Kaj vse vpliva na sanje in kako si jih razlagati

A medtem, ko telo počiva, naši možgani še vedno intenzivno delujejo. Ko zaspimo, se namreč prične čas za sanje. Strokovnjaki pravijo, da sanjamo vsi – vendar tega, koliko sanjamo, ni mogoče preveriti na preprost način. Največ sanjamo med t.i. REM stanjem (Rapid Eye Movement). Možgani so takrat dejavni skoraj enako kot v budnem stanju.
Vplivi iz okolja …
Želje, strahovi, načrti se v sanjah spremenijo v nerazumljive zgodbe in doživetja. Na sanje vplivajo tudi knjige in filmi, ki jih beremo oziroma gledamo preden zaspimo. Velikokrat celo naredimo kombinacijo filma oziroma knjige z našim življenjem. Ravno zato nekateri ne marajo gledati grozljivk, saj nas v sanjah strah pogosto preganja v obliki negativnega lika. Poleg vplivov na naše razmišljanje obstaja tudi kar nekaj zunanjih vplivov: ležišče, kvaliteta zraka in prehrana.
Kako verjeti v razlage?
Različnih sanj je toliko, kolikor je ljudi. Najlažje si, če hočemo razumeti sanje, pomagamo sami oziroma s pomočjo psihologa. Ko vstanemo, začnemo razmišljati o dnevu, ki nas čaka, odhitimo v službo in pozabimo na sanje. Če nas zelo zanima, kaj bi lahko pomenile sanje, je najbolje, da imate ob postelji pripravljen list papirja, na katerega hitro zapišete le ključne besede. Ko imate čas, si zapišite celotne sanje v poseben zvezek oz. na računalnik. Čez nekaj časa lahko preberete sanje in ugotovite, ali obstaja element oziroma več elementov, ki se ponavljajo.
Kako si sami razložimo pomen sanj?
Ko ugotovimo, kaj se v sanjah najpogosteje pojavlja, lahko ta element povežemo z našim življenjem. Če nas vedno v določeni situaciji v sanjah nekaj oziroma nekdo preganja, nas je nečesa očitno strah oz. se z nečim obremenjujemo. Tudi manj nazorna dejstva se da razložiti
Če ne najdete skupnega elementa, se vprašajte, v kakšni poziciji se nahajate v sanjah – ste zmagovalec, poraženec, dogajanje samo opazujete? Če se sanje spreminjajo, vi pa ostajate v vsaki situaciji poraženec, to lahko pomeni, da imate občutek, da vam v življenju nič ne uspeva. Večkrat se obremenjujemo z negativnimi sanjami, zaradi katerih imamo lahko celo uničen dan, saj se že zbudimo nezadovoljni in slabe volje. Najbolje se verjetno poznate prav vi sami in z minimalno truda lahko preko sanj najdete rešitev.
Spite udobno?
Na sanje vplivajo tudi zunanji pogoji. Primerno ležišče in vzglavnik sta velikokrat ključnega pomena. Katero ležišče najbolj ugaja posamezniku, mora vsak ugotoviti sam; za pomoč pobrskajte tudi na www.dormeo.net. Najbolje je, da prilagodite trdoto ležišča položaju, v katerem najraje spite. V skladu s tem si najdite tudi vzglavnik – bolečine v vratu in hrbtenici so velikokrat rešljive ravno s pravo izbiro.
Poskrbeti morate tudi za primerno temperaturo in vlago v spalnici; pozimi si s pretiranim gretjem lahko izsušite zrak v spalnici in posledično izsušite nosno sluznico.
Pazite na prehrano
Večerja naj bo dovolj lahka in obenem dovolj nasitna, da ne boste prehitro lačni. Izogibajte se uživanja maščob pred spanjem, saj so težko prebavljive in naprtijo prebavnemu traktu preveč dela. To lahko povzroči nemiren spanec, tako da si raje privoščite lažje prebavljiva živila, a vsa v zmernih količinah.
Pazite tudi na količino tekočine, ki jo popijete pred spanjem
Če je le-te preveč, vas lahko večkrat prebudi, za kvaliteten spanec pa je zelo pomembno, da je kar se da neprekinjen.
In še zadnji nasvet: preden zaspite, mislite na kaj lepega – morda se prav to pojavi v vaših sanjah …