Dunking Devils s Tovarno zabijanja oživili velenjsko Staro elektrarno

Dunking Devils so vedno v akciji!

Prašni, zapuščeni industrijski prostori se lahko z malo truda prelevijo v odličen prostor za ustvarjanje vsebin ali v dobro poslovno priložnost. Dokaz za to je nov video akrobatov Dunking Devils, ki so ga posneli kar v zapuščeni velenjski termoelektrarni. Ta letos praznuje svojo 90. obletnico in spada med najlepše industrijske arhitekturne bisere Slovenije. Odkar so Dunking Devils objavili video na spletu, jih je kontaktiralo že več produkcijskih hiš in organizatorjev dogodkov, ki jih je lokacija iz videa takoj navdušila.

Vse akrobatske akcije v videu Tovarna zabijanja so prikazane prvič, njihovo atraktivnost pa dodatno popestri svojevrsten čar propadajoče velenjske termoelektrarne. Z objavo videa Tovarna zabijanja želijo Dunking Devils odpreti debato o različnih možnostih uporabe praznih,
zapuščenih prostorov v Sloveniji. Priložnosti za kreativno uporabo takšnega okolja je namreč nešteto: od organizacije dogodkov in prireditev, kot so zabave ali koncerti, do umetniških razstav in športnih dejavnosti. Upajo, da bo video spodbudil pristojne, da se prostor čim prej uredi.

"Degradirana območja, kot so zapuščena gradbišča, propadajoči objekti in stavbe, ki niso več v uporabi, so na slovenskih tleh zelo pogosto ignoriran in neizkoriščen potencial – ne le za gospodarstvo, ampak tudi za dogodke, športno-rekreacijske dejavnosti in različna snemanja. Dunking Devils smo tokrat na svoj edinstven način vdahnili življenje nazaj v to čudovito staro industrijsko zgradbo in ji privoščili dobro mero inovativnih akrobatskih trikov. Estetika propadajoče elektrarne se v tem videu sreča z moderno dobo," je izbiro snemalne
lokacije komentiral Maks Veselko, akrobat Dunking Devils.

Domen Rozman, idejni vodja Dunking Devils, je vesel, da obstaja interes za uporabo takšnih prostorov: "Od objave videa nas je kontaktiralo več produkcijskih hiš, ki bi želele Staro elektrarno Velenje najeti za snemanje oglasov oziroma v njej organizirati dogodke. Naš projekt Tovarna zabijanja dokazuje, da se da dobro vsebino ustvarjati tudi v skritih in zapuščenih kotičkih Slovenije, ki lahko postanejo dobra poslovna priložnost."

Stare zgradbe imajo svojevrsten čar, zato ni presenetljivo, da so se po vsem svetu ustvarile spletne skupnosti ljubiteljev teh prelepih zapuščenih prostorov. Nekatere imajo tudi po več milijonov sledilcev, slovensko skupnost pa lahko najdemo na naslovu: Abandoned places lovers Slovenia.

"Prvo srečanje s Staro elektrarno je bilo preprosto  – ‘vau’! Pred nami je bila točno takšna stavba, kot smo si jo predstavljali, ko smo iskali lokacijo za snemanje videa. Industrijska, stara, rahlo propadajoča in umazana stavba. Grafiti po stenah, rastline na policah, razbito steklo po tleh. Vse to je predstavljalo dodano estetsko vrednost, hkrati pa tudi oviro, saj je bilo treba prostor urediti vsaj do mere uporabnosti. Samo predstavljajte si, koliko prahu je bilo v zraku ob pometanju! Takšna stavba nudi neskončno možnosti za različne akrobacije, ki jih nismo uspeli vseh ‘strpati’ v en video,” je navdušeno povedal Maks.

Termoelektrarna Velenje, ki jo domačini imenujejo kar Stara elektrarna, letos praznuje 90-letnico svojega nastanka. Stavbo štejemo med najlepše industrijske arhitekturne bisere iz tistega obdobja na slovenskih tleh. V svojih 42 letih delovanja je imela pomembno zgodovinsko vlogo pri energetskem razvoju celotne države, svoja vrata pa je zaprla leta 1970. Od takrat naprej objekt stoji neizkoriščen in prepuščen propadanju. Pobudo za obnovo so na Mestni občini Velenje sicer podali že pred desetimi leti prostore naj bi prenovili in jih spremenili v izobraževalni kampus fakultete za energetiko. Vendar za zdaj ne kaže, da bi se karkoli premikalo v to smer, saj Stara elektrarna še vedno stoji zapuščena in čaka na obnovo. (so Dunking Devils zapisali v sporočilu za javnost; z objavo videa želijo odpreti debato o različnih možnostih uporabe praznih, zapuščenih prostorov v Sloveniji in spodbuditi pristojne k obnovi Termoelektrarne Velenje)

 

View Gallery 6 Photos