Koliko spanja potrebujemo skozi življenjska obdobja?

Potreba po spanju z leti sicer pada, vseeno pa je za ohranitev zdravja in dobrega počutja priporočljivo, da odrasli spimo vsaj 7 ur na dan.
Koliko ur pa morajo spati malčki, otroci in najstniki, pa si oglejte spodaj.
Dojenčki
Pri dojenčkih je spanje ključnega pomena za njihovo rast in zdrav razvoj. Ker med spanjem rastejo, morajo otroci počitati dlje, kot odrasli ljudje. Dojenčki počivajo približno 16 ur.
Malčki (od 6 mesecev do 3 let)
Z rastjo se potreba po spanju zmanjšuje, zato imajo majhni otroci dovolj, če spijo od 10 do 14 ur. Tu gre za kombinacijo nočnega spanja in dnevnih počitkov.
Otroci
Otroci do 12 leta še vedno potrebujejo več spanca kot odrasli. Po 12 letu starosti, pa se potreba po spanju zmanjša na približno 9 ur.
•    od 3 do 6 let: od 10 in 12 ur
•    od 6 do 9 let: približno 10 ur
•    od 9 do 12 let: približno 9 ur
Najstniki
Najstniki se pogosto srečujejo s pomanjkanjem spanja – pa ne samo zaradi napornega dnevnega urnika, pač pa zaradi biološke naravnanosti, ki navadno ni v skladu z njihovimi šolskimi obveznostmi. V povprečju potrebujejo 8-9 ur spanja.
Odrasli
Potreba po počitku se pri odraslih razlikuje od posameznika do posameznika. V večini pa zdrav odrasel človek potrebuje od 7 do 8 ur spanja.
Starejši odrasli
Starejši ljudje večinoma potrebujejo nekoliko manj nočnega spanja, pomanjkanje spanca pa nadomestijo z dnevnim počitkom. Zato skupno potrebujejo od 7 do 8 ur spanja.
Nosečnice
Med nosečnostjo ženske dostikrat potrebujejo par ur spanja več; če ne ponoči, pa vsaj s krajšim počitkom čez dan.
Vir: www.dormeo.net