Ukrajinsko-slovenska energija osvojila državno prvenstvo v latinskoameriških plesih. Energična in bleščeča Akim Pekunov in Maša Kastelic obranila naslov med člani

Maša Kastelic in Akim Pekunov sta z atraktivnim nastopom navdušila občinstvo in sodnike. (Foto: Srečo Katona)

Državno prvenstvo v latinskoameriških plesih prineslo nove stare državne prvake in veliko količino pozitivne energije, k čemur so pripomogli tudi ukrajinski plesalci oziroma plesalke.

Sobota je bila v znamenju športnega plesa. Že zjutraj so se plesalci zbrali v Austria Trend hotelu na kvalifikacijskem turnirju, nadaljevala je ekipa pilotskega projekta, s snemalcem Leom sva se udeležila državnega prvenstva v latinskoameriških plesih za pare in soliste. Slednji so upoštevali pripombo trenerja Fredija Novaka, ki jo je podal v mojem zapisu z državnega prvenstva v standardu, in solistke ter en solist so prvič v zgodovini slovenskega športnega plesa imeli ločeno državno prvenstvo. Ta kategorija se na svetovni ravni vse bolj uveljavlja in menda bo letos organizirano celo svetovno prvenstvo. Tekma se je začela natanko ob predvideni uri, ko je voditeljica Metka Mesesnel Bizilj napovedala uradno državno prvenstvo za soliste z vsem, kar sodi zraven – mimohod, himna, zaprisega sodnikov in plesalcev. Tekmovalo je devetnajst solistk in solist Mark Resman, ki je tudi zmagal v kategoriji starejših mladincev.

Solistka Kaja Fidler Jurič- druga med starejšimi mladinci, zmagovalec Mark Resman in državna prvakinja med člani Kalista Vidmar

Prvakinji sta postali – že uveljavljena Kalista Vidmar, ki je v članski kategoriji plesala sama, prav tako Tajra Sijarić med mlajšimi pionirji kot edina predstavnica. Med pionirji je zmagala gotovo najbolj nasmejana plesalka prvenstva, Ula Horvat Bavcon, med mlajšimi mladinci Sanja Šolc in med mladinci Monika Rant. Monika gre tudi na svoje prvo tekmovanje v tujino, blestela pa je v obleki oblikovalca Abrahama Martineza, ki velja za enega bolj posebnih na oblikovalski plesni sceni.

Blaž Pocajt in nasmejane solistke v mlajše mladinski kategoriji; v rdeči obleki zmagovalka Ula Horvat Bavcon

Izjemno urejen v obleki z metuljčkom je bil organizator prvenstva Blaž Pocajt, ki je z ekipo iz Plesnega kluba Feniks odlično organiziral plesno prireditev. Preverjena dvorana, plesišče nekoliko majhno, a vse po pravilih, gledalci, ki so napolnili predvsem finalni del ob 19.00, so bili glasni, glasba po izboru DJ-Smodeja je bila posebna s ‘komadi’, ki jih ne slišimo ravno pogosto. Metka je bila v formi in nič ni kazalo, da ‘vrti jezik’ že od osme ure zjutraj. Vse skupaj je obetalo krasen večer. “Veliko stvari je po kovidu razpadlo, organizacija je za nas kar velik zalogaj. Zato sem zelo ponosen, da imamo tekmo v takšnem ambientu, kljub temu da so stroški šli navzgor, ker si to športni ples zasluži. Je ena od tekem, ki je trajala ves dan, in že dolgo se to ni zgodilo. Zelo me veseli, da je toliko solistov, da je toliko novo prijavljenih parov, nekateri so prišli iz Ukrajine, kjer je sedaj vojna, in zdaj plešejo za Slovenijo, lahko se pohvalimo, da število parov narašča.”

