Baletna klasika Giselle v sodobni scenski preobleki z lesenimi deščicami za rezanje

Nina Noč bo plesala naslovno vlogo na premieri. (Foto: Darja Štravs Tisu)

V prostorih sejne sobe Opere Ljubljana je potekala novinarska konferenca pred veliko premiero klasičnega balet in železnega repertoarja Adolphea Charlesa Adama Giselle, in kot kaže, je balet znova zasvojil mednarodne odre, ko je nova napoved klasičnega pohoda v navdihu sodobnega časa.

Tiskovna konferenca pred premiero baleta Giselle

Umetniška vodja ljubljanskega baleta Sanja Nešković Peršin je nagovorila prisotne in predstavila klasično baletno Giselle, ki bo premierno uprizorjena 11. aprila v Operi Ljubljana v postavitvi kubanskega plesalca, koreografa in režiserja Howarda Quintera Lopeza, po Jeanu Coralliju, Julesu J. Perrotu in Mariusu Petipaju.

Nina Noč in Kenta Yamamoto na tiskovni in v baletu …
… Giselle …

Koreograf Lopez sodeluje z ljubljanskim baletom že od leta 2015, ko je bil asistent koreografinji Lynne Charles pri postavitvi baleta Labodje jezero. Od takrat pa je vodil vadbene ure ljubljanskega baleta, tudi jim bil v pomoč pri njihovi odmevni mednarodni turneji ob 100-letnici ljubljanskega, slovenskega baleta, ko v tej smeri tudi v prihodnje načrtujejo skupno sodelovanje.

Koreograf Howard Quinter Lopez

V pogovoru je koreograf Howard pripomnil, da je to njegova prva postavitev baleta Giselle, ko tudi meni, da Giselle ne more postavljati 20-letni koreograf, saj je to zahtevni projekt zrelosti in  znanja, sicer je v predstavi kot plesalec večkrat nastopil v raznih vlogah, tudi v glavni v Kubanskem nacionalnem baletu. Ko se je velikih baletnih vlog nekako naveličal, saj je skoraj v dveh letih odplesal ves baletni klasični repertoar, je želel novih izzivov, in je v Evropi ostal, ko je nanesla prilika. Neškovićeva je pohvalila celotno ekipo, ki je veliko prispevala k temu novemu baletnemu veličastju, še posebej koreografa, ki je pripomogel k rasti celotnega ansambla.

Scenograf Vadim Fiškin je v balet umestil …

Sceno je postavil znani mednarodni umetnik Vadim Fiškin, ki tokrat drugič ustvarja za baletno klasiko, tudi menil, da ji ne odgovarja sodobni scenski slog ali novodobni materiali, zato je ena njegovih scenskih domislic postala klasična gospodinjska deska ali lesene deske, iz katerih je oblikoval hišico junakinje Giselle in njene mame v prvem dejanju; tako je deloval v prid klasiki, vendar s ciljem, da se ta predstavi sodobnemu gledalcu.

… tudi rezalne deske (plesalci Petar Đorčevski, Lukas Zuschlag in Marin Ino).

Jaka Šimenc je odgovoren za svetlobno osvetlitev, ki se v bistvu dogaja istega dne podnevi in ponoči, vendar tako dan kot noč imata svoje svetlobne nianse, poleg tega se s svetlobo deluje tudi na plastiko pogleda, vse skupaj pa že izziv, kot je dejal Jaka, ko v celoti nastopa  veliko več zahtev v smislu niansiranja, kar daje uprizoritvi svojstven pravljični  čar. Tudi baletni kostumi so sanjski oziroma barviti v prvem  dejanju, kostumografinja pa svetovno znano ime kostumografije, Angelina Altagić, ki je svojo odsotnost na tem srečanju novinarjev in izvajalcev morala opravičiti. Koreograf Howard Q. Lopez je poudaril, da pri predstavi Giselle ni zelo zahtevna le izvedba, ampak še posebej, kako iz plesalcev izvabiti moč oziroma globino izraza, zato je od plesalcev zahteval, da izoblikujejo sami značaje junakov, saj glavna junaka v dveh dejanjih doživita popolno osebnostno transformacijo. Ko je Giselle na začetku prvega dejanja razposajeno vaško dekle, ob koncu dejanja pa že doživlja stanje norosti, ki jo popelje v smrt, v drugem dejanju je to vilinska vloga, kjer ne manjka sočutja in večne ljubezni.

Marin Ino in Petar Đorčevski

Glavne vloge imajo več alternacij, Giselle plešejo štiri ljubljanske solistke, na premieri Nina Noč, že naslednjega večera zapleše svojo Giselle Marin Ino, junija bo v vlogi vladala Giorgia Vailati, jeseni in po sanirani poškodbi bo nastopila še Ana Klašnja. Princa Albrechta premierno zapleše Kenta Yamamoto, na prvi reprizi pa Petar Đorčevski, ki na premieri nastopa še v vlogi Hilariona, Yujin Muraishi bo partner Giorgie, medtem ko se Filippo Jorio študijsko pripravlja na vlogo Albrechta, in so študijski pristopi do velike vloge bili tudi doslej dani mladim plesalcem.

Sanja Nešković Peršin, aktualna vodja baleta, ki ji konec aprila poteče mandat. (Foto: Darja Štravs Tisu)

O štirih različicah, štirih glavnih vlogah Giselle in Albrechta je koreograf dejal, da so to štiri povsem svoji liki, tako kot je vsak od nastopajočih vlogo začutil v sebi, kar zanj pomeni, da so svoj lik doživeli in ga tudi zgradili, saj želi v predstavi žive ter premišljene plesalce in igralce.
Iz vseh pogovorov na novinarski konferenci je kar razvidno, da se gledalcem obeta zanimiva ter domišljena klasična baletna uprizoritev  železnega baleta repertoarja: Giselle, najbolj igrano delo glasbenika Adolphea Charlesa Adama, v živo bo balet spremljal orkester SNG Opera in balet Ljubljana pod taktirko Aleksandra Spasića. (je zapisala po včerajšnji tiskovni konferenci za balet Giselle, ki bo premierno uprizorjen v četrtek, 11. aprila, ob 19.30 na odru SNG Opera in balet Ljubljana, naša sodelavka Daliborka Podboj)

View Gallery 9 Photos