Sodnikom denar na roke, klubi v izgubah, plesalcem pa se fučka za seminarje

Zaskrbljeni fukcionarji PZS Drago Šulek, Herman Tomažič in Marko Vodnik.

Prejšnji teden je sekcija za standardne in latinskoameriške plese pri Plesni zvezi Slovenije organizirala okroglo mizo na temo Plesna zveza Slovenije, plesni klubi in športni ples v zaostrenih finančno ekonomskih razmerah. V prostorih plesne šole Bolero v Ljubljani se je na petkovo opoldne zbrala le peščica vabljenih, kar je menda kar stalna praksa vsaj s strani predstavnikov klubov. Karmen Arko, Fredi Novak, Zoran Plohl, Blaž Pocajt, Miran Pritekelj in Donald Keranovič so prišli kot predstavniki klubov, Zdenko Potočar tudi v imenu iniciativnega odbora za spremembe na Plesni zvezi Slovenije. Herman Tomažič, Drago Šulek, Verena Šulek, Urška Marinko, Janez Keršmanc in Marko Vodnik pa so zastopali institucijo.

Organizacija plesnih tekmovanj je velik finančni zalogaj za klube.
Precej dolg nagovor predsednika sekcije Hermana Tomažiča je opozoril na točke za razpravo, a časa, da bi se dotaknili vseh, je bilo absolutno premalo. Po njegovem mnenju so najbolj pereči problemi splošna komunikacija med klubi in Plesno zvezo, ki pa je vse boljša (poudaril je uvajanje aplikacijskega sistema), kolikor lahko klubi sploh prispevajo k organizaciji kvalifikacijskih in rejting turnirjev ter državnih prvenstev v okviru Slovenske plesne lige, področje sojenja, področje državne reprezentance in področje promocije. Za leto 2012 je napoved, da bo državnih sredstev za 30 odstotkov manj kot leto poprej, kar pomeni, da so na Plesni zveza že ukrepali. Na državna prvenstva se ne vabi več tujih trenerjev, razpolovile so se kotizacije za udeležbo na turnirjih mednarodne plesne zveze, tako da zdaj polovico kotizacije prispeva zveza, polovico pa klub, za katerega tekmuje plesni par, v celoti se ukine nagradni sklad za rejting turnirje, štartnine se povečajo. To so tisti najbolj v nebo vpijoči ukrepi, Tomažič pa je bil mnenja, da je nekaj tudi spodbudnih. Kot na primer, da Plesna zveza prevzame strošek izdelave odlikovanj na državnih prvenstvih, štartnine, ki jih prispevajo tuji plesalci, ostanejo v klubu, ki je tekmovanje organiziral, še bolj se bodo posvetili organizaciji reprezentančnih priprav, na katerih bo omogočena udeležba vsem plesalcem, uvajajo pa tudi bonuse za priprave in športno opremo vsem parom do petdesetega mesta na mednarodni lestvici.
Karmen Arko, Zdenko Potočar in Miran Pritekelj.
Največji problem pa vidijo predstavniki plesnih klubov v organizaciji kvalifikacijskih turnirjev, rejting turnirjev in državnih prvenstev, saj vsi delajo z organizacijo finančno izgubo. “Komunikacije med Plesno zvezo in klubom jaz sploh ne čutim. Aplikacija ni komunikacija, ampak samo sistem. Po mojih izračunih bo Plesna zveza od vseh organiziranih KV tekmovanj v letošnjem letu zaslužila 8.500 evrov. Ko nek klub dobi od plesne zveze dotacijo, je to dovolj samo za plačilo sodnikov. Pa še to moram poudariti, da sem bil kot organizator turnirja v prekršku, ker sodniki dobijo po ustaljeni navadi denar na roke. Plesna zveza mora narediti za klube vse, kar zmore, drugače mi ne bomo mogli več organizirati tekmovanj. Vsi pa vemo, da so nujno potrebna, ker drugače ne bo več plesalcev,” je pojasnil Zdenko Potočar iz PK Novo mesto, glavni pri iniciativnem odboru za spremembe.
Zdenko Potočar je oseba, ki bo poskušala kaj spremeniti na Plesni zvezi.
