Šempetrski vzpon Plesnega poletja. Ob pravem času na pravem mestu

Michal in Nastja sta bila tudi pedagoga na Plesnem poletju.

Plesno atmosfero v Šempetru in Novi Gorici sta začrtala Siniša Bukinac in Kristina Pojbič že leta 1994, ko sta v organizaciji Plesne šole Urška začela z intenzivno plesno vadbo na tem območju Primorske. Na pobudo učitelja in koreografa Freda Lasserra so pozneje s plesom osvajali še ostala mestna pročelja, se napotili tudi čez mejo v Italijo ter privabljali druga znana imena različnih plesnih zvrsti na poletnih plesnih šolah, ki so jih organizirali v naših primorskih krajih. Siniša Bukinac je še prej s svojim hip-hopom vzburil in zasvojil energijo mladih, iz katerih so potem vznikli novi pedagogi in se širile šole te zvrsti pri nas. Za pospešen plesni vzpon Šempetra pri Novi Gorici je zaslužna tudi vodja Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS OI Nova Gorica Maja Jerman Bratec, ki je leta 2000 ponudila organizacijo državne plesne revije JSKD RS Sredi prostora na odru Kulturnega centra v Novi Gorici, prav z namenom, da se pospeši plesni utrip teh krajev.

Siniša Bukinac (na fotografiji z Dano Petretič) je zanetil prve plesne plamene na šempetrskem koncu.
V tej organizaciji je takrat prvič nastopila tudi mlada Nastja Bremec, ki je svoje baletno šolanje plemenitila pri znanem baletnem pedagogu Sergeju Semenjuku in se obenem še urila v modernem stilu pri Siniši Bukincu. V tem času in ob koncu svojih učnih baletnih let je v koreografiji S. Semenjuka zaplesala Sneguljčico v baletni priredbi baleta Sneguljčica na odru Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici in ob baletnem princu, solistu ljubljanskega baleta Viktorju Isajčevu. Naslednje leto, 2001, se je Maja Jerman Bratec lotila še organizacije dvodnevne državne plesne revije Sredi prostora, ki je cela dva dneva zasedala kulturne odre Nove Gorice vključno z odrom Primorskega dramskega gledališča (danes SNG Nova Gorica). In leta 2001so v Šempetru pri Novi Gorici ustanovili plesni center Terpsihora. Predsednica društva je postala Jasmina Bremec, ki je skupaj z drugimi starši  mladih šempetrskih plesalk odigrala pomembno vlogo v plesni rasti Šempetra in Vretojbe, v občini šest tisočih prebivalcev. Vsa ta leta so člani društva pod vodstvom svoje predsednice skrbeli za kakovostno plesno rast svojega plesnega podmladka in vabili prestižna imena domačih ter tujih plesnih pedagogov, ki so poučevali v Šempetru, med njimi prva leta tudi Rosana Hribar, Tanja Skok, Dejan Srhoj, Damaas Mithras Thijs
Plesno poletje privablja množico plesih navdušencev.
Zgodilo se je na pravem mestu in ob pravem času, bi lahko rekli za ta hitri plesni šempetrski vzpon. Plesalke Terpsihora PC Šempeter so se že naslednje leto predstavile na plesni državni reviji v koreografiji Nastje Bremec, in istega leta, 2002, so se odprla delovna vrata Plesnega poletja prvi poletni plesni šoli v Šempetru, ki se je zgodila in še vedno teče v novem poslopju Tehniškega šolskega centra Nova Gorica, v poslopju Biotehniške šole zgrajene leta 2000, ki stoji na platoju nad samim mestnim jedrom, obdana z zelenjem in privlačnimi pogledi na zelenjavne grede, kjer bio sadje njihovih sadovnjakov večkrat prijazno ponudijo tudi udeležencem šole. V šolskem objektu se dogaja ples, prijetno bivanje, druženje, kjer poskrbijo tudi za dobro in zdravo prehranjevanje v času PP. Malo pred letošnjim enajstim Plesnim poletjem pa je Terpsihora PC Šempeter-Vrtojba zaprla svoja plesna vrata in je plesno štafeto predala novim svežim silam M&N Dance Company, Nastji Bremec in Michalu Rynii, ki sta  postavila svoj M&N Novi plesni studio v  Novi Gorici. Za dnevno plesno vzdušje Šempetra bo kljub temu še vedno poskrbljeno, in sicer pod okriljem Mladinskega centra v Vrtojbi.
