Brazgotine – sami pospešite njihovo celjenje

Če je brazgotina močno izražena, lahko vpliva na samopodobo, a na srečo danes obstajajo učinkovite metode in preparati, s katerimi lahko brazgotine zmanjšamo.
Zakaj pride do brazgotine?
Med celjenjem telo ustvarja kolagenska vlakna, pri njihovem prekomernem nastajanju pa pride do nastanka brazgotine. Bolj ko je koža poškodovana, daljše je celjenje rane in večja je verjetnost, da bo brazgotina ostala trajno vidna. Kakšna bo brazgotina, je odvisno od starosti, mesta poškodbe in genskih dejavnikov. Pri mlajših osebah se rane hitreje celijo, vendar so brazgotine večje in bolj grobe, saj se tkivo obnavlja prehitro in preobilno.
Zaščitite sveže brazgotine
•    Brazgotine, še posebej sveže, ni dobro izpostavljati soncu, nizkim temperaturam ali visoki vročini v savni.
•    Nositi moramo bolj ohlapna oblačila, ki brazgotine ne dražijo.
•    Prav tako je potrebna previdnost pri telovadbi (vaje raztegovanja, dvigovanje uteži), saj je poškodovana koža bistveno občutljivejša od normalne, kar hitro privede k poslabšanju videza brazgotine.
Pomagajte si z medicinskimi pripomočki
Možnosti za zmanjševanje in blaženje videza brazgotin so različne:
•    invazivne metode (kirurški posegi, injekcije steroidnih hormonov, radioterapija, terapija z laserjem …)
•    neinvazivne metode (silikonski gel, kompresivna terapija, površinsko nanašanje steroidnih hormonov, poliuretanski obliži, kreme s K-vitaminom in masaža).
Uporaba medicinskih izdelkov za blaženje videza brazgotin je neboleča; nekateri ublažijo videz tako novih kot starih brazgotin.
Prava hrana pospešuje celjenje
Tudi sami lahko pomagamo, da se rane lepše in uspešneje celijo. Telo za celjenje potrebuje cink, vitamin C, proteine, minerale, železo, primeren vnos kalorij in stabilno težo, po posegu (npr. operaciji) pomaga tudi uživanje zadostnih količin tekočine.
Kaj zavira celjenje?
Nikotin
Povzroča oženje žil in tako onemogoča preskrbo tkiv s kisikom in z drugimi hranili, s tem pa tudi zavira celjenje.
Alkohol
Vpliva na strjevanje krvi, zavira celjenje ter spodbuja nastajanje podplutb.
Stres
Slabo vpliva na celjenje ran, k boljšemu celjenju pa prispeva tudi kakovosten spanec.
Sonce
Izpostavljanje soncu lahko povzroči potemnelost in odebelitev brazgotin še najmanj eno leto po posegu. Zato je treba rane in brazgotine pokrivati ter jih ščititi s kremami z visokim zaščitnim faktorjem.
Vir: Viva, revija za zdravo življenje
www.dormeo.net