Trojni gala, kot ga zmore Društvo baletnih umetnikov

Poklon baletu in plesu, kot ga vidi Društvo baletnih umetnikov Slovenije.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije / DBUS je na letošnjem Mednarodnem baletnem koncertu, ki je potekal 12. oktobra na Velikem odru SNG Opere in baleta Maribor, podelil strokovne nagrade in priznanja DBUS. Strokovna komisija v sestavi Bojana Hinteregger, Alenka Ribič, Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode, Matjaž Marin in Irek Mukhamedov je nagrado za življenjsko delo podelila baletnemu plesalcu, solistu, koreografu, pedagogu in dolgoletnem predstojniku ljubljanske baletne šole profesorju Gorazdu Vosperniku. Nagrado Lidie Wisiak za pomemben umetniški dosežek na področju baletne umetnosti v letu 2012 je strokovna komisija podelila celotnemu baletnemu ansamblu, plesalcem, asistentom in vodstvu SNG Opere in baleta Ljubljana za realizacijo ter izvedbo predstave Giselle v koreografiji Davida Dawsona.
Nagrado Pie in Pina Mlakarja za pomemben umetniški dosežek na področju baletne koreografije v zadnjem triletnem obdobju je strokovna komisija v sestavi: Bojana Hinteregger, Alenka Ribič, Vojko Vidmar, Tomaž Rode, Matjaž Marin in pokojni Vlasto Dedovič podelila Valentini Turcu za koreografijo in režijo baleta Romeo in Julija v izvedbi Baleta SNG Maribora.

Balet Romeo in Julija, kot si ga je zamislila Valentina Turcu, je prejel eno od nagrad DBUS.
Slovesnost Mednarodnega gala baletnega večera se je začela z Balom iz Baleta Romeo in Julija v koreografiji nagrajenke Valentine Turcu, žal pa napovedani Grand pas de deux iz 1. dejanja nagrajene predstave SNG Opere in baleta Ljubljana Giselle v koreografiji Davida Dawsona ter izvedbi Ane Klašnje & Lukasa Zuschlaga ni bil na sporedu, in ker ni bilo posebnega obvestila, je med gledalci nastopila rahla zmeda, slišati pa, da zavoljo bolezni. Ana je za naš portal povedala: "Bili smo en teden pred premiero Trnuljčice in me je zvilo v hrbtu tako, da je moja fizioterapevtka zahtevala, da par dni počivam, ker se lahko zgodi, da tudi Trnuljčice ne bi plesala. Z Lukasom nama je bilo res žal, ampak res ni šlo drugače."
Balerina Ana Klašnja (v vlogi Trnuljčice) in Lukas Zuschlag nista nastopila na Gala večeru zaradi Anine poškodbe.
Gala večer v izvedbah mednarodnih baletnih solistov je bil prava paša za oči, lirični navdih baletne estetike, ki se je bočil tako v klasičnih variacijah velikih baletov kot v modernejših oblikah plesnega jezikoslovja. Moldavec Dinu Tamazlacaru je dvakrat navdušil, prvič na glasbo Jacquesa Brela La vie en rose s svojim solom Les Bourgeois ter drugič v Pas de deux Odile in Princa iz 3. dejanja Labodje jezero v duetu s Španko Sonio Vinograd Guidotti.
Dinu Tamazlacaru in Sonia Vinograd.
Posebnost tega večera velikih baletnih imen je bila izvedba Grand pas de deux baleta Don Kihot po koreografiji M. Petipaja, vendar v verziji za kubanski nacionalni balet in v izvedbi Arianne Lafita Gonzálvez & VitoriaGallora. V koreografiji Ronalda Savkovića sta v duetu Roksane in Aleksandra Velikega zaplesala beograjska baletnika Ana Pavlović & Jovan Veselinović.
Vitorio Galloro v Don Kihotu.
