Svetovno v jazzu in modernu. Blesteli solisti. Za Slovence kar 14 odličij

Minulo svetovno prvenstvo v jazzu in modernu se je v nemškem mestu Wetzlar odvijalo prvič. Gre za mesto, ki je slabo uro oddaljeno od Frankfurta, in čeprav je bilo tekmovanje na povsem novi lokaciji, so izkušeni nemški organizatorji postregli z res odlično pripravljeno dvorano in celotno organizacijo, kjer je vse teklo, kot mora. Kljub strogim pravilom in visokim cenam vstopnine, hrane in pijače je bilo v dvorani čutiti le tekmovalno napetost. 123-člansko slovensko reprezentanco, ki se je borila proti 1700 plesalcem iz 27 držav, je vodila Mimi Marčac Mirčeta. Plesalci jazza in moderna so znova dokazali, da sodijo v sam svetovni vrh, saj so osvojili kar 14 odličij. Borili so se proti številnim evropskim državam kot tudi proti izjemni kanadski reprezentanci, ki je pobrala večino naslovov svetovnih prvakov. Slednje je razumljivo, saj je reprezentancam in skupinam, kot je Kanada, ki plesalce združujejo iz različnih plesnih akademij in šol, težko konkurirati. Prvič v zgodovini IDO-tekmovanj je zmagala Koreja, saj so se tekmovanja udeležili poleg Amerike, Afrike in Evrope tudi plesalci iz Azije. Slovenska sodnica je bila tokrat Diana Drobnič Gorenc. Poleg tega, da imamo v IDO že predsednico za jazz Mimi Marčac Mirčeto, smo na strokovnem komiteju dobili še predsednika za modern, Mitjo Popovskega. Tako bo imel slovenski ples možnost še bolj krojiti svetovne plesne smernice v IDO.

Ekipa sodnikov in funkcionarjev IDO na svetovnem prvenstvu v jazzu in modernu
Tokrat je bila najuspešnejša plesalka tako v jazzu kot modernu Neja Horvat iz PK Urška, ki pa trenira v Plesnem centru Mimi. Neja je postala vice svetovne prvakinja v jazzu in svetovna prvakinja v modernu med solo mladinkami, vice svetovna prvakinja med mladinskimi pari s soplesalko Injo Orel, prav tako iz PK Urška/ Mimi – Plesni center, ter svetovna prvakinja v malih skupinah med jazz člani s plesalci iz plesnega kluba Miki in koreografijo Bring on the man. Poleg izjemne mladinske solistke prihaja tudi članska solistka Staša Tušar iz PK Urška/ Mimi – Plesni center. Staša je postala svetovna prvakinja v jazzu in bronasta v modernu.
Svetovna prvakinja Neja Horvat s svojimi soplesalci in trenerjema ter koreografoma Mimi Marčac Mirčeto in Janom Ravnikom
Bronasta in zlata Staša Tušar s trenerko Mimi Marčac Mirčeto
Med plesalci je blestel Kany Michel Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio, ki je postal svetovni prvak tako v jazzu kot tudi v modernu med solo mladinci. Izjemni slovenski solisti so bili med najboljšimi tudi v članski kategoriji. Matej Voušek iz Plesnega društva Kazina je s koreografijo Mitje Popovskega postal svetovni prvak v jazzu, Jan Ravnik iz Plesnega kluba Bolero je vice svetovni prvak v modernu, Tian Čehič in Matic Bizjak, prav tako iz Plesnega kluba Bolero, pa sta bila bronasta – Tian v jazzu, Matic pa v modernu.
Kany Michel Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio s koreografinjo in trenerko Anjo Möderndorfer
Jan Ravnik na drugi stopnički …
… Matic Bizjak in Tian Čehič pa na tretji stopnički. Vsi fantje prihajajo iz Plesnega kluba Bolero.
Matej Voušek še danes podoživlja občutke, kako je, ko postaneš svetovni prvak: "Pa se je le zgodilo. Prva ne-skupinska zmaga na svetovnem prvenstvu. Pred desetimi leti, ko sem naredil svoje prve plesne korake, si ne bi mislil, da bom nekoč stal tukaj, kjer sem danes. Čeprav bo kmalu minil že teden od dogodka, še vedno nisem čisto dojel, kaj se je zgodilo. Vem samo, da sem neizmerno srečen, hvaležen in zadovoljen s točko, na kateri je moje življenje ta trenutek. Sama zmaga mi pomeni veliko v smislu potrditve trdega dela in mi je velika motivacija za nadaljnje izboljševanje. Sicer bom prihodnji teden večino časa presedel za študijskim gradivom in knjigami, a vendar mi bodo misli še kar nekaj časa poplesavale nazaj k nedeljskemu večeru in sreči ter ponosu, ki sem ju takrat občutil." 
Svetovni prvak v jazzu Matej Voušek iz Plesnega društva Kazina
Poleg že omenjenih so stali na stopničkah še vice svetovni prvaki med jazz malimi skupinami First and last dance iz Plesnega kluba Bolero in mladinska modern formacija Pac-Man iz Plesnega društva Kazina, ki si je s koreografijo Mitje Popovskega priplesala drugo mesto. Vse preostale rezultate si lahko pogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenja.
Nadvse ponosen tako na Tianov bron kot na srebro male skupine koreograf in trener Matevž Česen iz Plesnega kluba Bolero
Mladinska modern formacija Pac-Man iz Plesnega društva Kazina si je priplesala drugo mesto.
Zdaj pridejo na vrsto disco dance plesalci in njihovo svetovno prvenstvo, saj že tekmujejo na drugem koncu Evrope. Še preden pa se končajo vsa mednarodna tekmovanja, čaka plesalce modernih tekmovalnih plesov čez dober teden že prvi pokalni turnir, kjer se začnejo zbirati točke za prihodnjo tekmovalno sezono. Še dobro da so vmes božično-novoletni prazniki, drugače bi bila meja, kdaj se sezona začne in konča, popolnoma izbrisana.

View Gallery 10 Photos