Na obisku v Medexu. Prvi na svetu potrdili učinkovitost matičnega mlečka pri blaženju vnetnih procesov v telesu!

V Medexu prvi na svetu potrdili učinkovitost matičnega mlečka pri blaženju vnetnih procesov v telesu. Šest desetletij vlaganja v razvoj je obrodilo sadove saj, kot prvi Sloveniji omogočajo preverjanje varnosti in kakovosti njihovega medu!

Torkovo opoldne smo novinarji preživeli v prostrih Medexa, kjer nas je razvojno raziskovalna ekipa Medexovih strokovnjakov popeljala skozi laboratorije v katerih razvijajo varne in učinkovite izdelke.

Medex ima eno od osrednjih vlog v svetu pri nadgradnji tradicionalne rabe čebeljih pridelkov s klinično podprtimi inovacijami. V raziskave vlagajo že šest desetletij. Danes v modernem laboratoriju razvijajo varne in učinkovite izdelke, z lastno registrirano razvojno-raziskovalno skupino pa aktivno sodelujejo z javnimi raziskovalnimi ustanovami. Tako tudi z raziskavo o učinkih matičnega mlečka, s katero so prvi na svetu potrdili njegovo učinkovitost pri blaženju vnetnih procesov v telesu.

Z leve proti desni: Teja Mižigoj, vodja oddelka kakovosti, dr. Rok Kopinč direktor razvoja, Vesna Virant, direktorica Medex Trade d.o.o.

Družinsko podjetje Medex, ki letos beleži že častitljivih 69 let delovanja, je pionir apiterapije v Sloveniji in po svetu, kar pomeni, da čebelje pridelke uporabljajo za terapevtske namene. Z naravnimi, učinkovitimi in inovativnimi prehranskimi dopolnili na osnovi čebeljih pridelkov izboljšujejo življenja ljudi.

Vesna Virant, direktorica Medex Trade d.o.o.

Prav Medex ima eno od osrednjih vlog v svetu pri nadgradnji tradicionalne rabe čebeljih pridelkov s klinično podprtimi inovacijami. “Ponosna sem, da v Medexu že 60 let vlagamo v razvoj v sklopu našega razvojnega laboratorija, ki ima sodobno tehnično opremo, kjer razvijamo inovativne izdelke na osnovi čebeljih pridelkov. Pri raziskavah učinkov čebeljih pridelkov naša registrirana razvojno-raziskovalna skupina aktivno sodeluje tudi z javnimi raziskovalnimi ustanovami,” je izpostavila Vesna Virant, direktorica Medex Trade, zadolžena za marketing in prodajo. V laboratoriju imajo več kot deset zaposlenih, od tega štiri doktorje znanosti, dve sta doktorici s področja čebeljih pridelkov.


V zadnjem času so zabeležili največje premike zlasti na področju raziskav učinkovitosti matičnega mlečka in propolisa. V sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem so izvedli raziskavo o učinkih matičnega mlečka in prvi potrdili njegovo učinkovitost na sistemsko vnetje. Matični mleček se že stoletja uporablja kot tonik vitalnosti in podpora imunskemu sistemu, novejše raziskave pa odkrivajo vedno nove učinke matičnega mlečka na številne vidike človekovega zdravja, kot so vpliv na hormonsko ravnovesje, upočasnitev staranja, spodbujanje možganskih funkcij. Medex v svojih izdelkih uporablja izključno matični mleček s standardizirano vsebnostjo ključne učinkovine 10-HDA, ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku (gre za najpomembnejšo kratkoverižno maščobno molekulo – 10-hidroksidecenojska kislina). Matični mleček, obogaten z vitamini, je uporabnikom že vrsto let na voljo pod blagovno znamko Gelée Royale, kot aktivna sestavina pa je vključen tudi v vrsto drugih izdelkov. V formuli ROYAL BALANCE™ ga denimo v kombinaciji z žafranom najdemo v novem izdelku Beeharmony™ za lajšanje simptomov menopavze.

Propolis ima tudi protimikrobne in protivnetne učinke, vendar le v pravih odmerkih z zagotovljeno konstantno vsebnostjo flavonoidov. Najnovejše klinične študije dokazujejo, da imajo flavonoidi iz propolisa poleg lajšanja bolečega grla in žrela, za kar se je najpogosteje uporabljal propolis, pozitivne učinke tudi na imunski sistem, prebavni trakt (razjede, vnetja), ustno sluznico (afte, vnetja dlesni) in zobe (preventiva pred kariesom). Edino zagotovilo, do bo propolis res imel protimikrobne in protivnetne učinke, dokazane s kliničnimi študijami, pa je, da je treba zagotoviti pravilen dnevni odmerek in konstantno vsebnost flavonoidov, ki so najbolj poznani po antioksidativnem delovanju, ne glede na sezono in vir propolisa. Zato v Medexu uporabljajo le propolis s standardizirano vsebnostjo flavonoidov, izraženo s faktorjem APF® (Active Propolis Flavonoids). APF® 50 tako pomeni, da izdelek vsebuje 50 mg flavonoidov na ml, vsebnosti flavonoidov in izsledkom kliničnih študij pa je prilagojeno tudi odmerjanje. Izdelki z oznako APF® so združeni v liniji Propolis defense, del katere je tudi edinstveni Bio Propolis defense pršilo na vodni osnovi, ki je najmočnejši te vrste na svetu in prihaja iz ekološke pridelave.
Izdelki Propolis defense so linija najmočnejših standardiziranih propolisov na trgu, ki so lahko na alkoholni ali vodni. V obliki pršila in pastil je učinkovit pri lajšanju bolečin grla in žrela ter za zdravje ustne sluznice, propolis tinktura pa je primerna za vzdrževanje zdrave sluznice prebavnega trakta ter spodbujanje imunskega sistema. Za vse, ki jim okus propolisa ne ustreza, pa so odslej na voljo nove Propolis defense kapsule, obogatene s cinkom in vitaminom A.