Mednarodni gala baletni večer sta zaključila v liriki mladostne ljubezni solista Baleta Maribora Catarina de Meneses in Anton Bogov v balkonski sceni baleta Romeo in Julija koreografinje Valentine Turcu.
Katarina de Meneses in Anton Bogov.
Za najsodobnejšo atrakcijo pa je poskrbel Mariborčan Christian Guerematchi s svojo slikovito plesno suito S.D.M.L. (Strolling Down Memory Lane) na glasbo Stray Dogg – Whisper. Christian je bil do leta 2006 član mariborskega baleta, potem je začel lastno plesno pot na Nizozemskem, sodeloval je z znanimi ansambli, kot so Station Zuid, Emilio Greco PC, Dansmakers … Trenutno v Amsterdamu končuje študij somatičnega (telesno-psihičnega) giba pod vodstvom Jacquesa van Eijdena. Christian je nastopil še za eno avtorsko plesno noviteto, in to na 13. gala večeru novih baletnih koreografij na slovensko glasbo, ki je potekal na odru Linhartove dvorane 13. oktobra v Ljubljani. Na glasbo Borisa Benka in Primoža Hladnika I love you je odplesal svoj avtorski solo Clicking Into Place, kjer skuša v procesih gibanja izraziti občutek in pomen besede predsodek. Zaplesal je ples telesnih moči, ki iz telesa luščijo in odganjajo nekaj, kar teži in je moteče, ki telo tlači in stiska, in predstavil zanimiv proces nejasnega koncepta, ki odpira nov list v plesnem besednjaku.
Christian Guerematchi.
V plamenu veličine zrelega in čutnega plesalca je pred gledalce vzniknil kot feniks Siniša Bukinac z avtorskim solom Vse, kar mi ostane, na glasbo Iztoka Mlakarja (Soča). Siniša se je na kratko umaknil s plesne scene zaradi neprijetne poškodbe ramena in se vrnil, kot kaže, z novim plesnim in koreografskim vzgonom.
Tanja Skok
in Uršula Teržan sta se sprehajali in plesali na višavah visokih pet, svoje novodobne variacije pa zamrežili z glasbo Maria Marolta ter rahlo odišavile s koketnim barokom. Začetni korak pa se nikakor ni mogel usmeriti v prostor, in še preden je noga končno odskočila in je korak stekel, sta zanimivo spletali svoja nova plesna mreženja v prepletu ravnih dolgih linij nog in rok po tleh ter tik pred gledalci, ter širili lovke dveh pajkovk v koreografiji Uršule Teržan, Sprehajava se.
Uršula Teržan in Tanja Skok. (foto: Maj Pavček)
Svoje gibe sta kontinuirano spletala in prepletala še Petra Zupančič in Gaj Žmavc v Gajevi koreografiji tišine, Interior, kjer plesalka skuša dominirati in postavljati meje svojemu plesnemu partnerju. Linearna koreografija gibalnega prepletanja postane privlačna ravno zavoljo pretoka gibov, ki se nikakor ne morejo končati drugače, kot da se proces naenkrat zaustavi, odreže od matrice.
Na glasbo Silence je koreograf Mitja Popovski postavil intermediarno sceno Beyond the Beyond za trio plesalcev: Jan Ravnik, Petra Zupančič, Klara Lainšček, nastali tercet pa neposredno konfrontiral z video projekcijo, tudi ples utapljal in podaljševal onstran odra in  onstran video iluzije.
Gabriela Mele je zaplesala svoj avtorski solo ples Rem Tango na glasbo Davorja Hercoga in se predajala strastem tanga v intimi lastnih sanj pod mentorstvom Lidije Hercog Mele.
Vrhunski baletni dosežki in koreografsko ustvarjanje se začne vedno na samem začetku, v učni dobi in v dvoranah baletnih šol. In DBUS že četrto leto vabi mlade baletnike na Gaudeamus gala baletni koncert. Letos so na Velikem mariborskem odru plesali gojenci osmih baletnih institucij. Iz  Antwerpena, Beograda, Madrida, Rouena so k nam prispeli prvič, ponovno pa gostovali že stalni gostje iz Budimpešte in Dunaja, seveda poleg naših iz Ljubljane in Maribora.
