Zaradi napisa na čelu Matevž Česen, Bolero, komercialni plesalec posledično izgubim tudi delo. Žal! Sem ‘ovca’, ki ni naivna.

Tian Čehič, Matevž Česen in Petra Ravbar so MTP (foto: Tija Ažman)

Kaj pravi eden najuspešnejših slovenskih koreografov, pedagogov in plesalcev Matevž Česen

Matevž, pozdravljen na Paradi, in pogrešamo tvoje zapise z evropskih in svetovnih prvenstev, ki jih letos žal ni. Korona situacija je žal vplivala tudi na plesno področje, katerega del si tudi ti. Kaj je tisti največji minus, ki je vplival na tvojo dejavnost?
Morda ravno to, da tekmovanj ta trenutek ni oziroma še vedno odpadajo. Ponavadi imamo vsako sezono okvirno deset tekmovanj. Letos pa sta bili le dve tekmi. Kljub temu s plesalci tekmovalci delamo na polno naprej. Verjamem, da se bomo iz krize vrnili še močnejši. Trenutno treniramo malo v dvorani in malo prek zooma. Vesel sem, da lahko s kategoriziranimi športniki delamo nemoteno. Za vse registrirane športnike pa se znajdemo drugače, nikakor ne dovolim, da doma ležijo.

(foto: Tija Ažman)


Že v prvi izolaciji na pomlad ste se v Boleru hitro adaptirali in naredili on line tečaje, zdaj pa napoveduješ še nadgradnjo s projektom MTP. Kaj je projekt MTP, ki ga sestavljaš skupaj s Tianom Čehičem in Petro Ravbar?
Ko je bilo pred nekaj dnevi jasno, da se Evropa znova zapira in da je cel svet v podobnem položaju, sem predlagal, da povežemo svet. Plesalci smo vajeni dotikov, kontaktov in prelivanja energije, in več, kot nas bo, bolj se bomo približali vzdušju, ki je tisto pravo, pristno, ‘normalno’. Kratica MTP, ki je drugače v slovenskem plesnem prostoru dobro znana kot moderni tekmovalni plesi, je dobila še dodaten pomen. M kot Matevž Česen, T kot Tian Cehic (za angleško govorečo publiko brez č-ja op.u.) in P kot Petra Ravbar oziroma Movement, Technique in Passion. Nov projekt oziroma program 12-tih plesnih klasov plus dva klasa, ki bosta presenečenje v mesecu novembru. Stilsko bodo prevladovali modern, jazz in contemporary dance, poleg tega bo presenečenje tudi bolj hiphopersko obarvan. Projekt je sicer namenjen tujcem in bo potekal v angleščini, a to nikakor ne pomeni, da se nam ne more pridružiti kdorkoli iz Slovenije. Najdete nas na instagramu mtp_movement. Dobrodošli vsi!

(foto: Tija Ažman)


In v čem je največja prednost MTP-ja v primerjavi z ‘normalnim’ on line treningom?
Ravno to, da povežemo plesalce z vsega sveta. Da nismo klubsko omejeni in si tako pričaramo vzdušje druženja, ki ga že vsi močno pogrešamo.

(foto: Tija Ažman)


Okrog sebe si zgradil kar dobro ekipo, pravzaprav odlično. Tvoji mali plesalci so postali veliki in že pedagogi. Kako ti je to uspelo?
No, na to pa sem res najbolj ponosen. Gre za večletno delo, spoštovanje in zaupanje. Slediti mladim in jim dati priložnost, le tako smo lahko skupaj še močnejši. Zgradili smo trdno vez, ki jo poskušamo negovati vsak dan sproti. Veliko se pogovarjamo in iščemo rešitve in skupne poti. Pomemben je vsak posameznik, a skupaj gradimo celoto. MTP Movement je projekt, ki je prav gotovo dokaz za to.


