Kako osnove gospodarstva razumljivo in zabavno pojasniti najstnikom

Pri Cankarjevi založbi je izšlo šest knjig: Oster štart Miće Vujičića (prevedel Urban Vovk, uredil Andrej Blatnik), Knjiga o Uni Mustafe Huzarja (prevedel Zdravko Duša, uredila Ana Ugrinović), Drag šov Uršul’e Kovalyk (prevedel Andrej Pleterski, uredil Andrej Blatnik), Ta svet je lahko boljši Janisa Varufakisa (prevedla Jelena Isak Kres, urednica Ana Ugrinović), Skočite, prekleto, skočite! Edwarda F. Logana, ml. (prevedla Janez Žerovc in Milena Podgoršek, uredil Tine Logar) in dva milijona smo jih pospravili Johannesa Sachslehnerja (prevedla Stanka Rendla, uredil Tine Logar).

Roman Oster štart, s pomenljivim podnaslovom "Sodnikov dodatek", je roman o družinski zgodovini, odnosih med družinskimi člani in srbski družbeni klimi v medvojnih devetdesetih, ki bralca nagovarja na šarmanten in sproščen način. Osrednji protagonisti tega literarnega dela so simpatično čudaški člani banatske družine – oče je pretepeni nogometni sodnik nižjeligaških tekmovanj, ki honorarno služi z inštrukcijami matematike, mama je zobozdravnica, ki se politično aktivira z ustanovitvijo lokalne radijske postaje, pomemben družinski in romaneskni člen pa je tudi stric, za katerim se je na vojni fronti izgubila vsaka sled.
Mića Vujičić (1979) je srbski pisatelj, novinar in literarni kritik. Članke, kolumne in intervjuje objavlja v srbskih časopisih Dnevnik, Danas, Blic in Politika. Za roman Oster štart je prejel štipendijo iz sklada Borislava Pekića. Po tem je izdal še zbirko kratkih zgodb Ronjenje na dah, prozo sicer redno objavlja v literarnih časopisih.
Mustafa Huzar, ki zapisuje Knjigo o Uni, je bipolarna oseba: vojni veteran in pesnik hkrati. Njegovi spomini na bivšo državo, nedavno vojno in ubijanja so "umazani in ogabni", resničnost banalna. Iz labirinta se rešuje s pisanjem. Pripoved se razveže in zvedri skozi vračanje v otroštvo, predvsem k reki Uni. Faruk Šehić živi v Sarajevu kot novinar in kolumnist. Knjiga o Uni mu je prinesla nagrado Evropske unije za literaturo in najpomembnejšo bosansko književno nagrado Meša Selimovića.
Slovaška avtorica Uršul’a Kovalyk (1969) je doslej napisala štiri prozne knjige in šest gledaliških iger. V žarišču 17 kratkih zgodb je notranji svet širokega spektra junakinj, neredko v odnosu do moža, ljubimca, očeta, neznanca, katerih resnični, pristni jaz se iz stvarnega sveta prestavlja v svet sanj, videnj, fantazij, kar jim omogoča, da podvomijo o konstrukciji stvarnosti.
Janis Varufakis (1961), se je s to knjigo lotil podviga, kako osnove gospodarstva razumljivo in zabavno pojasniti svoji najstniški hčeri in njenim vrstnikom. Zato bo ta knjiga dobrodošla in poučna za vse, ki jih zanima kaj je denar in zakaj potrebuje demokracijo? Kako se rojevajo finančne krize? Zakaj v današnjem svetu vladata krivica in neenakost? Kako ukrepati, da bi svet obrnili na bolje?
Poročnik Edward F. Logan ml. je imel kot pilot bombnika bazo v južni Italiji in je sodeloval v zračnih napadih na strateško pomembne nemške tovarne orožja, rafinerije in tudi prepletene transportne sisteme po vsej Evropi. V napeto napisanih spominih nam podrobno predstavi svoja doživetja in življenje na evropskih bojiščih, ki ga je marca leta 1945 pripeljala tudi v Slovenijo. Avtor v epilogu navaja še dodatne informacije o partizanih in sestavu 15. zračne sile.
Knjiga o Odilu Globočniku, SS-ovcu slovenskih korenin, ki je bil med drugo svetovno vojno odgovoren za milijone življenj. Življenje in osebnost snovalca, graditelja in vodje številnih taborišč smrti, izumitelja plinskih celic. Monografija uglednega dunajskega zgodovinarja, z dejstvi, prvič dostopnimi Slovencem, pripoveduje, kako se je že kot mladi idealist zapisal nacizmu in nato postal eden najhujših rabljev v Tretjem rajhu.
Na predstavitvi knjižnih novosti v ljubljanskem Konzorciju, ki se jo je udeležil tudi srbski pisatelj, novinar in literarni kritik Mića Vujičić (skrajno levo).
View Gallery 8 Photos