Srbska posla v Novem Sadu le delno ogrozila naše plesalce

Zmagovalna mladinska jazz formacija Urške v koreografiji Mimi Marčac Mirčeta.

Plesalci modernih tekmovalnih plesov so skoraj takoj po državnem prvenstvu odhiteli na evropsko prvenstvo  v modernu in na svetovni pokal v jazzu, ki sta se odvijala v minulem tednu v Novem Sadu. Tekmovanje organizira v Vukovarju rojena Gordana Oreščanin, ki se je leta 1991 takoj po začetku vojne na Hrvaškem preselila v Novi Sad. Gordana je tudi šefica plesnega kluba Viva in športna direktorica  srbske asociacije plesnih organizacij ( SAPO). Med tekmovalci in sodniki pa je znana po tem, da pri njej veljajo njena pravila oziroma mora biti tako, kot si je zamislila ona. Ne samo organizacija, tudi razplet tekmovanja. Letos je bilo tudi prvič, da je bilo glasovanje tajno, in tako je imela še večji manevrski prostor nad sodniki. Tekmovanje pa je preselila iz nacionalnega gledališča v športno dvorano, kar je povzročilo tudi nekaj negodovanja udeležencev.

Organizatorica prvenstva Gordana Oreščanin krepko drži vajeti v rokah.
Vseeno pa so se slovenski plesalci borili kot levi in njihove kakovosti ne more ogrožati kar vsak, pa čeprav gre za srbska posla, kot nam je povedala ena od udeleženk tekmovanja.  Že prvi dan si je zmago na tekmi svetovnega pokala priplesala pionirska državna prvakinja v jazzu Maša Pušnik (PK Urška LJ).
… Maša Pušnik …
Na evropskem prvenstvu v modernu so tekmovale le solistke mladinke in najuspešnejša z osvojenim bronom je bila Patricija Crnkovič (Društvo Kazina). Petra Peček (PK Bolero LJ) si je priplesala 5. mesto, Barbara Krašovec (Društvo Kazina) 7. mesto, na 9. je tekmovanje zaključila Maša Marinšek (PK Urška LJ), 25. je bila Klara Peček (PK Bolero LJ).
… Patricijia Crnkovič …
Zelo uspešne pa so bile mladinke tudi na svetovnem pokalu v jazzu. Zmago si je priplesala aktualna državna prvakinja Staša Tušar (PK Urška LJ), 2. mesto Maša Marinšek (PK Urška LJ) in 4. mesto Barbara Krašovec (Društvo Kazina). Na 14. mestu je Klara Senica (PK Miki Domžale) in na 19. mestu Nina Dremelj (PK Wolfy).
… Staša Tušar …
Pomerili so se tudi mladinski jazz pari. 5. mesto sta osvojili državni prvakinji, sestri Petra in Klara Peček (PK Bolero), 7. mesto Monika Karnar in Eva Weisseisen (PK Miki Domžale) in 9. mesto njuni klubski kolegici Laura Potočnik in Lana Smolnikar.
… sestri Klara in Petra Peček …
Na 1. mesto se je zavihtela mladinska jazz mala skupina iz PD Blejski plesni studio s koreografijo Palladio, na 6. pa Fun for me iz PK Urška LJ.
Tudi formacijska zmaga je pripadla Sloveniji, in sicer si jo je priplesala mladinska formacija Better place (PK Urška LJ), na 2. mesto pa se je uvrstila formacija Is this the end? (PD Blejski plesni studio). Tretji dan so se za medalje borili člani. V kategoriji jazz solo članice si je 2.mesto priplesala Bagarič Anamaria (PK Urška), 3.mesto pa njena klubska kolegica Tadeja Horvat. Njun uspeh je z 9.mestom dopolnila Manca Smolič.
… Anamaria Bagarič …
V kategoriji jazz solo člani smo imeli enega predstavnika, ki je zasedel 8.mesto- Drejc Dreganc(PD Kazina). V kategoriji jazz duo člani sta si 2.mesto priplesali Anamaria Bagarič in Podobnik Tajda (PK Urška), njun klubski uspeh pa sta s 4.mestom dopolnili Pia Dolničar in Teja Mekinc. V zadnji kategoriji v kateri smo imeli svoje predstavnike, to so male skupine člani, si je 3.mesto priplesala mala skupina Damn Jazz (PK Urška), 5.mesto so osvojila dekleta z naslovom Rolling in the deep (Pk Urška), njihov uspeh pa so doplonile plesalke BPS z osvojenim 14.mestom in naslovom točke Girls with diamonds.
