Energični šempetrski dvojec Nastja&Michal napoveduje plesno gaganje

"Društvo Terpsihora Plesni center Šempeter-Vrtojba ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba in v sodelovanju z  Območno izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Nova Gorica in Umetniškim društvom M&N Dance Company že devetič zapovrstjo organizira mednarodni projekt Plesno poletje v Šempetru pri Gorici, ki bo potekal v dneh od 21. do 27. avgusta 2011. Gre za že uveljavljeno obliko dodatnega plesnega izpopolnjevanja pod vodstvom priznanih plesnih pedagogov iz Slovenije in iz tujine, ki ponuja pester in kakovosten plesno-izobraževalni program namenjen članom plesnih skupin, mentorjem, plesnim pedagogom, koreografom in vsem ljubiteljem plesne in gledališke umetnosti. Delavnice se bodo tudi letos odvijale v prostorih Biotehniške šole, osnovne šole Ivana Roba v Šempetru pri Gorici ter šempetrske Kulturne dvorane.

Plesalec Michal Rynia in …
Tudi letos je pričakovati dober odziv udeležencev, ki prihajajo iz vse Slovenije in iz tujine (udeleženci tudi iz Italije, Francije in Nemčije). Pestra izbira plesnih tehnik, izjemno strokovni in uveljavljeni domači in tuji plesni pedagogi, krasni prostori, neposredna bližina nočitvenih kapacitet in jedilnice, gostoljubnost, naklonjenost in prijaznost uslužbencev šole in dijaškega doma, zanimivi večerni plesni dogodki, stalna neposredna dostopnost vsakršnih informacij v t.i. »info točki«, podpora Občine Šempeter-Vrtojba in Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Nova Gorica, so elementi, ki zagotavljajo kvalitetno plesno izobraževanje, prijetno bivanje in prisrčno medsebojno druženje. Organizatorji si vsako leto prizadevajo ponujati le najboljše in zagotavljajo strokovnost na področju izbire izobraževalnega kadra, ki ga vedno označuje domača in mednarodna uveljavljenost, akademska strokovnost in  priljubljenost.
… Nastja Bremec sta gonilni sili devetega šempetrskega poletja.
Plesno poletje bo deležno pomembne prisotnosti članov priznanih plesnih ansamblov – Netherlands Dance Theatre (Zoran Marković iz Beograda) in Batsheva Dance Company (Idan Porges iz Izraela). Prav slednji bo v Sloveniji s svojim programom zagotovo premierno predstavljal in poučeval t.i. gaga plesno tehniko, ki jo je pred dvajsetimi leti razvil Ohad Naharin, sedanji umetniški vodja Batsheva Dance Company. Minilo je dvajset let, odkar je Naharin med koreografskim ustvarjanjem utrpel hudo telesno poškodbo. Gaga tehnika je bil način, da ponovno začne plesati in hkrati posveti posebno pozornost določenim delom telesa. Tehnika uporablja metodo, ki sloni na domišljiji in vizualizaciji telesnih občutkov (npr. drobne mravlje se plazijo po celem telesu, ledeno mrzla voda teče po nogah itd.). Takšen pristop pripomore k temu, da človek zazna potrebe telesa preko notranjih občutkov, namesto da bi zaupal ogledalu in zunanjemu videzu telesa.
Gaga ponuja novi način doseganja globljega poznavanja in razumevanja sebe skozi telo in njegovo gibanje. Tehnika zahteva od udeležencev dobršno mero pozornosti, hitrosti, prilagodljivosti, domiselnosti in spretnosti pri uporabi svojega telesa, ta gibalni jezik pa je namenjen tako plesalcem kot tudi neplesalcem. Pomembno je, da si s pomočjo te tehnike na neki način izboljšaš zaznavo telesnih šibkosti in prednosti preprečevanja fizičnih ovir, kot tudi ustrezni odziv nanje. Nenazadnje pa omogoča prijetno, umirjeno, pozitivno in zabavno izkušnjo.
Plesalec skupine Batsheva Dance Company Idan Porges bo predstavil univerzalno tehniko gaga izraelskega koreografa Ohada Naharina.
