Izognite se utrujenosti in neprespanosti na potovanjih

Najpogostejši sindromi potovalne utrujenosti lahko trajajo 2 dneva ali pa celo ves teden. Da ne boste na poslovni poti ali na počitnicah popolnoma uničeni, raje poskrbite za preventivo s pomočjo naslednjih nasvetov.
1. Prestavite svojo uro
2 ali 3 dni pred letom spremenite uro na svoji budilki ali na računalniku za nekaj ur naprej ali nazaj. Ni se vam treba takoj prilagoditi na drugo uro, poskusite le uravnati svoj spanec tako, da bo bližje tistemu časovnemu pasu, kamor potujete.
2. Stres pustite doma
V katerikoli situaciji, kjer lahko pričakujete pomanjkanje spanca, se splača najprej poizkusiti odstraniti stres. Tudi stres namreč vpliva na to, kako vaše telo reagira na različne časovne pasove.
3. Blokirajte hrup
Če želite med potjo zaspati, uporabite čepke ali poslušajte glasbo.
4. Izogibajte se začinjeni hrani
Hrana, ki je močno začinjena ali ima visoko vsebnost proteinov, vaš organizem bolj stimulira in vas lahko »drži pokonci«. Če želite zaspati, jejte več ogljikovih hidratov, kot so testenine ali sendviči.
5. Pijte
Suh zrak v letalu lahko vpliva na utrujenost, zato poskrbite, da boste spili dovolj tekočine. Izogibajte se alkoholu in kofeinu. Ker oba dehidrirata, lahko vplivata na vaš vzorec spanja.
6. Izogibajte se nočnim letom
Nočni let se zdi idealna izbira za dolga potovanja, ker tako ubijete dve muhi na en mah – čas na letu uskladite z nočnimi urami in ta čas spite. Dejstvo pa je, da po nočnih letih ljudje večinoma nekaj ur po pristanku popolnoma odpovejo.
•    Če letite na vzhod, rezervirajte let, ki bo na vašem cilju pristal sredi dneva.
•    Če pa letite na zahod, rezervirajte let, ki na vašem cilju pristane zjutraj.
7. Regulirajte svojo nočno lučko
Močna luč zavira nastanek melatonina, snovi v našem telesu, ki nam pomaga spati.
•    Če je na vašem letalu tema, vi pa boste pristali v svetel dan, si prižgite lučko.
•    Če pa boste pristali v noč, zatemnite svoj prostor v letalu ali uporabite masko za spanje.
8. Jejte, ko ste lačni
Hrana je lahko stimulans. Zaradi prevelikega obroka ste lahko preveč siti, a hkrati vas tudi prazen želodec lahko ovira pri spanju.
Kar se tiče prehrane, se ni potrebno obremenjevati s tem, na kateri obrok v dnevu boste prispeli. Glavno je, da se med letom držite večjega števila manjših obrokov.
9. Tablete za spanje niso prava rešitev
Pomirjevalo oz. tablete za spanje lahko povzročijo, da boste na letalu spali predolgo in da boste kasneje še dolgo v noč budni. To pa poveča tudi možnosti nastanka krvnih strdkov. Vir: www.dormeo.net