France Marolt, poklon. Predstava za vse nostalgike in za premikanje mej!

Vabljeni na predstavo France Marolt, poklon. (Foto: Peter Košenina)

V lanskem letu smo praznovali 130. obletnico rojstva, 70. obletnico smrti in 80. obletnico
kultnega koncerta Franceta Marolta z APZ Tone Tomšič v dvorani Grand Hotela Union, ki je simbolno napovedal kulturni molk v okupirani Ljubljani. Pod vplivom obletnic smo pripravili plesno predstavo France Marolt, poklon, ki poskuša skozi narativni lok osvetliti zanimivo osebnost našega ustanovitelja in njegovo idejo razvoja folklorne dejavnosti v slovenskem prostoru, ki je močno presegala razumevanje in poustvarjanje ljudskega izročila v tedanjem času.

(foto: Mulec Weddings)


Predstava je nastala pod idejnim vodstvom umetniškega vodja AFS France Marolt, Luka
Kropivnika
. Ogledali si bomo koreografije avtorjev Mirka Ramovša, Tomaž Simetingerja in Luka Kropivnika ter prisluhnili glasbenim priredbam Julijana Strajnarja, Davorina Jenka, Oskarja Stoparja, Petra Vendramina, Saša Zvera in Jasne Žitnik Remic. Akademski folklorni skupini France Marolt se bo na odru pridružil tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zmaga Kumer je o Francetu Maroltu zapisala: “Bil je izredna osebnost, poln umetniškega ustvarjalnega zagona, človek z bogato fantazijo, do nepremišljenosti zaverovan v vse slovensko, bolj intuitiven kot racionalen, bolj čustveno goreč kot razumsko hladen.”

(foto: Mulec Photography)

Taka pa bo tudi letošnja plesna predstava, ki prikazuje Maroltovo delovanje in misel, ki se je
nadaljevala po njegovi smrti vse do danes. Predstava bo za vse nostalgike postregla z nekaj koreografijami, ki so bile na repertoarju Akademske folklorne skupine France Marolt že pred desetletji. Po drugi strani pa bodo z dvema novitetama njeno rdečo nit nadgradili. Premikanje meja v folklorno-plesni dejavnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin – Akademske folklorne skupine France Marolt. Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, poustvarjanje plesne kulture, glasbe in oblačilne dediščine pa postavljajo ob bok sodobni odrski umetnosti.

(foto: JK design)

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo štirimi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjih odrih v Sloveniji in svetu. V več kot sedemdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade.

(foto: JK design)

Najbolj je ponosna na zlati Častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja okoli 80 članov, razdeljenih v tri plesne skupine, dva glasbena orkestra in dve pevski skupini. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte. Pohvali se lahko z mnogimi protokolarnimi nastopi, polnimi dvoranami v Cankarjevem domu in z izkušenim, plesno in pevsko izobraženim kadrom. (umetniški vodja skupine Luka Kropivnik vas z ekipo AFS France Marolt vabi na predstavo France Marolt, poklon, 14. in 15. maja 2022, ko se bo skupina AFS France Marolt poklonila veliki zborovski in folklorni osebnosti, glasbeniku, zborovodji in etnologu ter ustanovitelju AFS France Marolt in Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, Francetu Maroltu. Predstava se bo odplesala na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma.)