Plesalec in koreograf Zoran Marković pa bo svoje izkušnje iz večletne plesne angažiranosti v svetovno uveljavljenem plesnem ansamblu NDT z dodano tono lastnega plesnega izraza približal  mnogim udeležencem Plesnega poletja, ki so že izkazali dobršno mero zanimanja za vključevanje v plesno izpopolnjevanje na področju moderne plesne tehnike.
Posebno pozornost pa si vnovič zaslužita plesalca in koreografa – sicer domačina – Nastja Bremec in Michal Rynia (M&N Dance Company), ki sta v zadnjih časih na njunih skupnih delavnicah doma in v tujini pritegnila množično število udeležencev, saj ima stil, ki  ga skupno razvijata, svojevrsten plesni izraz in združuje fuzijo hip-hopa in modernega ter sodobnega plesa. Oba bosta tudi v vlogi koreografov nastopila na otvoritvenem večernem dogodku –  plesalke društva Terpsihora in M&N  Dance Company bodo namreč ob tej priložnosti nastopile z odlomki iz predstave »Sence besed«, ki je bila kot njun avtorski projekt premierno predstavljena 29. aprila v SNG Nova Gorica.
Dave Schwab (Nizozemska), dramaturg in umetniški vodja enega izmed rotterdamskih teatrov pa bo vodil  gibalno-gledališko delavnico, ki je namenjena plesalcem in  igralcem. Združiti moč besede in giba v skupni jezik preko ustvarjanja, ki neposredno vključuje posameznika in njegovo osebnost  ter  želje.
Tanja Pavlič, sicer priznana koreografinja in profesorica baleta ter sodobnega plesa na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, bo s svojimi izkušnjami in znanjem bogatila plesalce baleta.
Delavnico priljubljenih orientalskih plesov bo vodila mednarodno uveljavljena plesalka in koreografinja Simona Minisini iz Palmanove, s katero društvo Terpsihora sodeluje že dalj časa. Prav njej gre pripisati največ zaslug za to, da je orientalski ples na Goriškem postal zelo priljubljena oblika plesne vadbe različnih starostnih generacij.
Moderno-sodobno tehniko za začetnike in plesno vzgojo za otroke bo vodila tržaška plesalka Daša Grgič, ki sicer že dalj časa redno poučuje v plesnem centru Terpsihora kot plesna vzgojiteljica in pedagoginja sodobnega plesa. Tudi Daša bo v okviru večernih dogodkov na letošnjem Plesnem poletju premierno predstavila svoj avtorski plesno-gledališki projekt »Val«, ki je nastal v sodelovanju z igralko SSG Trst Niklo Petruška Panizon.
Omeniti velja dolgoletno sodelovanje s  plesno terapevtko Katje Bucik iz Nove Gorice, ki v okviru Plesnega poletja že pet let  vodi plesno gibalno terapijo. Lansko leto pa  je v sodelovanju s plesalci društva Terpsihora in M&N Dance Company (Michal Rynia in Nastja Bremec) predstavila in uresničila izredno uspešen plesni projekt »Rdeči čeveljčki«, v katerem nastopa kar 30 otrok in mladostnikov iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Katja bo poučevala tudi najmlajše plesne navdušence – v okviru predšolskega plesnega programa.
Katja Bucik bo vodila plesno-gibalno terapijo.
Plesno poletje bo vnovič gostilo mariborskega plesalca in koreografa Marka Urbanek, ki bo poučeval sodobno plesno tehniko, ter poljskega plesalca Pawla Kokowski, ki bo navduševal hip hop začetnike.
Tudi Marko Urbanek bo del pedagoške ekipe.
Od prvega do šestega Plesnega poletja sta bila vsakokrat z nami  tudi Mariborčana Blaž Korez in Damir Mazrek z njuno bobnarsko delavnico in tokrat se s svojo priljubljeno delavnico  znova vračata na Goriško, hkrati pa bosta s tolkali spremljala priznano plesalko in plesno pedagoginjo Mašo Kagao Knez pri poučevanju afriških plesov.
Med pedagogi bo tudi Maša Kagao Knez.
Maša bo ljubiteljem te plesne zvrsti približala afriško kulturo in  v svoj gibalni izraz vključila tudi elemente sodobnega plesnega izraza." ( napoveduje dogajanje na devetem šempetrskem poletju ekipa Terpsihore in M&N Dance Company)

View Gallery 7 Photos