… mala skupina Urške …
Letošnjo slovensko ekipo, ki je štela  72 plesalcev in plesalk, je vodila Darja Stojnšek iz Blejskega plesnega studia, ki je za naš portal  sporočila: ”Tekmovanje je potekalo v veliki športni dvorani Spens, ki letos praznuje 30-letnico obstoja. Sodelovalo je 14 evropskih držav, našo državo pa je zastopalo 6 klubov. Večina nas je potovala z avtobusom, na mejnih prehodih večjih težav ni bilo, zamudili smo se toliko, kot zahtevajo nujni pregledi osebnih dokumentov. Nekaj težav je bilo pri povratku, saj so v Srbiji začeli stavkati kmetje in so bile barikade na cesti. S svojo udeležbo na tekmovanju sta bila najštevilčnejša kluba plesni klub Urška iz Ljubljane in Blejski plesni studio. Imeli smo tudi nekaj podpore s strani sodnikov, saj je vse tri dni sodila tudi slovenska predstavnica Diana Drobnič Gorenc. Da pa je vse potekalo tako, kot mora, je skrbel glavni sodnik Jadran Živkovič, prav tako naš priznani sodnik in koreograf.”
… mala skupina Blejskega plesnega studia …
Sodnica Diana Drobnič Gorenc je takole ocenila sojenje in prvenstvo na splošno: "Kar se sojenja tiče, elektronsko sem že sodila pred parimi leti v Beogradu, tokrat je pa vse v celoti potekalo elektronsko (vključno glasba, printanje diplom, izračun rezultatov…)skratka super, hitro in učinkovito. Razen vročine v dvorani, pomanjkanja svežega zraka in dolgotrajnega sojenja od 9.00 do 23.00 zvečer, je bilo vse ok. Tudi sodniška paleta je bila po mojem mnenju kar dobro postavljena in korektna – nobene, kuhinje, tudi ne razpravljanja o tekmovalcih, razen po končanem tekmovanju kakšna konstruktivna mnenja. Glede rezultatov in izida celotnega tekmovanja lahko rečem samo, da je bila glede številčnosti udeležencev in tudi glede na pobrane medalje oz. pokale najmočnejša prav domačinka Srbija, potem pa so ji nekako sledile po najboljših uvrstitvah Slovenija, Češka, Italija, nekaj je pobrala tudi Hrvaška in pa seveda Rusija z vrhunskimi plesalkami. Vse skupaj je bilo okoli 2.500 udeležencev. Splošna sodniška ugotovitev je bila, da prihaja še vedno do zamenjav, nejasnosti ali pa celo taktiziranja nekaterih trenerjev, ki se ne držijo ravno plesne tehnike, v kateri tekmujejo. Z baletno tehniko nastopijo npr. v jazz baletu, v modernu pa ravno tako z mešanico jazza, klasič. baleta ali celo gimnastike., kar je sicer dovoljeno v show dance kategorijah. Tako smo v kvalifikacijskih krogih izločili kar nekaj sicer zelo dobrih tekmovalcev. Pokazalo se je tudi, da sta jazz in modern morda za otroške kategorije prezahtevna, oz. ju otroci še ne razumejo in ne čutijo. Na naše največje veselje je bilo zelo športno in kolegialno vzdušje med tekmovalci in tudi med publiko je bilo čutiti tisto pravo navijanje in spoštovanje do najboljših, ne glede od kod prihajajo.
… Blejski plesni studio …

Slovenska reprezentanca se je odrezala odlično tudi v mlajših kategorijah, kar kaže na svetlo prihodnost in na uspešen razvoj SL plesa. Največja dragocenost, ki pa so jo naši tekmovalci poleg medalj in pokalov na tekmovanju dobili, je po mojem mnenju soočenje z boljšimi od sebe, kar je dobra motivacija za nadaljnje delo in napredovanje v naslednjo stopnjo. To smo še posebej vsi zelo dobro videli pri mladih ruskih tekmovalkah, ki so primer izjemnega dela na tehniki, interpretaciji in primer nenehnega izpopolnjevanju-nadgrajevanja že obstoječega."