Odpoved državnega prvenstva, ki bi se moralo odvijati v zadnjem oktobrskem tednu, je verjetno povzročila precej slabe volje. Koliko želez si imel v ognju kot Matevž Česen koreograf?
Ah, že septembra sem vedel, da se bo to zgodilo, a slediš sistemu, takrat ko pač moraš. Pravim, da sem ‘ovca’, ki ni naivna. Septembra smo se zaradi odpovedi svetovnega prvenstva v šov plesu, tako z mladinci kot s člani, odločili, da na hitro pripravimo nove koreografije za jazz disciplino, kajti šov je bil pripravljen že pred poletnimi počitnicami. V slabem mesecu smo ustvarili še dve novi formaciji in vse skupaj je res dobro izpadlo glede na to, da si ponavadi vzamem več čas za ustvarjanje. A nas je že v začetku oktobra ustavila korona, ko smo bili z obema skupinama v karanteni. Nato je še sledila odpoved državnega prvenstva in pravkar odpoved evropskega in svetovnega v jazzu in modernu. Letošnja sezona je tako in drugače bolj skromna, kar je bilo jasno že v začetku leta, poleg tega je za mano težka operacija in večmesečno okrevanje. Vendar vidim, da se bo kljub temu kar nekaj koreografij nabralo, ki jih bomo z veseljem uporabili v prihodnji sezoni.
Misliš, da vam bo uspelo odtekmovati do konca leta ali pač ne?
Ne vem. Vem pa, da je treba dobro pogledati, kam veter piha v teh časih, mu slediti in se znati stvari prilagoditi. Ostali ne bodo preživeli.

Na lanskem gala so Bolerovci zasedli vsa prva tri mesta (foto: IDO)

Kljub temu je pred vami nov izziv. Znova sodeluješ na Gala dogodku The best of the best v organizaciji mednarodne plesna zveze IDO pod vodstvom Fione Johnson. 14. novembra boste slovenske barve zastopali plesalci Bolera v petih nastopih. Lani ste osvoji vsa prva tri mesta, če me spomin ne vara, kako bo letos in kako se bo ta on line dogodek sploh odvijal?
Res je, za nami je izjemna sezona. Osvojili smo vse tri glavne nagrade in zmagali na IDO Gala World Eventu Best of the best. Tudi prejšnja leta smo bili finalisti tega prestižnega dogodka. Letošnja gala pa bo povsem drugačna, takšna evrovizijska. Kar pomeni, da bo predvsem nepredvidljiva, kot je pač Evrovizija. Stvar se že nekaj mesecev pridno pripravlja. Vsi udeleženci sodelujemo z organizatorji, jim pošiljamo posnetke, besedila, slike, predstavitvene razglednice … Ja, tako zares naj bi bilo videti. Se veselimo tudi te nove podobe IDO-gale, ki bo, kot se za ta žanr spodobi, pred TV-zaslonom s kokicami, z lističi za interno glasovanje in številnimi komentarji (smeh).
Odpadel je tudi veliki šov Zvezde plešejo, v katerem si sodeloval, in urednik POP-a mi je ravno danes dejal, da šova tudi prihodnje leto ne bo. Kaj zate kot plesalca to pomeni?
Ta trenutek je stvar res zelo okrnjena. Nastopov, snemanj in predstav je zelo malo. Treba se je znajti. Vesel sem, da sem lahko del drugačnih dogodkov in snemanj. Zdaj so se dogodki preselili na splet, pravzaprav gre za delanje oddaj. V tujini se televizijski šovi delajo naprej, sicer pod drugimi pogoji, pa vendar. Kot pravim, treba je slediti novim smernicam. Izdam lahko še, da razvijamo novo aplikacijo, igro za otroke in mladostnike, kjer se bo tudi plesalo. Septembra 2021 pa bo nova priložnost za vse študente, željne plesa.

(foto: Tija Ažman)

Sicer pa je letošnje leto zaznamovala tudi operacija tvojega srca, ki si jo odlično prestal. Se je Matevž kaj spremenil?
Poskušam se umiriti, pa ne vem, kako zelo mi to uspeva, kajti že pred operacijo sem življenje zajemal z veliko žlico in tudi zdaj živim, kot da je vsak dan zadnji.
Predsednico sekcije za MTP Fiono Johnson sem že vprašala, zdaj postavljam enako vprašanje tebi. Dušan Vodlan napoveduje ustanovitev nove plesne zveze oz. združenje. Kakšno je tvoje mnenje? Bo to konkurenca ali pač možnost več za promocijo plesa?
Slovenci se več kot očitno ne znamo povezati. To gledam že od srednje šole, kako se ples ločuje med seboj. V tujini sem živel štiri leta. Med šolanjem v Londonu res tega občutka nisem dobil. Sam sodelujem pri različnih projektih in za zdaj mi še vedno dobro uspeva valovati med temi razburkanimi valovi. A zaradi napisa na čelu Matevž Česen, Bolero, komercialni plesalec posledično izgubim tudi delo. Žal!

(foto: Tija Ažman)

A lahko končava pogovor optimistično. Kaj si želiš in kaj želiš plesnim ustvarjalcem v prihodnjih mesecih in v letu 2021, ki že trka na vrata?
Treba se bo znajti. Znajdite se!
Hvala za tvoj čas in energijo in ostanimo zdravi!