Zakaj je manualna terapija mehka?

Najbolj komplicirani del človeškega skeleta je hrbtenica. Podpira in nosi celotni trup ter je zaščita hrbtnemu mozgu in živčnim koreninam. Zato je hrbtenica pri večini telesnih gibov vedno udeležena. Glede na zaščitne funkcije hrbtnega mozga lahko različne spremembe v hrbtenici pripeljejo do motenj številnih funkcij našega telesa. Torej je delo terapevta s hrbtenico zelo pomembno in delikatno. Ravno to učinkovitost in delikatnost omogoča metoda mehke manualne terapije (MMT). Tak način terapije pomaga odpraviti težave gibalnega sistema najbolj individualno, prilagojeno, ker deluje predvsem prek sproščanja mišic.

Kaj je mehka manualna terapija?
Metoda mehke manualne terapije je terapija, ki se opravlja z rokami – od tod tudi njeno ime –  in je namenjena maksimalno prijaznemu delovanju na mehka tkiva – mišice, veziva, sklepne ovojnice – in ne na kosti. Po tem, ko zdravnik – terapevt natančno določi prizadete dele telesa, z mehkimi, natančno usmerjenimi tehnikami ustvari učinkovit terapevtski učinek.
Za kakšne težave je terapija primerna?
Po pomoč k zdravniku ponavadi prihajajo ljudje z bolečinami v gibalnem sistemu. Vendar nihče ne pomisli, da je to le vrh ledene gore problemov. Hkrati z bolečinami trpijo še številni notranji organi. Znano je, da je hrbtenica pomembna struktura organizma, ki ima nosilno funkcijo telesa in vsebuje hrbtenjačo, ki povezuje možgane z vsemi notranjimi organi. Zato lahko problemi, ki jih sami doživljamo le kot bolečine v hrbtenici, v resnici botrujejo obolenjem, ki jih doživljamo popolnoma ločeno od hrbtenice. To so lahko tudi težka obolenja kot so impotenca, rak maternice, rak prostate, cistitis, hemoroidi, obolenja ledvic itd. Kmalu lahko prav vsako obolenje notranjih organov tako ali drugače povežemo s problemi v hrbtenici. Zato je tako pomembno imeti zdravo hrbtenico. In v tem je tudi smisel zdravljenja z MMT.
Terapevt, ki se ukvarja z MMT vedno posveti posebno pozornost pacientovi drži, tako med terapijo, kot ob končani terapiji. Telesna drža je zelo pomemben dejavnik našega zdravja. Slaba telesna drža zna biti velik problem in pomembna podlaga za nastajanje številnih obolenj. Zaradi nepravilne telesne drže prihaja do nepravilnega delovanja mišic, njihove prevelike prenapetosti, kar pri določenih obremenitvah, sunkovitih gibih, itd. lahko sproži vrsto obolenj, tako v gibalnem sistemu, kakor tudi v notranjih organih. Zato dober terapevt prav vsakemu pacientu natančno pove, kakšni so njegovi problemi z držo in da natančne nasvete in vaje za korekcijo drže in zdravljenje nastalih problemov.
Metoda mehke manualne terapije je torej usmerjena na mehko tkivo – mišice, vezivno tkivo in s tem omogoča uporabo mehkih tehnik pri zdravljenju težav s hrbtenico in sklepi. Sproščanje mišic je lahko primarno in je glavna skrb terapevta. Sproščene in pravilno delujoče mišice omogočajo pravilno gibanje hrbtenice in sklepov. Posledično se zmanjšajo bolečine, poveča se gibljivost in kvaliteta življenja.
Dr. Jurij Kolpakov že dolga leta dela kot zdravnik in terapevt.
Kdo izvaja mehko manualno terapijo?
Pri MMT, kot tudi drugih terapijah, mora biti pacient deležen zdravljenja pri zdravniku z večletnimi izkušnjami na področju medicine. Terapija je vezana na odlično znanje iz anatomije telesa in sicer mišic, sklepov, žil, živčevja itd. Tak terapevt je po našem mnenju dr. Jurij Kolpakov, ki že dolga leta dela kot zdravnik in ima obilo izkušenj tako s področja manualne medicine kot tudi s področja širše klinične prakse.
V Zdravilnem centru Medin vas vabijo, da se oglasite na posvet in terapijo pri dr. Juriju Kolpakovu, ki je mnenja, da mora biti zdravnik ne le dober terapevt in klinicist, ampak tudi dober svetovalec pacientu, ki mu je zaupal svoje zdravje.
Več na http://www.zcmedin.si/novice/mehka-manualna.html
V sredo, 16. maja bo v sklopu Dneva odprtih vrat Zdravilnega centra Medin http://www.zcmedin.si/splosno-o-zcm/dan-odprtih-vrat.html dr. Kolpakov predstavil mehko manualno terapijo. Vabljeni na "pokušino"! Ob 17h pa bo imel brezplačno predavanje.