Diana Drobnič Gorenc je bila del sodniške ekipe v Novem Sadu.
Jasna Glažar, vodja Urškine ekipe pa meni: ”Letos je tekmovanje potekalo v športno-poslovnem centru SPENS v Novem Sadu. Zaradi slabega prezračevanja je bil v garderobah in zaodrju precej zadušljiv zrak, zato so se naši plesalci zadrževali kar na hodnikih centra blizu dvorane. Sicer pa je tekmovanje potekalo tekoče, brez večjih problemov, oder je bil urejen, sojenje več ali manj ustrezno, število gledalcev pa je kljub prostemu vstopu močno nihalo. S pomočjo "elektronskega" sojenja (sodniki so vpisovali ocene v dlančnike, ki so bili direktno povezani z računalnikom, ki je potem izračunal rezultate) so v nekaj minutah razglasili zmagovalca oz. plesalce, ki gredo v naslednji krog. To je bilo super, razen ko je voditeljica pozabila povedati, da gre v četrtfinale modern mladink tudi Maša Marinšek. To sva ugotovili, ker sva čakali na print rezultatov, in tako še zadnji hip spoznali, da pleše v naslednjem krogu kot prva in jo je voditeljica samo "izpustila". Tako se je še lahko hitro preoblekla in odplesala četrtfinale. V splošnem pa smo bili vsi zelo zadovoljni, sploh če pogledamo odlične rezultate, ki smo jih dosegli. Tri prva mesta, tri druga mesta in dve tretji mesti so bila za Urškarje dokaz o odličnem delu v preteklih tednih."
… Jasna Glažar in maldinska jazz formacija Urška …
Tudi Kim Germ iz Urškine ekipe je bila nad Novim Sadom precej navdušena: ”Organiziranost je bila super, vse je potekalo, kot je bilo predvideno, niso zamujali z tekmo, kot je v navadi, temveč so zadnja dva dni tudi prehitevali … Dobrih plesalcev in točk je bilo bolj malo, ni bilo videti nič novega in presenetljivega, posebej so se mi vtisnile v spomin jazz članice solistke, ki so bile par nivojev (tehnično, predvsem pa koreografsko) pod nami, sicer je zmagala Srbkinja, kar je bilo pričakovano, ampak smo dokazali, da smo res eni boljših v Evropi.
Tako je bilo tudi pri malih formacijah, kjer so prvi dve mesti zasedle Srbkinje, mi smo si prislužile odlično tretje mesto; že to, da smo prišle v finale, je bil velik uspeh zame in za moje punce, na katere sem zelo ponosna, tretje mesto je bila samo pika na i in neizmerno veselje glede na to, da sem se prvič podala v to, da sem sestavila formacijo, jo natrenirala in še odplesala. To sezono sem res vse vložila v to, vso energijo in vso ljubezen do plesa, tko da sem oz. smo z rezultati več kot zadovoljne. V finalu in na 4. mestu sem imela tudi jazz par Pijo in Tejo s točko Who˙s got the pain. Novi Sad smo preživele, malo smo si odpočile in podružile, saj smo imele dva dni prosto, ker smo bile že decembra na festivalu v Novem Sadu, si mesta nismo ogledovale, se bolj zadrževale v dvorani in navijale za našo ˝National team from Slovenia˝, kot so nas napovedovali. Zdaj grem pa novim zmagam naproti.”

Novim zmagam pa se bližajo tudi plesalci, ki se bodo prihodnji vikend potegovali za komplet novih naslovov državnih prvakov, in sicer v street in orientalskih plesih, modern in šovu v športni dvorani v Šenčurju pri Kranju.

View Gallery 13 Photos