dr. Nataša Lilek, čebelarka, licencirana preizkuševalka medu, članica Mednarodne komisije za med (IHC) in Medexove razvojno-raziskovalne skupine

V Medexu že vrsto let opozarjajo, da je na trgu vse več nekakovostnega ter nepreverjenega medu z nedovoljenimi ostanki pesticidov, insekticidov, antibiotikov in težkih kovin, oziroma celo ponaredki medu. Zato so kot prvi v Sloveniji že pred sedmimi leti potrošnikom ponudili storitev Preveri med. Na www.medex.si/preveri-med vpišete petmestno številko LOT s pokrovčka Medexovega medu in pridobite analize kakovosti in varnosti, ki so bile narejene v akreditiranih laboratorijih doma in v tujini, prav za vsak kozarec napolnjenega medu.

Dr. Domen Jaklič, član Medexove raziskovalne skupine

Vesna Virant, direktorica Medex Trade dodaja: “Rada rečem, da ljubimo čebele in jih tudi zelo spoštujemo. Dokazi znanosti predstavljajo temelj našega delovanja in se zrcalijo v vsakem Medexovem izdelku. Tradicionalno rabo čebeljih pridelkov želimo podpreti s klinično dokazanimi učinki, zato veliko časa in truda namenjamo kliničnim raziskavam. Imamo registrirano raziskovalno-razvojno skupino z več doktorji znanosti, ki aktivno sodeluje pri raziskavah čebeljih pridelkov ter razvija nove izdelke. Moč naravnih čebeljih pridelkov tako povezujemo s sodobno znanostjo in ustvarjamo inovativna, varna in učinkovita prehranska dopolnila s standardiziranimi, patentiranimi in klinično preverjenimi sestavinami v pravih odmerkih in kombinacijah, ki potrošnikom zagotavljajo učinkovitost. Naše temeljno poslanstvo je: uporabnikom pomagamo izboljšati kakovost življenja v vseh življenjskih obdobjih. Z močjo čebel in dokazi znanosti.

Dr. Rok Kopinč, direktor razvoja in vodja Medexove registrirane raziskovalne skupine

Dr. Rok Kopinč, direktor razvoja in vodja Medexove registrirane raziskovalne skupine: “Lastna raziskovalna dejavnost je v podjetju, kot je Medex, zelo pomembna, saj lahko le tako uporabnikom ponujamo varne in učinkovite izdelke, pri katerih lahko ob pravilnem odmerjanju računajo na učinke, dokazane s kliničnimi študijami. Eden od stebrov Medexove razvojne dejavnosti je zanesljivo standardizacija ključnih aktivnih sestavin. Pomembna dejavnika sta tudi stabilnost aktivnih sestavin in biorazpoložljivost – da izdelek vse do konca roka uporabnosti vsebuje vse snovi, navedene na embalaži, in to v obliki, da je krvnemu obtoku razpoložljiv kar največji delež učinkovine. Navsezadnje pa šteje tudi okus, ki je pri potrošnikih pomemben kriterij. Raziskave učinkovitosti čebeljih pridelkov, ki so temeljna aktivna učinkovina večine Medexovih izdelkov, so v polnem zamahu, odkrivajo se mehanizmi delovanja in vedno nove funkcionalnosti na številnih področjih človekovega zdravja.

Dr. Nataša Lilek, čebelarka, licencirana preizkuševalka medu, članica Mednarodne komisije za med (IHC) in Medexove razvojno-raziskovalne skupine

Dr. Nataša Lilek, čebelarka, licencirana preizkuševalka medu, članica Mednarodne komisije za med (IHC) in Medexove razvojno-raziskovalne skupine: “Med je lahko izpostavljen fizikalnim, kemijskim ali mikrobiološkim dejavnikom tveganja, zato je zelo pomembno, da se pri pridelavi upošteva dobra čebelarska praksa. Zahteve glede kakovosti in varnosti medu so opredeljene v nacionalnem Pravilniku o medu in Uredbah komisije EU. O tem, kako preveriti kakovost medu, kroži veliko mitov: od obračanja kozarca na glavo in preverjanja, ali se pojavi mehurček, do različnih testov z vodo in ognjem.

