Zimska plesna šola v Mariboru že triintridesetič!

Simon Wehrli bo poučeval že tretjič. (Foto: Saša Huzjak)

Zimska plesna šola (ZPŠ), ki se bo odvijala med 23. in 26. februarjem v Mariboru, je med slovenskimi plesalci priljubljena in pomembna intenzivna oblika izobraževanja v različnih plesnih zvrsteh ter raziskovalnih delavnicah, ki jih vodijo izkušeni domači in tuji plesni ustvarjalci. Letos bodo to: Simon Wehrli, Urša Rupnik, Tamás Tuza, Jurij Konjar, Saša Lončar, Katjuša Kovačič in Nikola Orešković ter Tina Valentan.

Minka Veselič Kološa je prepoznavni obraz mariborskega plesa, še posebej Zimske plesne šole.
Program je oblikovala Minka Veselič Kološa, strokovna sodelavka za ples Javnega sklada za kulturne dejavnosti Maribor, ki je za naš portal povedala: "Misli na program ZPŠ so prisotne kar skozi vse leto. Pozorno spremljam delo skupin in posameznikov, obiskujem njihove produkcije, predstave, seveda tudi celotno profesionalno slovensko plesno sceno in gostujoče tuje umetnike. Končna odločitev se včasih razlikuje od želje zaradi različnih razlogov (beri tudi finančnih), ampak pozornost usmerjam v to, da je del programa namenjen mlajšim, manj izkušenim plesalcem, drugi del pa je primeren za izpopolnjevanje bolj izkušenih. Enakovredno pozornost dajemo tako pridobivanju plesnega tehničnega znanja kot različnim kreativnim, improvizacijskim pristopom oz. koreografskemu ustvarjanju.
Med pedagogi bodo letos: Urša Rupnik …

Ne pozabimo tudi na najmlajše plesalce in izobraževanje njihovih mentorjev. Pedagogi, ki bodo prvič sodelovali na ZPŠ, so: Urša Rupnik za sodobno/modern tehniko follow the flow, Tamás Tuza s sodobno tehniko ground eagle, Jurij Konjar z delavnicami kontaktne improvizacije, Katjuša Kovačič in Nikola Orešković s capoeiro in fluid balance delavnico. Simon Wehrli bo že tretjič poučeval sodobni ples flying low, Saša Lončar bo petič vodila plesno delavnico za otroke od 5 do 7 let in mentorsko delavnico s hospitiranjem otroških delavnic, zjutraj bo že drugič za prebujanje telesa poskrbela izkušena plesalka, performerka Tina Valentan."
… Jurij Konjar in Alice Godfroy … (foto: Patrick Beelaert)

Zimska plesna šola letos praznuje 33 let, odkar je bila prvič organizirana: "Sem se tudi spomnila, da smo prišli v ‘Kristusova leta’, kar pomeni, da bo od zdaj naprej vse lažje, bolj v oblakih (smeh). To je bolj za šalo, resnično pa sem ponosna, da smo še vedno zanimivi za slovenske pa tudi tuje plesne navdušence. Ponavadi je tako, da plesalci sledijo pedagogom na delavnicah tudi v drugih krajih, tako je zainteresiranih v glavnem vedno dovolj ali celo preveč. Prvo pobudo je dala plesalka Petra Plečko in tako smo člani plesnega odbora pri Mestni Zvezi kulturnih organizacij Maribor organizirali prvih pet let ZPŠ, od takrat dalje pa je to del moje službe kot strokovne sodelavke za ples pri JSKD. Prva tri leta sem tudi poučevala jazz plesno tehniko Matt Mattox in Luigi. Spomnimo se še ostalih iz prvih let, kot so: Sinja Ožoblt, Ksenija Hribar, Marjeta Greif, Vlasta Kaurić, Petra Plečko, Vesna Lavrač, Matjaž Farič, Edi Dežman, Barbara Plečko s korepetitorjem Ninom Mureškičem, Ana Vovk Pezdir in mnogi drugi naši in tuji plesni pedagogi."
… Tamas Tuza … (foto: arhiv TT)

Minko zaradi njenega dela hvalijo vsi, ki so kdajkoli okusili njeno organizacijo. "Veselijo me pohvale in navdušenje nekdanjih udeležencev, plesalcev, pedagogov, mentorjev, ki so nad ponudbo programa navdušeni. Najlepše je gledati to živost zadovoljnih in vzhičenih plesalcev v dvoranah, ki so hvaležni za novo priložnost in izkušnje. Na to sem ponosna, saj je to glavni cilj."
… Katjuša in Nikola …

Število prijavljenih je skozi 33 let nihalo, med 70 in tudi 150. "Optimalno število glede velikosti dvoran je morda 80. Za uspešno izveden klas pa je število pogojeno tudi s starostjo plesalcev in dvorano. Pri mlajših je optimalno 12 na klas, pri starejših in če prostor dopušča, pa tudi 20."
Na vprašanje, ali ji kdaj uspe tudi aktivno sodelovati na kakšni delavnici, pa odgovarja: "Vsako leto iščem priložnost za udeležbo na kakšni delavnici, ampak moram reči, da velikokrat ostane le lepa želja, saj se mi zdi pomembno, da se v vsakem trenutku lahko obrnejo name v informacijski pisarni, kjer diši po čaju, in lahko prebirajo strokovno plesno literaturo. Si pa privoščim kitajsko masažo tuino, ki je na voljo tudi vsem preostalim v času ZPŠ."
… Saša Lončar … (foto: Saša Huzjak)

Naj omenim, da poleg učnih ur poteka še spremljevalni program, v katerem si boste lahko ogledali plesno predstavo Sokol! Iztoka Kovača in Janeza Janše, ki jo organizira Društvo Nagib v sodelovanju z Narodnim domom Maribor v sklopu 4. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti ‘Nagib na oder’. "Za udeležence ZPŠ je vstopnina samo 2 evra, za ostale pa 6,5 evra. Prepričana sem, da bo dovolj priložnosti za štiridnevno uživanje na raznih plesnih delavnicah, ogledu predstave in druženju," zaključuje Minka.
… Tina Valentan (foto: Nada Žgank)
Vse podrobnosti vas čakajo na spletnem naslovu http://www.zimskaplesnasola.si/?p=3751&lang=sl_SI.

View Gallery 8 Photos