Nastopiti v tujini je drugače; še posebej način izražanja pohval brez tekmovalnosti

"Okroglo 40. obletnico Aberdeen International Youth Festival (AIYF) so organizatorji označili za velik uspeh. Mesto je bilo priča desetdnevni predstavitvi vrhunskih domačih, nacionalnih in mednarodnih predstav. AIYF se je odvijal deset avgustovskih dni in v tem času se je na različnih lokacijah (Aberdeen Arts Centre, Lemon Tree, Beach Ballroom, Music Hall, His Majesty’s Theatre in v raznih cerkvah ter na ulicah) predstavilo ogromno število glasbenikov, pevskih zborov, plesalcev, gledaliških igralcev, performerjev in drugih ustvarjalcev. Granitno mesto, kot pravijo Aberdeenu, je gostilo umetnike z vseh koncev sveta: iz Norveške, Združenih držav Amerike, Irske, Škotske, Velike Britanije, Trinidada in Tobaga, Filipinov,… in tudi iz Slovenije. Tina Benko in Neža Jamnikar sva bili, z nekoliko krajšo različico najine plesne predstave Ženski kupe, ki je slovensko premiero doživela 5. septembra, izbrani, da nastopiva na različnih dogodkih na festivalu – v Aberdeen Arts Centre na dveh manjših dogodkih in v His Majesty’s Theatre na International Dance Gala in na International Variety Gala. Festival je bil ustanovljen leta 1969, katerega namen je bil združiti orkestre mlajših zasedb z vsega sveta na enem mestu. V Sant Moritzu v Švici so takrat izvedli prvi International Festival of Youth Orchestras. Kasneje se je festival preselil v Veliko Britanijo, kjer so se, zaradi odlične lokalne podpore mesta Aberdeen in dobrih objektnih možnostih za izvedbo dogodkov, odločili, da bo festival odprl vrata tudi plesalcem različnih plesnih stilov, jazz glasbenikom in zborovski glasbi. Prav zaradi velike podpore, odličnega občinstva in vedno večjega uspeha, ki ga je požel festival v granitnem mestu so festival zaupali Aberdeenu in Severno-vzhodni Škotski. Od takrat naprej je tudi ime festivala AIYF. Stewart Aitken, umetniški direktor festivala pravi, da je bil letošnji festival brez dvoma eden najbolj organizacijsko zahtevnih do sedaj, saj je bilo število aktivnosti in predstav, ki so se odvijale v počastitev obletnice, veliko večje kot prejšnja leta. Navsezadnje je festival prvič gostil tudi Young Scottish Jazz Musician of the Year Awards, z izvedbo katerega je festival dosegel večjo stopnjo sodelovanja z lokalnimi skupinami in mladimi. "Prejeli smo neverjetno pozitivne odzive mednarodnih in britanskih skupin, ki so sodelovale na festivalu. In vsi so pokazali zanimanje, da bi se nekoč vrnili in zopet sodelovali na našem festivalu."

In je res. Tudi midve sva bili eni izmed mnogih, ki sva ob pogovorih s prostovoljci, ki so skrbeli za nas (da smo bili pravočasno na vajah, da smo imeli točne podatke o nastopih in dogodkih, ki so se odvijali v mestu, da se nismo izgubili v velikem teatru His Majesty’s itd.), več kot navdušeni nad festivalom zatrdili, da se vrneva. Da se vrneva med nadvse prijazne ljudi, ki več kot teden dni skrbijo za nastopajoče, ne da bi dajali občutek "kronične festivalske utrujenost", med ekipo tehnikov in organizacijskih vodij, ki so svoje delo opravljali brezhibno in sproščeno, a so hkrati ohranjali profesionalnost. Predvsem pa je vzdušje med nastopajočimi tisto, ki daje festivalu poseben čar. Balerine iz Westlake School for Performing Arts California, med katerimi je bila tudi plesalka iz filma First Position, domačin Greig Matthews, ki pleše v dunajskem državnem baletu, norveške plesalke iz Ørsta & Volda Ballet School, francoska kitarista iz tria Le Chemin des Chévres, filipinski zbor University of the Philippines Concert Chorus, ameriške plesalke iz Linda Dobbins Dance, plesalke tradicionalnega škotskega plesa iz Karen Little Dancing Academy, Shawbrook Dance Company iz Irske, nemška skupina Danceworxxx, Tamana Pioneers Steel Orchestra iz Trinidada in Tobaga in mnogi drugi, smo ustvarili prijetno festivalsko vzdušje, predvsem pa smo ljudem približali umetnost, SKUPAJ. Družili smo se, se pohvalili za dobre nastope, spletli prijateljstva, ki bodo morda nekoč obrodila mnoga umetniška sodelovanja.
In vsekakor je drugače…nastopati v tujini in se družiti z umetniki, ki ustvarjajo na vseh koncih sveta, slišati pohvale iz ust tehnikov, ostalih nastopajočih in navadnih laikov, ki so marsikdaj bolj kritični od poznavalcev. Je dosti bolj drugače od Slovenije in našega načina izražanja – izreka pohvale, skupnega sodelovanja brez nenehnega primerjanja in tekmovanja. Nekdo bi rekel, da zato, ker je to mladinski festival in vse skupaj ni na tako visokem nivoju…jaz pa pravim, da mladih umetnikov in ustvarjalcev ni za podcenjevati in da umetnost ni tekmovanje, pač pa pot polna izzivov in trenutkov, polnih ustvarjalne energije, ki jo lahko prehodimo skupaj, z roko v roki, brez nevoščljivih pogledov in zahrbtnih besed. Konec koncev vsi stremimo k temu, da bi ljudem pokazali kdo smo in jim dali umetnost." (je za naš portal sporočila plesalka in koreografinja Neža Jamnikar, ki se je s soplesalko Tino Benko udeležila jubilejnega štiridesetletnega International Youth Festivala v Aberdeenu)