Vse o kopeli, njenih vrstah in učinkih

 Preberite si nekaj osnovnih navodil za sproščujočo kopel, ki vam bo vlila dovolj energije za cel teden!

Kako se pravilno kopati?
Kopanje v kadi nas lahko prijetno utrudi, pa tudi okrepi in razživi – odvisno od tega, kako in s čim se kopamo. Preberite si nekaj osnovnih navodil za sproščujočo kopel, ki vam bo vlila dovolj energije za cel teden! V kadi se ne počutimo tako prijetno kar brez razloga …
Vzgon vode nam daje občutek lahkote in razbremeni mišice, zato se pri kopanju lahko sprostimo. V vodi je dihanje globlje in bolj enakomerno, kar olajša sprejemanje dišečih olj iz kopalnih soli ali eteričnega olja prek nosu in pljuč. Hkrati koža prejema snovi, ki jo pomirjajo, poživljajo, vlažijo in delajo gladko.

Prhanje ali kopanje?
Zdravniki priporočajo največ eno kopel v kadi na teden, za vsakodnevno umivanje pa samo prho. Pogostejše poležavanje v kadi lahko koži celo škoduje, jo izsuši in naredi grobo. Poleg tega uporabimo pri prhanju od 30 do 40 litrov vode, namesto 150 litrov, kolikor je potrebno za polno kad.

Kako se prhati?
Če se vsak dan prhate, se kljub temu ne namilite po vsem telesu. Dovolj je, če z milom umijete le tiste predele telesa, kjer nastaja neprijeten vonj, ostalo pa prepustite očiščevalni moči tople vode. Po prhanju se je priporočljivo namazati s hranilnim mlekom za telo, razen če ste se umivali s posebnim gelom, ki že vsebuje mleko. V tem primeru koža prejme že med umivanjem dovolj olja in vlažilnih snovi, zato krema kasneje ni več potrebna.

Utrujajoča dolga kopel ali osvežujoče in kratko kopanje?
Če po kopanju lahko skočite v posteljo in bi radi malo zadremali, lahko do 20 minut ostanete v topli vodi, ki ima od 34–37 stopinj (višja temperatura ni primerna za telo). Kopalne soli, ki k temu pripomorejo, vsebujejo eterična olja sivke, mete, janeža, kamilice … Čista olja lahko uporabite tako, da v polno kad kanete osem do deset kapljic.
Po kopeli se oprhajte z mlačno vodo.

Kopel proti stresu
Kopel proti stresu, ki nas ne utruja, temveč osveži, sme trajati največ 10 minut. Temperatura vode naj bo od 38–39 stopinj, po kopeli pa se oprhajte z mrzlo vodo.
Z mrzlo vodo najprej oblijte noge in nato nadaljujte s tušem navzgor po telesu. Če izpustite mrzli šok, utegnete imeti težave s krvnim obtokom. Dodatki za kopanje, ki sproščajo, ne da bi nas tudi uspavali, vsebujejo esence citrusov, rožmarina, evkalipta in poprove mete. Razpoloženje prav tako izboljšajo iris, vrtnica in cimet.

Nega kože po kopeli
Skoraj vsi dodatki za kopeli vsebujejo oboje: nežne snovi za čiščenje in snovi za nego, ki kožo v vroči vodi varujejo pred izsušitvijo. Razlikujemo tri vrste kozmetičnih dodatkov za kopanje:
•    Peneča kopel s snovmi za umivanje  ustvarja bogato peno in brez močnejšega drgnjenja odstrani s kože pot in umazanijo. Tudi take kopeli pogosto vsebujejo aromatične dodatke, zato so osvežilne in poživljajoče. Kdor ima zelo suho kožo, naj se penečim kopelim raje odpove in izbere kremne ali oljne.
•    Kremna kopel vsebuje posebne milne snovi za čiščenje, poleg tega pa še velik delež učinkovin, ki koži vrnejo maščobo in vlago, zato so primerne tudi za suho kožo. Po kopeli se sicer lahko v kožo vtre še krema, a to ni nujno, saj je že sama kopel vsebovala dovolj hranilnih snovi.
•    Oljna kopel razvije komaj kaj pene, ker je skoraj brez čistilnih primesi, zato se pred kopeljo umijemo pod prho. Po kopeli je vtiranje kreme nepotrebno tudi pri zelo suhi koži, ker se koža že v vodi prevleče s tanko plastjo maščobe – tudi na tistih mestih, kjer jih težko dosežemo, npr. hrbet.
Anticelulitna kopel
Krepilno dodatki ali kopeli proti celulitu vsebujejo izvlečke alg, bršljana, divjega kostanja, ananasa ali morsko sol, ki močno pospešujejo prekrvavitev. Pri dovolj vroči vodi (40 stopinj) to dolgotrajno aktivira presnovo. Kopeli sledi mrzla prha.
V  povezavi z dieto, športom in masažo imajo lahko take kopeli pozitiven vpliv na postavo. Previdni pa morate biti, če imate težave s krvnim obtokom, krčnimi žilami ali drobnimi rdečimi žilicami, saj jim vročina lahko škoduje.

Naravne kopeli
•    Sivkina kopel: Sivka kot dodatek za kopel pomirja in sprošča. 100 gramov posušenega cvetja prelijte s četrt litra vrele vode in počakajte deset minut. Precedite in zlijte v vodo v kadi.
•    Slana kopel: Slana kopel spodbuja krvni obtok in preprečuje, da bi koža hudo nabreknila. Zadošča 150 gramov kamene ali morske soli, ki jo stopite v kadi. S termometrom za vodo lahko natančno določite želeno temperaturo, ki je potrebna za učinek kopeli.
•    Limonina kopel: Limona osveži, prekrvavi in naredi kožo nežno in mehko na dotik. Osem limon (pazite, da je lupina limone užitna) zrežite na tanke rezine in jih položite v skledo, prelijte s pol litra vrele vode in počakajte  dvajset minut. Nato precedite in poparek zlijte v vodo v kadi.

www.dormeo.net