UK Championship eden najlepših plesnih dogodkov, ki sem jih imela priložnost spremljati v živo!

Vesela Daniela Škofic Novak z zmagovalcema Aleksandro in Klemnom. (foto: osebni arhiv)

Vsako novo koledarsko leto se za plesalce standardnih in latinskoameriških plesov že tradicionalno začne s tekmovanjem UK Open v obmorskem mestu Bournemouth na jugozahodnem delu Anglije. To seveda ne drži za pare, ki so se po razkolu dveh glavnih federacij odločili, da bodo tekmovali samo v sistemu WDSF. Ne bom pogrevala zgodovine, za nepoučene bom omenila samo to, da so od nekdaj za najprestižnejša plesna tekmovanja veljale tri angleške tekme, poleg omenjenega Odprtega prvenstva združenega kraljestva (UK Championships) še oktobrski International v Londonu in Odprto prvenstvo Velike Britanije (British Open) v Blackpoolu konec maja. Vsa tri omenjena plesna tekmovanja so samo za odrasle pare, otroci do 16 let imajo svoj plesni festival vsako leto v času velikonočnih praznikov, prav tako v Blackpoolu.
UK Championships se odvija v lepi kongresni dvorani, imenovani Bournemouth International Centre, in traja tri dni. Prvi dan je rezerviran za ‘vzhajajoče zvezde’ oziroma ‘Rising Stars’ v vseh štirih kategorijah: amaterji latin, amaterji standard ter profesionalci latin in profesionalci standard. V amaterski konkurenci sta od slovenskih parov v latinskoameriških plesih tekmovala Jan Pirnat in Ela Vukovič. Zanju je bilo to tekmovanje pomembno na več ravneh, glavni cilj pa je bil nabiranje izkušenj, kajti sta šele na začetku svoje skupne tekmovalne plesne kariere. Odrezala sta se odlično, saj sta uspela odplesati sproščeno in samozavestno. Prehitela sta skoraj tretjino plesnih parov, kar pa žal ni bilo dovolj za napredovanje v naslednje kolo, saj se je naprej uvrstila le polovica prijavljenih parov. Plesalca sta se prihodnji dan pomerila še v glavni konkurenci amaterjev latin, kjer sta spet opravila svojo nalogo zelo solidno, hkrati pa ugotovila, v katero smer morata delati v prihodnje, da bosta še bolj prepričljiva.
Drugi tekmovalni dan je vedno rezerviran za amaterje v latinskoameriških plesih ter profesionalce v standardnih plesih, tretji dan pa za amaterje standard in profesionalce latin. Prva kola se začnejo že zjutraj, po krajšem popoldanskem odmoru se začne večerni del ob 19.30, ko se elegantno opravljenim sodnikom in sodnicam ter seveda plesnim parom v dragocenih plesnih kostumih pridružijo gledalci v večernih toaletah. Večerni del programa je poseben tudi zaradi žive glasbe tradicionalnega orkestra Rossa Mitchell.
Vsak dan sodita dve garnituri po 13 sodnikov, ena za standardne in druga za latinskoameriške plese. Kar je zanimivo, a v bistvu sploh ne bi smelo biti zanimivo, temveč popolnoma razumljivo in normalno, je to, da vsi vemo, kdo so ti ljudje. Razen dveh ali treh Azijcev, ki jih nisem poznala, poznam od 78 sodnikov (šest garnitur po 13) vse! Res, da je večina sodnikov angleških, med njimi  tudi uspešni nekdanji plesalci od drugod. Tekmovanje amaterjev latin je sodil naš Andrej Škufca, ki odkar je nehal tekmovati , sodi več ali manj vsa pomembna tekmovanja v WDC-organizaciji.

