Coco Chanel in vonj ljubezni

Z navdihujočim romanom o modni ikoni Coco Chanel založba Učila nadaljuje
s serijo knjig o življenjih velikih umetnic in njihovih sopotnikov.

Coco Chanel in vonj ljubezni je pripoved o kontroverzni drobni Francozinji, ki je od vseh zavržena in pozabljena odraščala v samostanu na francoskem podeželju, kasneje s svojimi kreacijami osvojila srca elegantnih Parižank, njeni kroji pa so za vedno spremenili žensko modo in se še stoletje pozneje uvrščajo med klasične kose, ki se smejo manjkati v nobeni pravi garderobni omari. Gre za drugega v seriji romanov o izjemnih ženskah in njihovem odnosu do umetnosti in ljubezni, ki sledi Slikarki, izjemni pripovedi o strastnem razmerju mlade slikarke Gabriele Münter in Vasilija Kandinskega, začetnika abstraktnega slikarstva.

Piše se leto1919, zgodba se odvija v Parizu. Gabrielle Chanel, sirota s francoskega podeželja, ki so jo vzgojile redovnice, je zgradila uspešno modno podjetje. Tout Paris nosi njene obleke. Coco, kot ji pravijo, slovi po načelnosti, kar se tiče sloga – ali ljubezni. Njene stvaritve so revolucionarne – odlikuje jih eleganca brez omejujočih steznikov. Toda ko v prometni nesreči umre njen ljubimec Boy Capel, jo žalost popolnoma ohromi. Da bi se potolažila, se spusti v zvezo s skladateljem Igorjem Stravinskim, toda šele, ko se odloči, da se bo veliki ljubezni poklonila z novim vonjem, najde novo energijo. Med iskanjem pravega vonja najde navdih v parfumu Katarine Velike in sreča Dimitrija Romanova, ruskega velikega kneza v izgnanstvu. In ko se začne postopno znova odpirati ljubezni, pride na sled vonju, ki je še danes najslavnejši parfum na svetu – Chanel No 5.

Michelle Marly (foto: Wikipedia)

Michelle Marly je psevdonim uspešne nemške pisateljice, ki je odrasla v filmskem in glasbenem svetu. Precej let je stanovala v Parizu, danes pa z možem in psom živi med Berlinom in Münchnom. Prek matere, ki je bila v petdesetih letih dvajsetega stoletja znana manekenka, je že zgodaj spoznala haute couture. Vonji so njena strast: raziskovala jih je vsepovsod, od italijanskih samostanskih parfumerij do zgodovinskih tovarn parfumov v Grassu. Seveda tudi sama uporablja Chanel No 5.

Unesco je konec leta 2018 na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva uvrstil tehnike izdelave parfuma Chanel 5, ki velja za najbolje prodajani parfum v zgodovini.

Knjigo je prevedla Petra Anžlovar, uredila Branka Fišer, za 352 strani zanimivega branja boste odšteli 12,90 evra na policah založbe Felix ali na www.felix.si