Žigan Krajnčan. Zadnje čase si res prizadevam, da bi bile moje stvaritve razumljive in atraktivne

Žigan Krajnčan je nedvomno poseben gibalec slovenske plesne scene. (foto: osebni arhiv)

Pogovor s plesalcem, glasbenikom, pevcem, gibalcem, koreografom, ki je z nastopoma v šovu Slovenija ima talent približal svet malo drugačnega performansa širšemu slovenskemu občinstvu!

Živjo, Žigan. Seveda najprej čestitke za dva izjemna in posebna nastopa v šovu Slovenija ima talent (SIT). Lahko odgovoriva in pojasniva bralcem, zakaj sploh odločitev, da odideš na takšen komercialni šov glede na to, da si v zadnjih letih zajadral v umetniške vode sodobnega plesa?
Zdravo, Barbra! Hvala za čestitke in povabilo! Za Slovenija ima talent sem se odločil, ker pripravljam multi žanrski glasbeni album. Karierno sem z glasbo na začetku. Glede na to, da je trenutno SIT skoraj edina delujoča platforma, kjer se lahko predstaviš širšemu občinstvu, se mi je sodelovanje zdelo na mestu (smeh). Medtem ko sem kreiral svoj solo (Zlitje s samim seboj), sem odkril zanimive kombinacije plesa, petja in ‘beatboxa’. Ker je multi žanr album še v nastajanju, se mi je zdelo zanimivo, da v SIT pokažem svojo zamisel celostne umetnosti v enem telesu in skušam navdušiti mlade za poglobljeno raziskovanje/odkrivanje svojega/novega pristopa k umetnosti.

Žigan v predstavitveni točki, ki ga je z zlatim gumbom pripeljala v polfinale šova Slovenija ima talent. (Foto: Damjan Žibert)

Na glas si tudi povedal, da si želiš zmagati, kar pozdravljam, saj nekakšna skromnost niti ne sodi v takšen šov, kjer je le borba. Prvi tvoj nastop, s katerim si kar z zlatim gumbov odplesal v polfinale, je bil zastavljen zelo natančno. Kaj si želel sporočiti gledalcem, občinstvu?
Sporočilo je bilo v pesmi: with love from me to you. S prvo točko sem si le želel predstaviti to novo fuzijo. S to točko sem na odru prvič nastopal prav na SIT. Iskreno se mi niti sanjalo ni, kakšni bodo odzivi. Vedel sem, da je točka zahtevna in združuje tri talente. Nisem pa vedel, kako bodo to sprejeli v komercialni oddaji. Zelo sem bil vesel in hvaležen, ko je žirija prepoznala unikatnost in kakovost nastopa.

Polfinale šova Slovenija ima talent (foto: Damjan Žibert)

In potem si točko še nadgradil oz. se je vkomponiral nastop s tvojim projektom, kajne?
V polfinalnem nastopu sem točko želel zastaviti še bolj celostno. Začel sem s petjem in ‘looperjem’, nadaljeval s kombinacijo žvižganja in petja, kar sem razvil v ples in petje, ki se jima je pridružil še ‘beatbox’. Za zadnji del točke sem na ‘looper’ pripravil ‘remix’ in nanj plesal. Pesem Land of Confusion (Genesis) sem izbral zaradi njenega spet in spet aktualnega sporočila. Tako se na koncu polfinalni performance zavije v sporočilo: Dajmo skupaj naredit ta svet vreden življenja.
Po moje gledalci (še) niso pripravljeni na nekaj takega, kar si ti z ekipo predstavil?
Težko govorim o tem. Ne bi bi bil rad videti kot nekakšen vzvišen umetnik, ki bo rekel, ja, res, ljudje še niso pripravljeni … Zadnje čase si res prizadevam, da bi bile moje stvaritve razumljive in atraktivne. Želim si, da bi umetnost sčasoma izgubila ta grenak prizvok, ki se mi zdi, da ga je dobila zaradi nerazumevanja, slovenske kulturne vzgoje, premalo podprte kulture za najstnike itd.

V spotu Oma Desala

Zakaj meniš, da se ljudje otepamo nečesa, česar ne razumemo na prvo žogo in takoj označimo, da je “brezvezno”? No, popravi me, če meniš, da je drugače?
V nasprotju z 80-imi je danes na radiih in splošno v javnem komercialnem prostoru veliko manj kakovostne glasbe (ne vem, zakaj zanjo zmanjka prostora). Mislim, da to zelo vpliva na razumevanje, predvsem pa na sprejemanje novega. Kot da razvijamo neofobijo v kulturi. Zappa super govori o tej razliki med 80-imi in danes. Denar je sveta vladar in glasba ter umetnost trpita.

