Svetovno prvenstvo v modernu in jazzu. Naši plesalci kljub močni konkurenci z odličnimi rezultati!

Pred nekaj dnevi se je vrnila v Slovenijo še zadnja plesna karavana. Zadnja tri tekmovanja so bila eden za drugim. Najprej šov ples, o katerem sem že pisal, nato svetovno prvenstvo v stepu, ki je potekalo prav tako v Nemčiji v Riesi in o katerem sta bila predvsem zgovorna brata Vodlan (Sebastijan in Luka, op. u.), ki sta osvojila tudi najboljši rezultat za Slovenijo, in sicer 16. mesto med članskimi pari. Ob tej priložnosti so v Riesi slavili tudi 20-letnico step tekmovanja v tem športnem mestu. In nazadnje so se plesalci vrnili še s svetovnega prvenstva v jazzu in modernu, ki je več kot teden dni potekalo na Poljskem. Tekmovanje se je prvič odvijalo na novi lokaciji, v Ossi. Hotelska tekma je poskrbela za odlično počutje za vse, ki smo vpleteni v plesna tekmovanja, tudi oder in hotelsko gledališče sta bila izjemno slavnostna. Vse pa je kvaril premajhen prostor v zaodrju, ki je presenetil tudi organizatorje, ki so se ves čas trudili, da bi stvar rešili tudi z zunanjim šotorom, da bi imeli plesalci več prostora. A dva odra sta bila prav gotovo prevelik zalogaj. Tudi urnik se je predvsem za trenerje in koreografe križal, saj nismo uspeli videti in ustrezno pripraviti vseh točk, za katere se dela vse leto. A z adrenalinom nam je uspelo izpeljali tudi to. Tekmovanje je bilo številčno, posledično naporno in predvsem na zelo visoki tehnični ravni plesalcev z izjemnimi koreografijami. Lahko napišem, da je bilo to tekmovanje eno od najbolj kakovostnih v zadnji letih. Tekmovalo je več kot 3000 plesalcev iz 30 držav in štirih kontinentov. Prav gotovo gre izpostaviti kanadske plesalce, ki so prinesli svežino, pa Američane in Južnoafričane z izjemno tehniko, prav tako Srbe, ki so v pionirski pa tudi mladinski konkurenci zelo uspešni. Slovensko reprezentanco je kot vedno izjemno dobro vodila Katja Glažar. Slovensko sodnico pa smo imeli težko razumljivo le eno, čeprav sta bila dva tekmovalna odra. Tako je bila med drugim Žužana Bartha delegirana za sojenje baletnega tekmovanja, medtem ko so slovenski plesalci brez svojega sodnika tekmovali v jazzu in modernu. Res si to težko razlagam, ko vidim, da preostale tekmovalce sodijo celo njihove trenerke in tudi sorodstveno povezani sodniki. A kljub temu so slovenski plesalci postregli z odličnimi rezultati in se res borili z močno konkurenco. V modernu je presenetljivo najboljši rezultat dosegel Grega Golob iz Plesnega kluba Šinšin, ki je postal svetovni prvak med otroki. Svetovna podprvaka v modernu pa sta članska solista med plesalkami Lana Smolnikar iz Plesnega kluba Miki, med plesalci pa Kany Michel Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio.

Svetovni podprvak v modernu Kany Michel Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio s trenerko in koreografinjo Anjo Möderndorfer
Bron med mladinskimi pari si je priplesal par iz Plesnega društva Kazina Neli Crnkovič in Miha Florjanc Lukan. Slovenci smo imeli še nekaj odličnih finalnih uvrstitev, ki si jih lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije.
Bronasta Neli Crnkovič in Miha Florjanc Lukan iz Plesnega društva Kazina s trenerjem in koreografom Mitjo Popovskim, ki je dosegel izjemne rezultate z reprezentanco Južne Afrike.
.
Tudi pri jazzu so blesteli slovenski posamezniki. Edino plesalcem Plesnega kluba Bolero je uspelo s skupino priti na zmagovalni podij. Tako je mala članska skupina Fight for gold osvojila bron in tretje mesto na svetu.
Bronasti Bolerovci s trenerjem in koreografom Matevžem Česnom
Dobili smo še enega svetovnega prvaka; to je Kany Michel Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio, ki je zmagal med članskimi solisti.
Zlati Kany Michel Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio, tik pod stopničkami pa četrti Tian Čehič iz Plesnega kluba Bolero in peti Matej Voušek iz Plesnega društva Kazina
Svetovni podprvakinji pa sta Lana Smolnikar in Klara Senica iz Plesnega kluba Miki. Takoj za njima na tretji stopnički pa Neja Horvat in Inja Orel iz Plesnega centra Mimi. Neja Horvat je osvojila tudi tretje mesto med mladinskimi solistkami.
Srebrni Lana Smolnikar in Klara Senica iz Plesnega kluba Miki s trenerjem in koreografom Janom Ravnikom
Zadnji večer je bil posvečen IDO gala svetovnemu dogodku, kjer tekmujejo izbrani svetovni prvaki prejšnjega leta. Izjemno slovesen in prestižen dogodek je poskrbel za plesno poslastico, z memorialom Billa Fowlerja. VIP-sodniki z vsega sveta (med njimi je bila tudi Barbara Drnač, urednica spletnega portala, ki ga berete op.u.), ki delujejo na področju plesa, so odločili, da so najboljši med najboljšimi tudi Slovenci, saj si je formacija show dance When my skin grows old iz Plesnega kluba Bolera prislužila denarno nagrado v višini 2000 evrov in bronasto odličje. Zmagal je stepar Alexsander Ostanin iz Ukrajine, ki je prejel 4000 evrov.
Na našem portalu ste lahko v pred dnevi objavljeni izjavi Dejana Zečevića, trenerja Plesnega kluba Zeko, prebrali, kako je potekalo evropsko prvenstvo v disco plesih, kjer smo Slovenci poslali v boj le dve plesalki.
Živa Horvat in Nives Miško sta na evopskem prventvu v disco plesih zastopali Slovenijo (na sliki s trenerjem PK Zeko Dejanom Zečevićem).
Tako smo za to leto končali vsa tekmovanja tako na domačih kot mednarodnih tleh. A to ne pomeni, da plesalci počivajo, saj se marsikdo že pripravlja na novo sezono. Prvi pokalni turnir nas čaka že konec januarja. A kljub temu si bomo nekateri vzeli tudi čas za počitek, kajti drugače lahko v tej plesni ‘mašineriji’ postaneš le delavec, ki izdeluje izdelke, in zdaleč ne umetnik, ki ustvarja.
Podpredsednica IDO Fiona Johnson Kocjančič je tudi idejna vodja in organizatorka Gala svetovnega dogodka.
View Gallery 9 Photos