Članski finalisti z zmagovalcem Akimom Pekunovim in Mašo Kastelic na levi

Letošnjega prvenstva se je tako udeležilo 45 plesnih parov, enako kot lani. Nekaj je bilo seveda odpovedi zaradi bolezni, med temi sta bila tudi Vicenzo Chianese in Ana Ekart, ki živita in trenirata v Italiji; lanska druga sta dopoldne sporočila, da ju zaradi bolezni na tekmo ne bo. Je to resnični vzrok, vesta onadva, vsekakor pa je bil manko njunega nastopa velika škoda, saj bil članski finale res paša za oči. Razpoložena druga – Nino Djordjevič in Ana Gedl, tretja – Stefan Chiari in Neža Colja, četrta – Jaka Bračko in Nea Omerzu, največji plesalec na tekmi Brin Hlade in Laura Walter na petem mestu, atraktivna Mara Cappiello z Alexom Devetakom na šestem. Zmagala sta seveda Akim Pekunov in Maša Kastelic iz Feniksa, ki sta razred zase. Njuna energija je bila nalezljiva ves čas tekme. Postala sta ponosna lastnika že tretjega naziva najboljšega para v latinu. Sama sicer pravita, da nazivov ne štejeta več. Akim pa je bil po tekmi precej zgovoren in odkrit: “Danes je bilo eno najboljših državnih prvenstev in čutil sem, da sva se z Mašo res ujela. To je bil moj najboljši nastop na državnih prvenstvih. Hvala, Maša, za ples, hvala trenerjem.” Maša pa dodaja: “Mogoče je bil nastop zato tako dober, ker smo imeli po dolgih letih tudi polfinale, in sem hvaležna, da so vsi plesalci prišli in s tem naredili vzdušje prave tekme.” Blaž Pocajt za Akima in Mašo napoveduje: “Letošnje leto bi moralo biti pokazatelj, da bi dobili finalista na svetovnem in evropskem prvenstvu v desetih plesih.” Upajmo, da se to zgodi.

Oskar Preložnik in Mylana Poluliakhova, državna mlajše mladinska prvaka

Ploskali smo trem kategorijam, ki so končno dočakale polfinale, in sicer v že omenjeni članski, mlajše in starejše mladinski kategoriji. Zmage med mlajšimi mladinci sta se veselila Oskar Preložnik in Mylana Poluliakhova iz Feniksa. Ukrajinsko-slovenska naveza je prinesla zmago tudi med starejšimi mladinci, in sicer sta po komaj treh tednih skupnega partnerstva zmagala Denys Kulakovskyi in Tara Por iz Diamanta. “Rekla sva, da se greva pokazat, veliko sva trenirala in splačalo se je. Dolgo sem iskala novega plesalca in zdaj sem zadovoljna in greva ‘na polno’.”

Na stopničkah mlajši pionirji: zmagovalca Teodor Nikšič in Melanija Matulin, drugouvrščena Anjan Praprotnik in Mija Stojanovič ter tretja Luka Kovačič in Ema Ivaniševič

Med mlajšimi pionirji so plesali trije pari. In Teodor Nikšič je z Melanijo Matulin iz Feniksa zmagal tudi v latinu, saj standard že imata v žepu.

Pionirska četica plesnih parov na levi zmagovalca Rubi Pocajt in Alex Belaj

Pionirska kategorija je postregla s štirimi pari, zmagala sta Alex Belaj in Rubi Pocajt iz Feniksa. “Sva zadovoljna, dobro je bilo, najbolje sva odplesala jive,” sta dejala po nastopu.

Denis Nali in Julija Markovič Halik, najboljša mladinca

Borba v mladinski kategoriji je bila napeta in energična. Sadove napornega treninga sta požela Denis Nali in Julija Markovič Halik iz Bolera. “Zelo sva garala in danes sva zrušila parket,” sta iskreno povedala po nastopu.

Stefan Chiari in Neža Colja, zmagovalca v kategoriji pod 21 let in tretja med člani

V kategoriji pod 21 let je plesalo sedem parov, zmaga je šla v roke italijansko- slovenski navezi, Stefanu Chiariju in Neži Colja iz Diamanta. Stefan in Neža sta okoli vratu imela kar dve kolajni, saj sta v članski kategoriji osvojila bron. Po tekmi sta bila vesela, zadovoljna, radoživa. “Sva zadovoljna s tem, kar sva dosegla. Danes sva pokazala vse, ker se itak pripravljava ves čas, za vsako tekmo. Vedno se da še kaj popraviti, seveda.”

Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj, mogoče je to njuna zadnja skupna fotografija kot par

Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj iz Zebre sta kot edina zmagala v kategoriji para ples 2. Njuna konkurenta Martina Smodiš in Roman Maček bi nastopila, tudi če bi prišla na državno, v posebni kategoriji zaradi različne stopnje poškodbe, a sta imela načrtovan oddih na Tenerifu. Prihaja pa za Laro in Klemna trenutek odločitve: “Moje zdravje mi ne dopušča, da bi nadaljeval s plesom, in najino partnerstvo je pod vprašajem oziroma je na pavzi. Lara nadaljuje tekmovanja v single kategoriji, jaz ji stojim ob strani, za naprej pa bomo videli,” je bil kar iskren Klemen po tekmi. Njun nastop na kombinaciji, ki bo 10. junija, je tako pod vprašajem.

Natja in Marko Orehek, zmagovalca kategorije seniorji 3

Med seniorji 3 sta znova zmagala zakonca Marko in Natja Orehek, in to je njuna enajsta zmaga. Natja je nastopila v novi črni obleki oblikovalke Saše Pust. “Črna zato, ker še nikoli nisem imela te barve, vedno sem v živih barvah.” No pa smo prišli do oblek, ki so brez dvoma zaznamovale letošnje državno prvenstvo v latinu. In ne samo obleke, tudi frizure in make up. Dekleta so bila prekrasno urejena od glave do pete, od najmlajših do najstarejših. Tudi fantje niso zaostajali. Buhtelo je od perja, bleščic, od fluorescenčnih barv do elegantne črne ali rdeče, od tigrov, leopardov do zeber, od kitk do geliranih umetnin na glavah plesalk. Vakhner design, Nataša Ambrož in njen Torzo, Abraham Martinez, Zdenka Arko, Saša Pust, DF Atelier, LT Couture so le nekateri oblikovalci, ki sem si jih zapomnila. Slednjega vodi nekdanja plesalka, zdaj trenerka in sodnica Tjaša Vulič, ki je modo na parketu takole komentirala: “Obleke so bile zelo bleščeče in vrača se eleganca v latinskoameriške plese, in ni samo odprto, odprto in kazanje kože, daljša krila, lepe barvne kombinacije, to je tudi meni blizu in mi je bilo všeč. Stvari se vračajo in obračajo. Enkrat so resice, drugič jih ni. Nekaj pa kar postane trend.” Normalno vprašanje. Kaj pa cenovno? “Mi delamo na način, da za vsak proračun lahko naredimo lepo obleko. Niti ne postavljamo nekih številk od do. Mislim, da se s pametnim načrtovanjem materialov, izbire barv lahko naredi zelo atraktivne obleke, ki ne podrejo proračuna,” je prepričana Tjaša.

Jaka Bračko in Nea Omerzu z menda najdražjo obleko na prvenstvu; neuradna cena 2800 evrov

Jasno, da se med plesalci oziroma plesalkami vedno razplamtijo debate, katera je imela najdražjo obleko prvenstva. Neuradno je to bila Nea Omerzu z rdečo obleko ateljeja Fati, kupljeno od plesalke Nino Dzneladze. Cena rabljene obleke – reci in piši – 2800 evrov. Obleke so sicer nekje med 500 in 1800 evrov, odvisno od oblikovalca, ali kupiš rabljeno ali novo, nekatere plesalke pa imajo tudi sponzorske obleke, kot na primer Maša Kastelic, ki jo sponzorira DF Atelier.

Maša v zeleni atraktivni obleki

Oblikovalci in plesalke so si dali v soboto res duška, mi pa smo pasli oči na kreacijah. Za frizure in make up pa plesalka oziroma njena vizažistka, če si jo omisli, porabi eno uro. Nekdanja plesalka Milana Chekanova je na državnem prvenstvu uredila okoli 20 plesalk in z moje strani prejme vse pohvale. Vsaka od njih je bila posebna umetnina. Cenovno mi ni zaupala, koliko je treba odšteti za posamezno akcijo, starši pa pravijo, da je povprečno, ne samo pri Milani, okoli 30 do 35 evrov za frizuro in ravno toliko za make up. A spet različno, odvisno od tega, komu prepustiš svojo glavo. V tujini je takšna storitev enkrat dražja, okoli 75 evrov.