Damjan Stojanovič se je skoraj prebil v finale šova Slovenija ima talent. (Foto: Damjan Žibert)

Eden od letošnjih osmoljencev je tudi plesalec David Stojanovič. Si gledal njegov nastop oz. točko in kaj meniš o njegovem nastopu?
Menim, da je pripravil močen, udaren nastop, ki kaže njegov velik potencial. Upam, da bo topel odziv, ki ga je prejel po nastopu, uporabil kot motivacijo za trening in raziskovanje, saj se je njegova umetniška pot šele dobro začela. Gotovo ga bom gledal, spremljal v njegovem ustvarjanju. Želim mu vse dobro na poti!

Po ‘zlatem gumbu’ (foto: Damjan Žibert)

Kaj bi ti prinesla zmaga v šovu Slovenija ima talent?
Prinesla bi mi finance za realizacijo projekta. Lahko bi zaključil glasbeni album in posnel videospote. Hkrati pa bi imel finančno varnost in se lahko v polni meri posvetil projektu. Konstantna finančna negotovost je res zoprna.

Video spot Oma Desala

Kam naprej, o čem razmišljaš, kje te bomo videli?
Kot sem že omenil, pripravljam album. Predvsem iščem sredstva, da ga lahko realiziram. Projekt je res obsežen in tehnično zahteven prav zaradi njegove narave multi žanrskosti. Obkroža me super ekipa glasbenikov, posneli smo že nekaj skladb, in sem zelo zadovoljen. Vse skladbe sem napisal sam, priredbe pa delamo skupaj z bendom (Fusion Reactor – Miha Koren, Marko Črnčec, Kristijan Krajnčan, NikoNiksonKomac). Radi imamo samosvoj zvok in produkcijo. Za singl, Oma Desala, ki je izšel v začetku decembra, smo posneli tudi videospot v Cukrarni (video by Tomaž Šantl). Zadovoljen sem, da nam je tako lepo uspelo združiti glasbo, ples in modo. Zelo sem hvaležen Urošu Balantiču in njegovemu Just a Corpse za kostume in kreativno sodelovanje. Tudi plesalcem, modelom in vodstvu Cukrarne en največji hvala!!! (Vsem, ki so podpisani pod video, se res zahvaljujem! Nas je preveč da bi vse tu napisal.) Tukaj je povezava https://youtu.be/lZfuzq7u_xU Oba moja nova singla sta dostopna tudi na vseh digitalnih platformah. Zadnji singel Oma Desala, ki je nastal v sodelovanju z Just a Corpse: http://justacorpse.com Album bo multi žanrski z naslovom Fusion Reactor. Vsaka skladba nosi svoj glasbeni žanr, prav tako pa se poigrava s fuzijo med njimi: jazz, uspavanka, hip-hop, RnB, raggae, bossa nova, house, funk, klasična glasba. Vizualno podobo močno zaznamuje ples, tako kot mene kot umetnika, saj sem se prek gibanja prvič zares poglobil v umetnost in bil že v samem začetku postavljen pred izziv združevanja uličnih ter klasičnih, sodobnih plesov. Kot koreograf in plesalec tega projekta glede na žanr skladbe prepletam in skrbno izbiram fuzijo naslednjih plesnih zvrsti: hip-hop, popping, contemporary dance, contact improvisation, house dance, krump, finger tutting … Želim si, da bi z ekipo lahko širili kreativno energijo po različnih odrih! Zanimivo bo, gotovo paša ne le za ušesa, ampak tudi za oči (in dušo)!

S projektom Zlitje s samim seboj je nominiranec v kategoriji nove umetniške frekvence na našem portalu. (Foto: Borut Bučinel)

Je Žigan zdaj pevec ali še vedno plesalec oziroma kombinacija obojega?
In pevec in plesalec in glasbenik in koreograf in performer in režiser in pedagog in kombinacija vsega tega. Rad bi še naprej razvijal različne umetniške hibride, bodisi v sodelovanju ali pa sam s seboj.
In še zadnje vprašanje, ker je ravno konec leta, kaj želiš sebi, soplesalcem, pedagogom, koreografom ob koncu leta?
Želim obilo kreativne energije! Da je nikoli ne zmanjka! Občutek imam, da umetnost umira in da bomo kmalu priča nekakšnemu preporodu umetnosti. Upam in želim si, da čimprej!
Hvala in vse dobro!