Step Afrika! Neverjetna energija plesalcev v brzicah hitrosti.

V sodelovanju z veleposlaništvom ZDA in v okviru programa Kongresno-komercialne dejavnosti Cankarjevega doma je v Ljubljani gostovala ameriška profesionalna plesna skupina Step Afrika!, ki je k nam prispela prav iz Washingtona. Tako so prvi večer, 20., in drugi, 21. aprila, gledalci povsem napolnili Linhartovo dvorano, karte, kot pravijo, pa bile razprodane.

… (Foto: Jati Lindsay)
Animator skupine, imenovala bi ga kar odrski dirigent, je prefinjeno in urbano vodil zbor gledalcev prav do odmevnih udarcev nog in rok, vzklikov, tudi spevnih refrenov, svoj številčni zbor pa znal prav hitro uglašeno utišati. Mislim, da so se pri tem vsi zabavali, saj je brez kakega večjega truda in opletanja besed vzniknilo neposredno ter zabavno sodelovanje na uprizoritveni sceni polnega gledišča Linhartove dvorane z ameriškimi plesalci na odru. Predvsem pa škoda, da sedežev niso zapolnili vsi mogoči animatorji naših TV-zabavnih programov, da bi se vsaj malo praktično in bolj sproščeno podučili, kako lahko zabavno in neposredno steče kontakt z gledalci.
… Murat … (Foto: Peter Giodani)
Skupini se je na gostovanju v Ljubljani pridružil Murat, naš znani raper, animator, in kot ga Američani imenujejo, tudi slovenski beat-box, saj s svojim glasom oponaša skoraj cel orkester, torej vsa mogoča glasbila. Njegov glas je zapolnil dvorano, tudi pospeševal ritme gostujočih plesalcev.
… (Foto: Credit Edward C. Jones)
Skupina Step Afrika! je začela, kot se zdi, odkrivati svoje plesne korenine. Step kot angleška beseda, vemo, da v prevodu pomeni korak, hkrati pa je to poimenovanje za ples z ritmičnimi poudarki podplatov čevljev ali cokel, ki je svoj pohod začel ob koncu 18. stoletja, postal pa vse boj popularen že od začetka 19. stoletja. Poleg angleškega stepa je znan in popularen irski step, ki je doživljal različne prilagoditvene preobrazbe ob takratnih cerkvenih in političnih prepovedih, ko so plesale le noge in je zgornji del telesa obmiroval. Z afriškimi sužnji je na zahod prišel tudi sinkopirani step, ki se je pozneje plemenitil z glasbenim jazzom, najbolj znana step plesalca tistih dni in onstran luže sta bila elegantni Fred Astaire (1899-1987) in Gene Kelly (1912-1996). No, tudi preostali evropski narodi, kjer je bilo nujno nošenje težkih čevljev ob dežju in blatu, so v svojih etničnih plesih gojili plosko udarjanje s čevlji po trdi površini in je tudi plemstvo na evropskih dvorih osvajalo s plesi v škornjih, kot so madžarski, poljski ali romunski plesi, pa še kje, sicer so tudi španski plesi znani po svojih ritmičnih udarcih v raznolikem zaporedju ritma peta-prsti-peta, pri tem pa izstopa flamenko. Prav afriškega stepa nismo imeli priložnosti videti v živo, na kakem dokumentarnem filmu že, npr. plesni step v škornjih delavcev južne Afrike.
… (Foto: Jati Lindsay)
Plesalci Step Afrika! so nedvomno odlični gibalci in plesalci, ki s pomočjo ploskih udarcev podplatov ustvarjajo odmevni rekreativno zabavni in efektni ples, še posebej na odrskem delu zvočnega ojačanja, ki še dodatno poudari ritmični zvok nožnih udarcev, medtem ko z rokami odzvanjajo bolj ploski ritmi, in so se v enem od svojih plesov dodatno posvečali zvočnim telesnim udarcem. Njihove stabilne in široke pozicije nog ter globina počepov kar spominjajo na vojaška urjenja. Medtem ko roke po svojih ravnih oblikah prikličejo v spomin znakovno abecedo, ki jo je uporabljala (ali jo tudi še) mornarica pri ladijski signalizaciji. To so povsem ravne linije rok, ki sledijo urnemu kazalcu, vsaka linija rok ima tudi svojo številčno oznako ali pomensko črko, v plesu gostov pa te ravne linje rok dodajo nove prostorske oblike. Takrat pa, ko pri njihovemu plesu afro stepa sledijo stiski pesti in kontrakcije nakaznih udarcev, je seveda to poseg v nam bolj poznano gibalno polje azijskih borbenih veščin. Ples step Afrika ima svojo prednost, ko se ga lahko izvaja na mali ploskvi, v malem prostoru in brez instrumentov, le sam sebi moraš dajati ritem in znati močno udarjati po tleh z lastnimi nogami ali po telesu z rokami, seveda tega naj ne bi poskušali v nadstropjih stanovanjskih blokov.
… (Foto: Jati Lindsay)
Mogoče ravno zato plesni stil step Afrika postaja nov gibalni hit in izziv, ker se ga lahko povsod pleše in po lastnih telesnih zmožnostih, verjetno bo zasedel trenutno vodilno mesto najnovejše plesne obnove: country dance, ki ga plešejo vse generacije, posamično ali v skupinah, za kar pa je seveda potrebna glasbena spremljava. 
Neverjetna energija buhti iz plesalcev skupine Step Afrika!, ko plešejo v brzicah hitrosti, in to tako med seboj usklajeno, kot bi se sledilo računalniški simulaciji, ne pa živi plesni izvedbi. Da pa so se res namenili odkrivanju svojih korenin, kažejo tudi njihove obnove plesov in ritmov plemena Zulu, ki so sledili v nadaljevanju programa, in je pleme nekoč vladalo na delu JAR. In so tudi Zulu plemenski plesi stekli v skoraj neobvladljivih novodobnih hitrostih, očitno danes gledamo na ples, kot na motorni gibalni pospešek in ga doživljamo kot mehanični vzgib lastnega telesa. Zabavno, poučno in sproščeno pa je le bilo!

View Gallery 7 Photos