Vaclav Nižinski: vrelec plesne in seksualne energije

Zadnji ples Nižinskega je prijetno gledljiva predstava, kjer se scena in igra zavrtita v trenutku

V Slovenskem mladinskem gledališču so s predstavo o plesnem velikanu in koreografu Vaclavu Nižinskem (1888/89-1950) začeli z novim ciklusom te sezone, ki v ospredje postavlja umetnika, njegovo strast in bolečino. Režiser predstave Marko Mlačnik je svoj projekt snoval na besedilo sodobnega ameriškega dramatika Normana Allana, ki, kot pravi, logično in dopadljivo predstavi odločilne življenjske trenutke, ki zaznamujejo osebnost in življenje karizmatičnega plesalca in umetnika Nižinskega.

Vaclava Nižinskega so opisovali kot boga plesa.
Vaclav Fornič Nižinski je rojen nekje v času leta 1888 ali 1889, njegova sestra Bronislava Nižinski (1890-1972), ki je v svetu baleta odigrala tudi veliko in pomembno vlogo, oznanja  v svojih spominih, Zgodnji spomini, brata Vaclava za dve leti starejšega. Rodila sta se poljskim staršem, ki sta kot artista potovala in nastopala po Rusiji. Tako kot Vaclav se je tudi Bronislava šolala na Imperatorski gledališki šoli v Sankt Peterburgu, ki so jo obiskovali znani velikani baletnih odrov, kot so Fokin, Pavlova, Balanchine, Danilova, Nurejev, Makarova, Barišnikov. Vaclav Nižinski je v Evropi zaslovel ob prvi predstavitvi Djagileve skupine Ballets russes, ko je leta 1909 nastopila v Parizu. Njegova slava se je še povečala ob uprizoritvi lastnih koreografij, kot so Favnovo popoldne (1912), Jeux/Igre (1913), Pomladno obredje (1913). Imenovali so ga bog plesa in ga v siju odrskih luči oznanjali kot eros; v njegovih  koreografijah je plamtel ogenj erotike, izpisovale so se nenavadne vsebine in vladala je eksotika. Koreografija Jeux je bila zamišljena kot igra tenisa med dekleti in fanti, ki jo prekine strmoglavljeno letalo …, nora ideja za tisti čas, za dober honorar in kljub prvotnem nasprotovanju pa jo je le uglasbil Claude Debussy. V koreografiji je plesal skupaj s sestro Bronislavo, ki je to njegovo delo označila za predhodnico neoklasičnega baleta. Za brata je v svojih spominih napisala, da izžareva notranjo silo, ki ovije gledališče in ustvari popolno vez z občinstvom.
Izven odra pa Nižinskega opisujejo kot plašnega in naivnega mladeniča. Bil je lepo grajen in zato ne čudi, da so ga telesno izrabljali; nedolžnost je zgubil z žensko, takoj za tem je bil ljubimec svojega mecena kneza Pavla Lvova, pozneje pa tudi impresaria Sergeja Djagileva. Zaradi svojega seksualnega življenja in ambivalentnih tako odnosov kot vlog je bil v tistem času dokaj razvpita osebnost (menda so gledalci vdirali v njegovo garderobo in odnašali njegovo spodnje perilo). Menim, da je bil Nižinski sila občutljivo bitje, umetnik zavezan lepoti skladij, bitje, v katerem je vrel vrelec plesne energije, ki pa se je težko umestil v zemeljsko realnost in vsakdanji boj družinskega preživetja. 
In ko se je Nižinski leta 1913 poročil z Romolo Pulszky, ga je Djagilev izključil iz Ballets russes. V njunem zakonu sta se rodili dve hčerki, starejša Kira ki se je prav tako posvetila baletni umetnosti, in mlajša Tamara. Nato je nastopil njegov čas iskanj, potovanj v Ameriko, vračanja v Evropo, turneje po Južni Ameriki, težav z organizacijo, nemoč umetnika, da se znajde v svetu vsakdanjosti, čutnega človeka, ki ga je iritiral čas vojne. Leta 1917 se je z ženo in triletno Kiro preseli v St. Moritz in počakal mir, imel je nič koliko načrtov, tudi vrniti se v Rusijo. Nekje januarja 1919 se je začel zapirati v svoj studio, risal je oči in govoril, da so to obrazi vojakov, potem si je obesil križ okoli vratu in ljudi na cesti pozival k maši. Januarja 1919 je nastopil v tamkajšnjem hotelu Suvretta House. Na tla je v obliki križa položil dva žametna trakova, črnega in belega; sedel je na stolu in skoraj pol ure samo zrl v občinstvo, potem je pa menda dejal: "Zdaj vam bom odplesal vojno…, vojno, ki je niste preprečili…" Solo, ki je sledil, je bil silovit in se je nenadoma končal. To je bil njegov zadnji javni nastop (citati iz gledališke knjižice).
Po  opisanem nastopu sodeč je bil Nižinski umetnik vizionar, futurist, ki je posegal po še nepopisanih stranicah novodobne umetnosti 21.stoletja. Ali njegov zadnji nastop ne spominja na novodobni uprizoritveni performans, v katerem umetnik neposredno nagovarja gledalca in ga sooča z aktualno  problematiko?  In vojne so tudi še danes …  in tudi danes jih ne znamo preprečiti. In istega večera je Nižinski začel pisati svoj dnevnik, ki se je ohranil v treh zvezkih, v četrtem zvezku pa so zbrana razna pisma s predrzno vsebino, ki jih je naslavljal na različne naslove. Svoj dnevnik je končal 4.marca 1919 tik pred odhodom v Zürich, kjer so mu postavili diagnozo shizofrenika.
Primož Bezjak je v solistični predstavi Zadnji ples Nižinskega prepričljiv kot vedno.

