Prihaja Ikarus MN Dance Company

Ikarus (foto: Aljoša Kravanja)

Ikarjeva zgodba nas navdaja z vprašanjem: Je Ikar junak ali lahkomiselnež? Mnenja o tem so bila vedno deljena. V nas se bije boj med razumom in srcem. Nekateri so videli predvsem padec, drugi predvsem polet – odvisno od pogleda. Od malega se učimo, kako se držati točno določenih pravil, ki pripomorejo k našemu preživetju in obstoju družbenega sistema. Ne smemo izstopati in ne pasti pod povprečje. Ikar pa je utelešenje človekovega prizadevanja, da bi prestopil meje mogočega, spoznal nove možnosti, se podal v neznano, odkril nove razsežnosti. In se iz padca morda česa naučil.

(foto: Aljoša Kravanja)

Ustvarjalne duše se zlahka poistovetijo z likom Ikarja, ki navdihuje. Umetniki si vedno želijo v neznano, nemogoče. Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu. V času, v katerem živimo, si še posebej želimo svobode, neomejevanega življenja, pogleda čez tesne meje sistema, v katerem živimo, lastnih omejitev in tistih, ki nam jih nalagajo drugi.

(foto: Aljoša Kravanja)

Mit, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi plesno uprizoritev. (vabilo na ogled predstave Ikarus avtorjev Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia ter v izvedbi MN Dance Company, ki bo v nedeljo, 27. marca, ob 18.00 na odru SNG Nova Gorica in v sredo, 29. marca, ob 20.00 na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Ob Mychalu in Nastji plešejo še Luka Vodopivec, Tjaša Bucik, Noemi Capuano, David Micu, Eri Nishibara, Matteo Palumbo, Robert Prein in So Yeon Shin)