Članski finalisti …
V tej konkurenci sta poleg zgoraj omenjenih, Jana in Ele, tekmovala tudi trenutno najboljša slovenska plesna para, Klemen Prašnikar s Sašo Averkijevo ter Damir Halužan z Anno Mashchyts. Oba para sta že nekaj let redna finalista vseh treh omenjenih najprestižnejših dogodkov. Klemen in Saša sta naredila preboj v finale kar na najpomembnejšem, v Blackpoolu maja leta 2014, Damir  in Anna pa leto in pol pozneje na Internationalu v Londonu. Para sta bila lani na UK-ju uvrščena na odlično tretje in četrto mesto. Pred njima je bil na drugem mestu par Ferdinand Iannaccone in Yulia Musikhina iz ZDA, zmagala sta Morten Löwe in Roselina Doneva z Danske. Zmagovalca sta prestopila med profesionalce, Ferdie in Yulia pa sta od takrat naprej zmagovalca popolnoma vseh tekmovanj, ki sta se jih udeležila. Ves čas sta jima Klemen in Saša dihala za ovratnik. Vsako tekmovanje je predstavljalo nov izziv in novo priložnost, vendar iz izkušenj vemo, da se mora zgoditi skoraj čudež, da se vrstni red na vrhu spremeni. Navsezadnje sta se Ferdie in Yulia začela uvrščati v finale že leta 2010, ko sta se Klemen in Saša začela šele prebijati med 24 najboljših. Če k temu dodamo še podatek, da sta se Ferdie in Yulia pripravljala na prestop med profesionalce po  eventualni in pričakovani zmagi na letošnjem UK-ju, dobimo okvirno sliko situacije na prvenstvu. Večina je bila prepričana, da bo končni vrstni red enak kot na vseh preostalih tekmovanjih v prejšnjem letu.
Elegantna rumba zmagovalcev Klemna Prašnikarja in Aleksandre Averkijeve.
Če bi rekla, da sem sama pričakovala drugačen razplet, bi se zlagala. Spremljala sem oba para iz kola v kolo in ugotovila, da oba plešeta odlično. Obe plesalki sta izstopali po kakovosti giba, senzualnosti in neverjetnem balansu. Vsaka je svoj nastop izpilila do zadnje podrobnosti in obe sta plesali kot rečemo ‘na polno’, brez zadržkov, brez strahu, vsaka na svoj način. Ob pogledu na oba plesalca bi lahko rekla le, da imata različne pozitivne lastnosti. Klemen je zelo dinamičen in ritmično igriv, Ferdie lepo obvladuje in oblikuje prostor. Oba znata svoji plesalki postaviti v ospredje in komunicirati tako s plesalko kot z občinstvom.
Od prvega plesa naprej mi je bila všeč Klemnova umirjena energija. Prvič sem ga videla na tekmovanju tako notranje pomirjenega, brez njegove tipične mladostniške vihravosti in potrebe po dokazovanju. Iz plesa v ples se je bolj odpiral in dovolil, da se stopnjevanje zgodi spontano. Njuna medsebojna povezava je bila fantastična, in kljub kompleksnosti njunih koreografij je vse delovalo lahkotno, igrivo in brez vidnega napora.
Od 179 plesnih parov so se v finale uvrstili en par iz Italije, en par iz Anglije, dva para iz ZDA in dva iz Slovenije.
Predstavitev finalistov je priložnost, da se vsak par predstavi posebej. Saša in Klemen sta bila na vrsti prva in sta zaplesala čačača. Ker pari vedo, da so predstavitveni plesi čačača, samba in rumba, se ponavadi posebej pripravijo za to priložnost, da bi ‘ogreli’ občinstvo. Klemen in Saša sta se odločila zaplesati nekaj uvodnih taktov kar na odru pred orkestrom, nato sta se spustila po stopnicah na parket in skupaj z orkestrom zaključila svoj kratki solo zelo profesionalno.
Finale je minil, kot bi mignil. Neverjetno je, kako se tempo tekmovanja stopnjuje od prvih kol proti finalu. Vedno mi je žal, da je polfinale le v eni skupini in četrtfinale le v dveh, saj nikoli ne moreš spremljati vseh parov, ki so ti všeč. Na srečo sem lahko spremljala večji del tekmovanja iz prve vrste, kar sicer omeji pogled na drugo stran plesišča, ampak omogoči najboljšo možno perspektivo. Gledalcem vedno priporočam ogled s parterja, kajti od zgoraj dol nikoli ne doživiš plesa enako intenzivno. Gledanje s tribune omeji plesni nastop na vzorce premikanja po parketu, predvsem če je tribuna daleč. Zelo malo je plesnih parov, ki znajo in zmorejo s svojo energijo napolniti ves prostor. Pri plesu v paru je to še toliko težje, ker moraš ves čas deliti pozornost med svojim partnerjem in okolico oziroma gledalci. Spomnite se tega nasveta, ko se boste prihodnjič odločili za ogled plesnega tekmovanja, in investirajte v dobro vstopnico.