Na gala so bili plesalci z Dunaja …

Baletna akademija Dunajske državne opere je slovesnost mladostnih spodbud odprla z Avugracijskim plesom iz baleta Ples kadetov na glasbo Johana Straussa, v koreografiji mladostnega duha Davida Lichinea in v plesnih prezencah: Madoka Ishikawa, Diana Sandu, Dina Levin, Alice Celente, Flemming Puthenpurayil, Koki Nishioka.
… Budimpešte …
No, oktober je čas, ko se po poletnih počitnicah začne resno delo in ko stečejo priprave za pomladna odličja ter svečane produkcije, zato so ta večer težke baletne variacije izzvenele bolj kot v fazah priprav, izstopali so predvsem tisti gojenci, ki so jim razprli plesna krila in jim na začetku novega programskega leta dovolili, da zaplešejo tisto, kar jim najbolje leži. 
Iz Kraljeve baletne šole Antwerpen je privihral par plesalcev – Laura Maya y Rosiers in Brent Daneels, ki je v vrtincih diagonale zavel Plamen Pariza – Pas de deux v koreografiji Vasily Vainonen in na glasbo Borisa Asafyjeva, odrska postavitev je bila delo Yelene Pankove
Največ aplavza sta si prislužili Lucia Montes in Nathalie Remadi s Konservatorija za balet Maria de Avila iz Madrida, ko sta kot pajčevinasti tančici subtilno vzvalovali ples sočutja, mladostne bolečine in stranpoti Hasta Dónde …? (koreograf Sharon Fridman, glasba Luis Miguel).
Pedagoginja in koreografinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Tanja Pavlič je tudi ena tistih, ki je svojim gojenkam razširila plesna krila in postavila dve na novo ali pač znova domiselni koreografiji, likovno in vsebinsko pisani na kožo mladih. V njeni koreografiji Gardenfound na glasbo Einstruzende Neubauten je vse od sebe dala Staša Tušar in v svobodah telesne gibčnosti praktično z vsakim delom telesa strukturirala nov plesni izziv, odstirala iluzije in slikala stanja. V črnih dresih na baletnih špicah in z belimi tutuji zastrtimi obličji se začne Tanjina baletna (likovna) estetika The Roots of My Wings (5.00), ki jo na glasbo K. Jenkis zaplešejo Elena Oballa, Tea Rušin, Rebeka Škrjanc in Mateja Železnik.
… nastopil je tudi Tomaž Golub …
Za presenečenje pa je poskrbel Mariborčan Tomaž Golub / Konservatorij za glasbo in balet Maribor, in sicer v temperamentni izvedbi letečih skokov ob sočasnem valovanju ter gnetenju plesne substance, ki buri gibalno domišljijo in vzburja telesno tekočino v koreografiji Valentine Turcu Barok in na glasbo Antonia Vivaldija; priprave Mojca Ussar. Mojca Ussar je pripravljala tudi drugi par mariborskih mladih baletnikov Tjašo Lešnik in Filipa Juriča, tokrat za svojo moderno koreografijo Reflection na glasbo Sergiu Moga.
… koreografija Mojce Ussar …
Filip Jurič se je še enkrat predstavil kot plesalec visokih in lahkotnih skokov v duetu s soplesalko Niko Lipot, v dinamičnem plesu težkih dvigov in variacij Baleta Gusar, Pas d`esclave (Entré in Adagio, Coda) (glasba P. Oldenburg, koreografija Marius Petipa, priprave Nikolai Chlinkov).  
Gaudeamus Gala baletni koncert je zaključil osemčlanski ansambel Kraljeve baletne šole Antwerpen s plesom Napoli-Tarantella (koreografija August Bournonville, glasba Christiana Lumbyea, odrska postavitev Yelena Pankova)

View Gallery 12 Photos