Kaja Katona in Mark Klemen sta si priplesala tretje mesto med starejšimi mladinci, Kaja pa je imela krasno bleščečo črno obleko DF Atelierja s pripadajočo frizuro

Na koncu predstavim še sodniško ekipo, ki je kraljevala ob parketu. Alenka BohakMatej KrajcerBrane KrižnarValerija Mbanvi, Barbara Nagode AmbrožMiran Pritekelj in Meta Zagorc. Delegat Plesne zveze Slovenija in glavni sodnik je bil Marko Vodnik, ki je poskrbel tudi za praktično edini ‘feler’ prvenstva. V iskanju električnega podaljška je namreč pred seniorskim finalom izklopil kabel za ton in računalniški izračun rezultatov. Pridobili smo slabih deset minut zamude, da se je sistem znova postavil v akcijo.

Postrojeni sodniki v sestavi: Marko Vodnik, Alenka Bohak, Matej Krajcer, Brane Križnar, Valerija Mbanvi, Barbara Nagode Ambrož, Matej Pritekelj in Meta Zagorc (foto: Srečo Katona)

Marko je tudi poskrbel na koncu tekme, da eden od sodnikov, Miran Pritekelj, ni smel podati izjave za mojo kamero, ker je to menda proti pravilom WDSF. A sva se z Miranom, kot realnim odraslim človekom, kljub temu dogovorila, da je za portal strnil svoje misli: “Že dolgo ni bilo na državnih prvenstvih SLP takšnega vzdušja. Kot sodnika so me navdušili finali v kategorijah mladinci, starejši mladinci, plesalci do 21 let in člani. Izjemna borbenost vseh tekmovalcev in dvig kvalitete plesa sta dejstvi, ki smo jima bili priča vsi prisotni. Po dolgem času smo imeli polfinale tudi v članski konkurenci. Vidi se, da v klubih delajo dobro in da mladi rod trenerjev jezdi na valu intuziazma. Prav tako sem opazil, da je v starejših kategorijah vedno več narodnostno mešanih parov, ki dajejo dodaten tekmovalni zagon. Kljub temu da število parov verjetno še kar nekaj časa ne bo doseglo množičnosti 90-ih let, pa me to državno prvenstvo navdaja z optimizmom, da so pred nami bolj svetli časi. Kdor je bil v soboto v dvorani Austria Trend hotela, je bil deležen spektakla, kot ga že dolgo ni bilo. Tako plesalci kot tudi gledalci so skupaj ustvarili čarovnijo, ki se je bomo še dolgo spominjali. To je bila zmaga odlične organizacije Plesnega kluba Feniks in PZS, prave izbire sodniškega panela s strani sodniške komisije, polne dvorane zadovoljnih gledalcev in navdihnjenega plesa vseh tekmovalcev. Naj omenim še, da sta Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj, državna prvaka para ples latin 2, pokazala velik napredek in lahko se veselimo njunih nadaljnjih uspehov. V seniorskih kategorijah nam primanjkuje množičnosti. Omeniti velja, da je bilo izvedeno tudi državno prvenstvo solistov. To je kategorija solo plesalcev, ki postaja vedno bolj množična. Vsekakor podpiram tovrstno aktivnost, a se kljub temu sprašujem, v kateri smeri gre svet. Solo plesna vadba je vedno bolj popularna, ples v paru pa nazaduje po vsej Evropi. Postajamo družba individualistov. V širšem družbenem kontekstu to ni dobro za nikogar. Moja generacija je zrasla v družbi, kjer so bili stik, komuniciranje in druženje z nasprotnim spolom cilj vsakega posameznika. Moderna tehnologija nas odvrača od osnovnih človeških potreb po komunikaciji in posledično sreči v vsakdanjem življenju. Kljub težavam, ki jih ima sekcija za SLP, se vidi trdo delo plesnih klubov, izvršnega odbora za ST in LA plese in seveda Plesne zveze kot krovne plesne organizacije (članice OKS), ki skrbi za kvaliteten razvoj plesne dejavnosti v Sloveniji. Veselim se naslednjih državnih prvenstev v upanju, da bodo takšna ali še boljša, kot smo mu bili priča.”

Vabljeni tudi k ogledu TV-reportaže, in sicer v nedeljo, 30. aprila, ob 18.45 na TV3, v kateri bom združila najboljše trenutke standarda in latina. In seveda že vabilo na kombinacijo, ki bo 10. junija. Kje? Tega podatka pa niti Plesna zveza Slovenije še nima. Si pa lahko vse rezultate z državnega prvenstva ogledate na spletni strani PZS.