Rezultate so razglasili od zadaj naprej. Šesta sta bila Američana Austin Joson in Nino Dzneladze, peta Italijana Salvatore Sinardi in Viktoriya Kharchenko, četrta pa Petar Daskalov in Zia James za Anglijo. Tretje mesto sta zasedla Damir in Anna. Drzna izbira Anninih oblek popolnoma brez bleščečih swarovski kristalov mi je bila osebno sicer všeč (mislim, da so bile tri, a nisem popolnoma prepričana, ker so bile skoraj vse enake), vendar mi je delovala kot siromašna sorodnica preostalih finalistk. Na to karto je igralo že precej plesalcev in plesalk v preteklosti, a se je le redkim posrečilo narediti vtis, ki so ga želeli. Treba je vedeti, kdaj si to lahko privoščiš. Sicer pa njun rezultat ni utrpel nobene škode, saj sta pristala na pričakovanem tretjem mestu, čeprav sta sama nedvomno ciljala na več.
Pred razglasitvijo drugega mesta je napovedovalec Colin James naredil precej dolg dramatičen odmor, po katerem je popolno tišino v dvorani presekalo ‘from United States of America’ (iz ZDA; op. p.) ter imeni Ferdija in Yulije. Tega trenutka Klemen in Saša verjetno ne bosta nikoli pozabila, tudi z mano bo ostal dolgo. Slučajno sem takrat stala sredi skupine plesalcev, trenerjev in sodnikov iz ZDA, ki so bili popolnoma šokirani, predvidevam, da plesalca prav tako. Klemen in Saša sta tako prišla do svoje prve zmage v amaterski konkurenci na prvem od treh največjih in najpomembnejših tekmovanj. Po prejemu pokala in nagrad sta zaplesala jive kot častni ples. Jive je tudi ples, ki je odločil o zmagovalcu. Rezultat je bil tesen, kajti po štirih plesih sta bila para izenačena, tako da je na koncu ravno Klemnov najboljši ples nagnil tehtnico v njuno smer.
Ferdie in Yulia sta se na izgubo krone odzvala z izjavo, da bosta kljub napovedanemu prestopu med profesionalce ostala med amaterji, in sta napovedala ‘revanš’. Vsekakor bomo konec maja priča razburljivemu dogajanju na znamenitem blackpoolskem parketu.
Moram reči, da je bil tokratni UK Championship eden najlepših plesnih dogodkov, ki sem jih imela priložnost spremljati v živo v zadnjih nekaj letih.
Že ob gledanju ‘vzhajajočih zvezd’ sem ugotovila, da nihče ne pleše grobo ali brez občutka za glasbo ali partnerja. Pari so sicer boljši ali slabši in razlike med njimi seveda obstajajo, ampak v nasprotju s pari, ki jih pogosteje vidimo na tekmovanjih v WDSF-federaciji, tukaj dejansko vsi plešejo, vsi se trudijo interpretirati glasbo in vsi se ukvarjajo oziroma komunicirajo s svojimi partnerji. Tisti malo slabši pač vse to počno malo manj nadzorovano, manj intenzivno in manj prepričljivo, ampak jih je kljub temu lepo pogledati. Ob gledanju nekaterih nastopov drugega in tretjega dne sem bila celo ganjena do solz, kar se mi že dolgo ni zgodilo. Mislim, da je glavna razlika v tem, da se večina plesalcev in zlasti mlajših trenerjev v WDSF-federaciji ukvarja z iskanjem bližnjic, kako čim hitreje do čim  boljšega rezultata, medtem ko tukaj vsi raziskujejo in razvijajo ples v pomenu  harmonije med obema akterjema in glasbo. Plesalci, ki so v vrhu, so večinoma malo starejši od svojih ‘športnih" kolegov, večina se jih potem poda v profesionalne vode, kjer tudi vztrajajo kar precej let, preden se poslovijo od plesnega parketa. Nemalokrat tekmujejo do štiridesetega leta ali celo več. Razumejo, da je za vsak kvalitativni premik potreben čas, in da če se dela na silo, potem to pač ni to. Na treningu se bo plesni par ukvarjal z vsako malenkostjo, da se približa tistemu harmoničnemu občutku, ko se vsi elementi zlijejo v celoto, kar bo gledalcu pričaralo občutek, da prisostvuje nečemu čarobno lepemu in privlačnemu. Na drugi strani imamo žal mnogo premalo visoko strokovnega sojenja in prevelik vpliv političnih skupin, ki vsiljujejo svoje poglede na ples, ki naj bi bil v prihodnje omejen na tisto, kar je objektivno merljivo z novim sistemom sojenja, po vzoru sojenja drsalcev. Umetniška nota se zanemarja na račun zmogljivosti in učinkovitosti.
