združenih držav Amerike, Franciska Kovacs iz Madžarske ter Michal Rynia, Anja Moderndorfer in Dušan Vodlan iz Slovenije.

(foto: Aleksandar Živaljević – Girafon Studio)

Vzdušje v napolnjeni brežiški dvorani je bilo fantastično in festival je tudi letos požel ogromno pozitivnih odzivov, tako da že zdaj z veseljem lahko napovemo njegovo nadaljevanje tudi v letu 2021. (poroča Sebastijan Vodlan, organizator festivala in strokovni vodja programov PK Lukec Krško)