V resnici pa o kakovosti medu ne moremo soditi zgolj s prostim očesom niti se ne moremo zanesti samo na senzorične lastnosti. Edini zanesljivi in preverljivi test kakovosti je tisti, ki ga opravimo v laboratorijih. S storitvijo Preveri med lahko potrošniki s pomočjo LOT številke s pokrovčka Medexovega medu pridobijo analizni list in se sami prepričajo o sestavi medu in njegovi ustreznosti glede na strokovno uveljavljene parametre.

Več o matičnem mlečku: Matični mleček je eden od čebeljih pridelkov. To je edina hrana matice in ji omogoča, da živi celo do 50-krat dlje kot običajne čebele. Te v povprečju živijo od enega do dveh mesecev, matica pa štiri do pet let. Matični mleček ljudje za lajšanje zdravstvenih tegob uporabljamo že od nekdaj, danes pa njegove učinke vse bolj potrjujejo tudi izsledki kliničnih raziskav. Matični mleček je belkasta, želeju podobna snov s katero čebele dojilje hranijo svoj zarod. Vsebuje vsa nujna hranila za razvoj čebel, pa tudi vrsto edinstvenih bioaktivnih snovi, ki jih ne najdemo nikjer drugje v naravi. Med njimi so kratkoverižne maščobne molekule, med katerimi je najpomembnejša 10-HDA (10-hidroksi-decenojska kislina). Matični mleček je tisti, ki določa, ali se bo čebelja ličinka razvila v matico ali čebelo delavko. Če čebele ličinko hranijo izključno z matičnim mlečkom, se iz nje razvije nova matica, če pa ličinko po treh dneh prenehajo hraniti z matičnim mlečkom, se iz nje razvije čebela delavka. Matični mleček torej lahko kontrolira izražanje genov in vpliva na delovanje hormonov. Čeprav je čebelja matica genetsko povsem enaka drugim čebelam v panju, je zaradi izključnega uživanja matičnega mlečka dvakrat večja od drugih čebel, najdlje živeča (preživi lahko kar 15 rodov čebel) in poleg trotov edina plodna čebela v panju. Več o raziskavi: Medex je v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem izvedel raziskavo z naslovom Učinki uživanja matičnega mlečka na lipidni profil, sitost, vnetje in antioksidativno zmogljivost pri asimptomatskih odraslih s prekomerno telesno težo. V dvojno slepo, placebo kontrolirano, randomizirano študijo so bili vključeni posamezniki z rahlo povišanim indeksom telesne mase (ITM). Ljudje z ITM nad 25 kg/m2 imajo namreč zaradi povečanega deleža telesnega maščevja običajno začetne znake kroničnega vnetja in s tem povišano tveganje za razvoj obolenj, povezanih s sistemskim vnetjem, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, zamaščenost jeter in v skrajnih primerih tudi rakava obolenja. Po 8 tednih uživanja 2000 mg matičnega mlečka v kapsuli so z antropometričnimi meritvami in krvnimi analizami v telesu sodelujočih zaznali zmanjšanje vnetnih procesov (znižanje C-reaktivnega proteina in zvišanje protivnetnih faktorjev), povečanje ravni antioksidantov (zvišanje bilirubina, endogenega antioksidanta), znižanje skupnega holesterola in povišanje leptina, hormona, ki sproži občutek sitosti.

Nabor Medexovih izdelkov je ogromen

Več o propolisu: Propolis ali čebeljo zadelavino, s katerim čebele zaščitijo panj in poskrbijo za zdravje čebelje družine, ljudje uporabljamo že stoletja, danes pa antibakterijsko, antivirusno in antiglivično delovanje propolisa potrjujejo tudi klinične raziskave. Čebele na popkih dreves nabirajo rastlinsko smolo, ki ščiti rastline pred mikroorganizmi, saj vsebuje naravna barvila – flavonoide. Čebele smolo oplemenitijo z izločki svojih žlez ter dodajo vosek. Če smo tradicionalno propolis uporabljali predvsem za lajšanje bolečega grla in žrela, zadnje klinične študije dokazujejo, da imajo flavonoidi iz propolisa pozitivne učinke tudi na imunski sistem, prebavni trakt (razjede, vnetja), ustno sluznico (afte, vnetja dlesni) in zobe (preventiva pred kariesom). Edino zagotovilo, do bo propolis res imel protimikrobne in protivnetne učinke, dokazane s kliničnimi študijami, pa je vsebnost flavonoidov in pravilno odmerjanje. Če želimo, da ima izdelek s propolisom konsistenten in ponovljiv učinek, je treba zagotoviti konstantno vsebnost flavonoidov, ne glede na sezono in vir propolisa. V ta namen v Medexu uporabljajo le propolis s standardizirano vsebnostjo flavonoidov, izraženo s faktorjem APF® (Active Propolis Flavonoids), pri čemer je standardizirana tako surovina kot končni izdelek. APF® 50 tako pomeni, da izdelek vsebuje 50 mg flavonoidov na ml, vsebnosti flavonoidov in izsledkom kliničnih študij pa je prilagojeno tudi odmerjanje.

Medexovi izdelki za in v telo