Svetovna prvaka Anna Matus in Gabriele Goffredo, ki tekmujeta v plesni zvezi WDSF.
Razhajanja med obema idejama so vse večja in vse očitnejša. Predvsem plesalke so obravnavane popolnoma različno. Tam, kjer se imenujejo ‘atletinje’, so tako tudi videti. So res močne in hitre, a pogosto pregrobe in s premalo ženske elegance ter gracioznosti. Premalo se ukvarjajo s tem, kaj je lepo in kaj kakšen gib pomeni. Pogosto padejo v past, da morajo biti seksi, in ker v tem pretiravajo, nemalokrat delujejo celo vulgarno. Med plesalkami, ki sem jih gledala na UK-ju, je velika večina v konstantnem fokusu svojih partnerjev. So prav tako hitre in močne, vendar tudi senzualne in mile. S svojimi partnerji so v nenehnem dialogu in zelo, zelo redko plešejo brez fizičnega kontakta. Verjetno bo marsikdo ob branju teh vrstic rekel, da sem staromodna, in mogoče sem res. Imam pač svoje poglede na dvoranski ples oziroma ‘ballroom dancing’ in vem, kaj je bilo tisto, kar je mene privabilo v ta svet in kje bi bila jaz, če bi bila aktivna tekmovalka. Sprejemam seveda tudi dejstvo, da smo ljudje različni in da so nam lahko všeč različne stvari. S tega vidika imajo danes plesalci več možnosti izbire, kar je tudi v redu.
Všeč mi je Fredijeva (Novak, Danielin mož, op. up) ideja, da bi imeli v idealnih pogojih eno svetovno plesno federacijo, ki bi imela podobno kot drsalci športne in plesne pare. Tako bi vsak vedel, kaj je tisto pravo zanj. Športnim parom bi v tem primeru dovolili dvige, lahko bi delali akrobacije in ocenjevani bi bili tudi z vidika težavnostne stopnje elementov. Plesni pari pa bi bili bolj artistično naravnani in pri njih bi iskali osebno interpretacijo, karakterizacijo, ritmičnost, harmonijo med partnerjema in podobno. Tako pa se je zgodilo to, da je ena krovna organizacija začela spreminjati pravila igre, zaradi česar se ples počasi spreminja v telovadbo ob glasbeni spremljavi, tisti, ki želijo plesati, pa morajo zapustiti okrilje svojih nacionalnih zvez. Tako se na plesnih prizoriščih, ki so od nekdaj veljala za vrhunce plesnega dogajanja v svetu, pojavlja vse več tekmovalcev, trenerjev in plesnih sodnikov, ki so bili še pred kratkim (ali so še) v športno obarvani WDSF-federaciji, pa se pridejo nagledat in uživat v plesu, ki ga lahko vidijo in doživijo le na drugi strani.
Za konec bi se še enkrat rada zahvalila Klemnu in Saši za nepozabno doživetje ob spremljanju njunega plesa in jima od srca čestitala za osvojeno odličje.
Bralce seveda vabim, da se nam pridružijo v angleškem Blackpoolu konec maja, ko bosta Klemen in Saša branila svoj položaj na samem svetovnem vrhu med plesalci latinskoameriških plesov! Žal ju v Sloveniji ne boste videli tekmovati, saj so vsa tekmovanja pri nas, vključno z državnimi prvenstvi, rezervirana za tekmovalce WDSF-federacije, ki sta jo Saša in Klemen že pred mnogimi leti zapustila.
Na povezavi dancesportinfo.net  boste v kratkem lahko prebrali tudi obsežen intervju s Sašo in Klemnom. Podrobne rezultate z UK Championships si lahko ogledate na www.easycompsoftware.co.uk.

View Gallery 6 Photos