Zadnji ples Nižinskega v režiji Marka Mlačnika se začne s sceno, ko umetnik v beli srajci sedi sredi paličastega križa v krožno obdani praznini, ograjeni s konstrukcijo, ki spominja na stranice železnih postelj ali ograje, v katere je vpet Nižinski, in ki v določenem trenutku služi tudi kot drog v baletni dvorani. Nižinskega igra igralec Primož Bezjak. Okoli scene se vrstijo gledalci, medtem ko akter nedoločeno in brez besed zre v množico okoli sebe, ki je v neposrednem stiku z njim, je nem in ne kaže nikakršnih znakov, kot da ga ne bi bilo, pa vendar njegova prisotnost in ta nemi pogled ustvarijo napetost, ki polni ozračje. Nato steče linearni monolog, ko se vrstijo dogodki in osebe iz življenja Nižinskega, se ubesedijo njegove misli in obsodbe.
Režiser Mlačnik je s svojo ekipo uprizoril čutno sceno bolečine in notranjih napetosti ki silijo na površje glavnega junaka, že neozdravljivega bolnika. V ospredju uprizoritve je gibanje, giblje se scena, zapleše igralec, vibrira glas, pogledi tavajo po prostoru, luči …  Monolog, ki ga v svoji  odrski igri sugestivno podaja igralec Bezjak, bi glede na nizanje biografskih zaporedij znal izzveneti monotono, če se v igro ne bi aktivno umeščali svetlobni efekti (Matjaž Brišar), glasba (Bojana Šaljič Podešev) in gibljiva scena (Barbara Kapelj Osredkar). Tudi ustvarjalci predstave so vsak na svoj način vezani na plesni medij.
Mateja Rebolj se je spoprijela s koreografijo predstave.
Koreografinja in režiserjeva desna roka je Mateja Rebolj, baletna solistka (1971-1996 SNG Ljubljana) in sodobna plesna performarka, ki se je v svoji bogati in raznovrstni umetniški karieri udejstvovala tudi na drugih poljih scenskih umetnosti, od leta 1987 je stalna sodelavka Plesnega teatra Ljubljana (PTL), v tekočem letu pa dobitnica nagrade Prešernovega sklada 2010. Nedvomno je dobra poznavalka opusa Nižinskega in le tako je v predstavi slikovito orisala gibe Nižinskega in postavila njegovega Favna.
Igralec Primož Bezjak je leta 2007 diplomiral na AGRFT, še prej pa je postal član Betontanca in 1999 sodeloval v predstavi Matjaža Pograjca ter Betontanca Skrivni seznam sončnih dni. Kmalu pa je postal tudi prepoznavno ime plesno-gibalne scene. Na festivalu sodobne plesne umetnosti Gibanica 2009 je gledalce navdušil v dveh nastopih, v performansu giba in glasa Irene Tomažin Kot kaplja dežja v usta molka in v koreografiji Snježane Premuš Move – AS- Zgodbe o telesu 4. Zanj je koreografinja Mateja Rebolj dejala, da ima telo plesalca in da bi ob primernem šolanju lahko plesal tudi baletne vloge. Plesne fragmente je vsekakor dobro uprizoril, ki pa