Karmen Arko iz PK Jasmin je dodala, da so po minimalnem izračunu stroški za organizacijo enega KV turnirja 2.880 evrov in pri tem je upoštevano najetje dvorane, ozvočenje, SAZAS, vodenje … Prihodkov je približno 1.980 in razliko v višini 1.000 evrov krije klub, ki tekmo organizira. Insistira, da mora Plesna zveza določiti število vseh turnirjev, ki se, morajo izpeljati na leto, ter zagotoviti pokritje stroškov v celoti. Nato se je oglasil Fredi Novak, ki je seveda spet razburil s svojo izjavo: ”Sem razočaran, da je nekaj sto evrov problem. Starši so pripravljeni plačati tudi 180 evrov za privat uro s tujim trenerjem, zdaj pa je kar naenkrat takšen problem. Ko sem leta 2003 organiziral Slovenian Open, sem moral prodati dva avta, da sem plačal vse stroške, ki so nastali. Ples nekaj stane in s tem se lahko ukvarjajo tisti, ki nekaj imajo. Sprijazniti se je treba s situacijo in jaz sploh ne razmišljam o tem, da jaz moram nekaj dati zraven. Če se ne bomo angažirali, bodo postali naši turnirji in državna prvenstva, kot bi rekel moj črnogorski prijatelj, “sprovod” (pogreb).”
Fredi Novak (levo) si je skrbno zapisoval misli udeležencev in na koncu na glas povedal, da je za ples potreben denar.
Predsednik plesne zveza Drago Šulek je posegel nazaj v zgodovino. “Vsi samo razmišljate, kaj mora Plesna zveza narediti, treba je razmišljati v obratni smeri, kaj ti lahko narediš za to organizacijo. Plesna zveza je organizacija, ki združuje na eni strani volonterje, mi, ki imamo funkcije v njej,  namreč nismo plačani, na drugi strani tiste, ki živijo od plesa, in na tretji strani mlade, ki bi si želeli plesati za vsako ceno. Mi smo v preteklosti vse delali brezplačno, da je Plesna zveza sedaj tu, kjer je.” Donald Keranovič iz PK Samba, ki organizira v marcu plesni turnir, je mnenja, da sploh ne vedo, kaj so minimalni standardi za organizacijo takšne prireditve in da bi bilo dobro to določiti.”
Zoran Plohl in Blaž Pocajt kot predstavnika Urške nista rekla ničesar. Po uradnem delu okrogle mize je vse sodelujoče zanimalo, kaj si mislita, a sta že oddrvela na trening.
Zoran Plohl in Blaž Pocajt sta poslušala, a rekla nista niti besede.
Nekoliko neposrečen dan in ura sestanka sta najbrž botrovala tako majhni udeležbi, a Zdenko Potočar, ki je bil najglasnejši in najbolj odločen, se je s Tomažičem dogovoril, da se sestanejo še enkrat, da ponovno prekalkulirajo in ugotovijo, kaj je možno spremeniti. Zdenko Potočar je očitno tista oseba, ki se ne bo dala tako hitro odgnati, tako da so na Plesni zveza naleteli na trd oreh. Pa še računati zna presneto dobro.
Zdenko Potočar je pripravil tabelo stroškov po novem ceniku PZS za vse turnirje in državna prvenstva ter…
…posebej za en turnir.
Miran Pritekelj je bil odločen: "Vseeno pričakujem od akterjev pozitiven odnos do Plesne zveze, katere člani smo mi vsi. Mi vsi smo Plesna zveza. Nihče od funkcionarjev Plesne zveze ne more odtujiti niti enega evra, ne moremo vzeti nekaj česar ni, kar z "lufta". Tolikor kolikor nam država da, toliko imamo, država pa nam da na podlagi naših predlogov. Zavedati se moramo, da je kriza v deželi in, da brez nič ni nič. Organizirati turnir pač stane. Namen je, da posamezni klubi delajo turnirje in si skozi koncesijo omogočajo zaslužek-morda je to gostinska  služba, morda občina, ki da zastonj dvorano ali dodeli sredstav v ta namen. Se pa vsi zavedamo, da so stroški veliki, če hočeš dobro narest turnir."
Marko Vodnik se je dotaknil promocije, za katero meni, da je ni dovolj, z izjemo portala, ki ga pravkar berete. Spotaknil se je le ob forume, za katere meni, da so neprimerni. A tako pač je, svoboda izražanja na internetu je demokratična, pa čeprav ni vedno po bontonu. Verena Šulek pa je še dodala, da so lani organizirali nekaj seminarjev z vrhunskimi pedagogi, a je bil odziv zelo majhen. Plesalci ali pa trenerji sploh niso prišli. Torej ni vedno vsega kriva betonska trdnjava, kot jaz včasih poimenujem Plesno zvezo.
Športni direktor Marko Vodnik je mnenja, da ples ni dovolj promoviran v medijih. A ni pojasnil kaj bi bilo potrebno storiti.
View Gallery 9 Photos