Vračanje na kraj zločina

Sadovi dolgoletnega dela Gordane Stefanovič Erjavec se že vračajo in polnijo dvorano Plesnega foruma Celje/PF, kjer  jim plesna vrata na široko in vedno znova odpira njihova učiteljica. Njena plesalka, kakor jih vse po vrsti imenuje Goga, Aja Zupanec je iz PF odletela na študij na plesno akademijo Salzburg Experimental Academy of Dance/SEAD in tam skupaj z močno plesno generacijo diplomantov  2011 ustvarila prijateljske vezi, ki se niso prekinile kljub poslavljanju in odhajanju po triletnem študiju.

Dve leti je minilo, odkar so se razšli. Prvo leto so še tavali in se iskali, drugo leto tako kot Aja pa že začeli na novih  ustvarjalnih poteh. Posamično se srečevali, ob zadnjem takem snidenju na seminarju v Barceloni pa je Aja obelodanila svoj strateški načrt možnega skupnega projekta. Polni plesnega poleta in energije so bili takoj za, elektronska omrežja so stvar pospešila in je bil določen 24. avgust za zbor v Celju. Zbralo se jih je šestnajst, petnajst plesalk in en predstavnik moškega spola, manjkali so le štirje zaradi tekočih priprav pa tudi zavoljo stroškov poti iz Japonske in Brazilije. Prispeli so: Judit Koncz, Aliz Péter, Juli Lányi/Madžarska; Coralie Meinguet, Griet Vanden Houden, Iris De Hertogh, Nelle Hens, Stephanie Van Aken/Belgija; Ayelet Yekutiel, Ma`ayan Horesh, Naama Ityel/Izrael; Joana Serra Forasté/Španija; Marcio Canabarro/Brazilija, Sara Marin/Italija in iz Slovenije Aja Zupanec ter Urška Sekirnik. Urška Sekirnik prihaja iz Škofje Loke in se je prvič javno predstavila leta 2005 s plesno skupino Arwa v organizaciji JSKD. Aja je dejala, da je bil kljub dobremu znanju pogovorne angleščine pravi balzam za dušo, ko sta se z Uršo lahko v času študija tudi po tri ure ob kavici zaklepetali v nedeljskih dopoldnevih v svoji lepi slovenščini. 
Skupina se je z vojaško disciplino lotila dela, in že v nedeljo celih devet ur namenila skupnemu usklajevanju ter iskanju strukturnih točk za zastavljeno improvizacijo, opozorilni listki o ključnih trenutkih so bili polepljeni po vseh okvirjih vrat in pohištvu PF. Živeli so v hiši Ajine babice, ki jim je svoj dom prepustila in odpotovala na počitnice. Spali so po sobah in improvizirali ležišča ter se organizirali v delovne štabe. Kolegica iz Izraela se je javila za pripravo jedilnikov, nabavo pa vodila Celjanka, hrano so v jutranjih urah pripravljali, skuhali in jo odnesli s seboj v PF, kajti bilo je kar nekaj vmesnih poti med enim in drugim sedežem, in da ne bi zapravljali časa po nepotrebnem, so od jutranjih do večernih ur bivali, delovali in se hranili kar v prostorih PF.
V ponedeljek, 26. avgusta, so stekle plesne delavnice, torej še ena plesna delavnica v poletnem času in ob koncu avgustovskih dni – poleg Šempetra, Ljubljane in Murske Sobote tudi v Celju. Šest se jih je prijavilo za poučevanje v dopoldanskem času, ki je potekalo od ponedeljka do četrtka po tri ure dnevno, v popoldnevih pa so se posvečali svojem skupnem namenu, strukturirani improvizaciji na izbrano glasbo. V sredo naj bi se zgodila že prva javna predstavitev v Mestnem parku Celje v organizaciji festivala Poletje v Celju 2013, pa jim je zagodlo obilno deževje, tako da so Celjane razveselili z javnim nastopom v četrtek, 29. avgusta, ki se je vil še po obali na levem bregu Savinje, 30. avgusta pa prispeli v Mursko Soboto na festival Front@, kjer so nastopili na Odprtem odru ob 18. uri in bili lepo sprejeti. Svoje enotedensko bivanje so zaključili na odru Plesnega foruma Celje 31. avgusta, predstavi pa dali naslov Združeni/Gathered. Zanimivo je bilo slediti obema uprizoritvama na prostorski širini Odprtega odra v Murski Soboti ob dnevni svetlobi ter v večerni odrski svetlobi na manjšem – ožjem podolgovatem odru Plesnega foruma.
Nastopili so v lastnih oblačilih, se premazali z barvami za kožo po okončinah, in to v pretežno rumeni, rdeči, oranžni, modri, vijolični in zeleni, ki so puščale odtise na oblačilih in jih tako sproti dodatno obogatili z vzorci. Barve so poživljajoče sevale na dnevni svetlobi, razigranim linijskim in krožnim skupinskim manifestacijam pa dodale barvitost likovnih struktur. Manj do izraza so na Odprtem odru prišli dueti, kajti težko je bilo sočasno slediti vsem petnajst nastopajočim (ena za tehniko – glasbo) v številčnih gibalnih različicah; ko je nečesa preveč, potem celota deluje konfuzno in raztreseno, in to se je zgodilo na Odprtem odru v Murski Soboti na sredinskem delu improvizacije, manjkalo pa ni izstopajočih urbanih trenutkov, tudi kakšen živi stolp seje zgradil ali prav zanimiva mobilna struktura, zlasti v diagonalnih premikih. V Plesnem forumu pod scensko osvetlitvijo so bili vidni le odtisi temnih barv, rdeče, modre, tudi kake zelene, ostale pa je posrkala odrska luč. Jasno je bilo, da so se v svoji improvizaciji dobro in domiselno prilagajali odrski površini. Na odru PF so svojo gibalno vizualizacijo gradili bolj na vrstah in krožnih linijah, saj za diagonalno poigravanje ni bilo zadosti prostora. Tokrat pa so še posebej koreografsko uglašeno delovali v segmentih plesnih parov, ko niso vsi naenkrat nastopili v duetih in je preostali del ekipe v ozadju snoval skupinske kreacije, celoten vtis pa deloval zabavno, lahkotno in slikovito.
V celoti gledano so zaveli in ustvarili demokratično skupinsko sožitje, ko je vsak znal počakati in se pravi trenutek tudi umestiti v predstavljeni plesni mozaik. Skupinska improvizacija je ena najzahtevnejših plesnih oblik, brez dobrega medsebojnega čutenja se je tega težko lotiti, in SEAD generaciji 2011 je to prav gotovo dobro uspelo. Gotovo je manjkal še kak dan, da bi se izkušnje obeh uprizoritev lahko premlele in ponovno zgnetle, vendar tudi brez tega so zrelo izpostavili svojo skupinsko ustvarjalno moč in solidarnost. Vsak od njih si je že izboril svojo lastno plesno, ustvarjalno ali pedagoško pot, nekateri so že del ekipe svetovno znanih koreografov, kot so Meg Stuart, David Zambrano, Jan Fabre, Francesci Scavetta
Razšli so se nasmejani in zadovoljni ter z veliko željo ponovnega skupnega ustvarjanja, in seveda navdušeni nad delovnim vzdušjem v Plesnem forumu Celje. Kaj pa stroški in dobički? Ti so se kolektivno delili, pokrivali (?) iz predstav, delavnic in podpore JSKD, predvsem pa je prevladovalo prijateljstvo in ustvarjalno vzdušje.

View Gallery 7 Photos