Svetovno prvenstvo v šovu s tremi slovenskimi zmagami

V Riesi je tekmovalo 160 slovenskih plesalcev. (Foto: arhiv IDO)

Tudi letos se je odvijalo že tradicionalno svetovno prvenstvo v šov plesu (show danceu) v Nemčiji, v športnem mestu Riesa. Tekmovanje je potekalo – pričakovano – brezhibno in na visoki ravni. Konkurenca je bila zelo številčna in tudi močna v posameznih kategorijah. Prvič smo lahko na tem tekmovanju videli plesalce iz Singapurja. IDO je gostil posebne goste iz Južne Koreje in Grčije. Tekmovanja se je udeležilo 2200 plesalcev iz 32 držav, med njimi tudi iz daljne Avstralije, Amerike, Kanade, Južne Afrike in številnih evropskih držav. Najuspešnejši in najdominantnejši so bili Rusi, takoj za njimi pa Slovenci.

Riesa je kraj vsakoletnega plesnega srečanja mednarodne plesne zveze IDO in plesalcev, ki tekmujejo v modernih tekmovalnih plesih.
Slovensko reprezentanco, ki je štela 160 plesalcev, je vodila Katja Glažar. Dr. Meta Zagorc pa je v družbi preostalih mednarodnih sodnikov krojila usodo plesalcev. Vsak, ki je kdaj tekmoval v Riesi, dobro ve, da so članski finali in napolnjena dvorana do zadnjega kotička posebna ter izjemna izkušnja, do katere je težko priti. Piko na i naredi še kratek program, ki je bil letos v znamenju memoriala izjemnega človeka v družini mednarodne plesne organizacije – IDO, gospoda Billa Fowlerja.
Sodniška ekipa se je poklonila Billu Fowlerju, ki je bil do svoje smrti častni predsednik mednarodne plesne zveze IDO.

Slovenci smo imeli predstavnike prav v vseh kategorijah šov plesa – od otrok do članov. Pri otrocih smo v finalu lahko spremljali le malo skupino Olympic spirit iz Plesnega društva Kazina, ki se je uvrstila na 7. mesto, in solista Grega Goloba iz Plesnega kluba Šinšin, ki je tekmovanje končal na 6. mestu. Ob tem lahko dodam, da je bila konkurenca pri otrocih resnično zelo močna, s številnimi akrobacijami in gibom, ki spominja že na člansko dovršenost, in težko si predstavljam, kam vse to pelje in kakšne posledice pušča na psihičnem ter telesnem  razvoju otroka. Razveseljuje nas lahko le dejstvo, da bodo s pravilnikom IDO-ja v prihodnjem letu prepovedali akrobacije v kategoriji otrok, in ob tem upamo, da se bo posledično tudi v preostalih starostnih kategorijah več plesalo.
Zlata Neja Horvat iz Plesnega centra Mimi
Izjemen uspeh za Slovence se je zgodil v kategoriji mladink solistk, saj so se prvič v zgodovini uvrstile v finale vse štiri predstavnice iz Slovenije. Zmagala je Neja Horvat iz Plesnega centra Mimi, bronasta je bila Lara Šlibar iz Plesnega kluba Bolero, četrto in peto mesto pa sta si priplesali Kazinki, Lana Klemen in Neli Crnkovič. Med Slovenke se je vrinila le Južnoafričanka Shani Roeloffze, za vsemi v finalu pa je zaostala Rusinja Arina Jakimenko, lanskoletna svetovna prvakinja.
Bronasta Lara Šlibar, četrta Lana Klemen in peta Neli Crnkovič
V malih skupinah je le za Rusi zaostala mala skupina Without hope iz Plesnega kluba Bolero, ki se je okitila z bronom.
Bronasta Bolerova mala skupina Without hope
Za vrhunski zaključek večera je poskrbela formacija I lived my life wrong iz Plesnega kluba Bolero, ki je ugnala vso konkurenco in se domov vrača z naslovom svetovnih prvakov.
Mladinski svetovni prvaki so plesalci Plesnega kluba Bolero s formacijo I lived my life wrong.
Zadnji dnevi tekmovanja so pripadli članom, ki so se v vseh kategorijah uvrstili v finale. Med solistkami si je 6. mesto priplesala Lana Smolnikar iz Plesnega kluba Miki, Tian Čehič iz Plesnega kluba Bolero je bil peti, eno mesto za lanskoletnim svetovnim prvakom, Nizozemcem Hermanom Keinom, ki je tokrat tekmovanje končal na četrtem mestu.
Svetovni prvakinji Lana Smolnikar in Klara Senica iz Plesnega kluba Miki s koreografom in trenerjem Janom Ravnikom
Med ženskimi pari sta prvič za Slovenijo na najvišji stopnički stali Lana Smolnikar in Klara Senica iz Plesnega kluba Miki, ki sta postali svetovni prvakinji. Bronasta sta bila v mešanih parih Tian Čehič in Anja Jeršan iz Plesnega kluba Bolero.
Svetovni podprvaki, mala skupina Catching dreams iz Plesnega kluba Bolero
Bolerovci pa so poskrbeli, da imamo še dva naslova svetovnih podprvakov; mala skupina Catching dreams in formacija When my skin grows old so svetovni podprvaki za leto 2017.
Svetovni podprvaki, formacija When my skin grows old iz Plesnega kluba Bolero s koreografom in trenerjem ter avtorjem članka Matevžem Česnom
Velik del omenjenih plesalcev ne počiva, saj so že leteli skoraj naravnost iz avtobusa na treninge. Ta petek jih večina odhaja še na svetovno prvenstvo v jazzu in modernu, ki bo na Poljskem. Srečno vsem njim in nam koreografom!

View Gallery 10 Photos