so osmišljeno umeščeni v celoto predstave. Povsem je jasno, da igralec Bezjak ne pleše Nižinskega, ampak ga predstavlja v fazah, ko je ples del njegove notranjosti, nakazani gibi pa le odsev nečesa, kar se dogaja v njem. In to, kar se dogaja v notranjosti bolnika Nižinskega, Primož Bezjak prepričljivo odseva v moči besede, barvi glasu, v zgovornih pogledih, ki izražajo stisko, trpljenje in prebliske notranjih motenj.
Nižinski je imel čudovito telo, ne samo za ples …
Dramaturgijo je Mlačnik zaupal Uršuli Cetinski, direktorici in umetniški vodji Slovenskega mladinskega gledališča. Na področju uprizoritvenih umetnosti je bila Uršula Cetinski dejavna že od devetdesetih kot umetniška vodja in dramaturginja v Koreodrami, potem je sledilo njeno umetniško udejstvovanje na festivalih Mesto žensk, Exodus in nato še obdobje njenega vodenja gledališko plesnega programa v Cankarjevem domu.
Uršula Cetinski se je podpisala pod dramaturgijo predstave.
Nič manj se ni plesu posvečal igralec, koreograf in režiser Marko Mlačnik. Ob svojem študiju na AGRFT se je uril v gledališkem gibu in plesnem izrazu predmetnika umetnost plesa docentke Lojzke Žerdin,  sodeloval je v predstavah Studia za svobodni ples Ljubljana, prvega plesnega društva v Sloveniji, potem pa se pridružil naši prvi sodobni profesionalni plesni skupini, ki je stekla pod umetniškim in koreografskim vodstvom Ksenije Hribar, ter bil tako član pionirske plesne ekipe PTL. Kot koreograf sodeluje z Draganom Živadinovom in ima svoje lastne projekte. Kot režiser pa se je nedavno predstavil v Anton Podbevšek Teatru s predstavo Levi terorizem. V obeh svojih  predstavah je režiser Mlačnik tako gib kot ples enakovredno in aktivno vpletal v dramsko formo ter je  gledališko odrski uprizoritvi in predstavi Zadnji ples Nižinskega vdihnil prijetno svežino.
Na režiserja predstave Marka Mlačnika je Nižinski naredil vtis že v mladosti.
Zadnji ples Nižinskega v režiji Marka Mlačnika je prijetno gledljiva predstava, kjer se scena in igra zavrtita v trenutku, ko umetnik izgubi svojo umetniško razsodnost in obsedi v svojem svetu zaporedij. Predstava gledalcev ne pusti ravnodušnih, saj gre za genija, za umetnika, ki je živel celo stoletje pred svojim časom, za bolnika, ki ga čas ni dojel, za fizično lepoto mladeniča, po kateri so segali in jo izrabljali, za tabuje, o katerih se danes javno govori, tiste čase pa so bili le del scene umetnikov in aristokracije. In vse to je izpostavil in impresivno upodobil Marko Mlačnik v svoji  predstavitvi subtilnega plesalca, plesnega genija in koreografa Vaclava Nižinskega.  

 

View Gallery 7 Photos