Nastja Bremec in Michal Rynia zagotavljata visok nivo pedagogov.
V ponedeljek, 19. avgusta, zvečer sta plesalce in učitelje 11. Plesnega poletja/PP v Šempetru, ki je potekalo od 18. do 24. avgusta, navdušila naša uveljavljena plesalca in koreografa, Rosana Hribar in Gregor Luštek z avtorskim desetminutnim odlomkom svojega koreografskega dela  Štirinajst. O njunem nastopu se je kar naprej govorilo med odmori in postanki ter sta verjetno spodbudila še mlade tečajnike, da so se odločili in zaplesali 20. avgusta na plesnem podiju pred obnovljeno občinsko stavbo v centru Šempetra, pred nekoč grofovskim dvorcem Coronini. Plesni polet 2013 – odprti oder je naslov plesne nagrade namenjene pogumnim in ustvarjalnim plesalcem PP ter v zadovoljstvo šempetrskega občinstva, ki je stekla ob 21. uri in ponudila enajst plesnih miniatur različnih plesnih zvrsti štirinajstih plesalcev iz bližnje Italije in domačih logov. Privlačne so bile tudi nagrade, ki jih je organizator nudil najboljšim predstavitvam: prva nagrada "Open card" ali prosta udeležba na vseh delavnicah naslednjega PP, druga nagrada nudi prost vstop na dveh delavnicah in dve tretji nagradi na eni plesni delavnici po lastni izbiri.
Rosana Hribar in Gregor Luštek sta nastopila med prvimi. (foto: Matjaž Prešeren in Ana Kete)
Prvo nagrado si je prislužil Jure Gostinčar, ki je žirijo plesnih učiteljev v toliki meri presenetil, da so navdušeni in v en glas ter  brez pripombe prvo nagrado namenili prav njemu za njegovo koreografijo plesne ekspresije No escape/Ni izhoda na glasbo Shlomo "Without". Odlično izvedbo plesalca Kjara´s Dance Company in večkratnega zmagovalca tekmovanj v hip-hopu je bilo pričakovati, presenetil pa je zrel dramski lok njegove avtorske večminutne koreografske izpovedi. Drugo nagrado si je prislužila deklica Paola Cristina Centi iz Benetk v poletnem plesnem dresu z dodanim kratkim baletnim krilcem – tutujem in s plesno kompozicijo Paiting Explosion/glasba Je-Sais. Paola je temperamentna in samozavestna mlada plesalka dobre baletne ter plesne podlage, ki je osvajala s svojo iskrivo otroško izvedbo in prisrčnim nasmehom ter odprtih oči, ki so kar žarele veselje do plesa, kar se je odsevalo tudi v  vsakem njenem gibu in nič manj v pogledih  namenjenim gledalcem. In taka je bila Paola tudi na vseh ostalih klasih (teh je bilo kar nekaj), tudi na hodnikih in v parku PP. Za tretjo nagrado je padlo kar nekaj predlogov, na koncu pa je učiteljski zbor ob podkrepljeni obrazložitvi baletnega učitelja Lukasa Zuschlaga zasluženo nagrado dodelil mladi balerini iz Tolmeča (po furlansko Tumieç) Debori Zanus Micheli. Kljub tremi ob izžrebani prvi številki, nastopila je namreč prva, in težavam z glasbo, saj je pripravljen CD ostal nekje na poti do Šempetra, in si je tik pred nastopom še izbirala eno možnih modernih skladb, je mlada balerina Debora pohvalno odplesala svoj  klasični ples baletne estetike na baletnih špicah. Tretjo nagrado si je priborila še plesalka orientalskega plesa iz Maribora Neža Čestnik s svojim glasbenim spremljevalcem, bobnarjem Žanom Valenčakom (ki se je v vadbenih dvoranah PP izkazal kot dober hiphoper). Kot pravljični in mogočni Ali-Baba je Žan v naročju prinesel svojo princesko – Nežo in jo nežno postavil na plesni oder. Mehke valovite ženske linije, telesni tresljaji ter statične forme plesalk Orienta ob izvirnih zvokih ritma so povzdignile gledalce. Posebno nagrado JSKD OI Nove Gorice za nastop mladih plesalcev na PP 2013 je Maja Jerman Bratec podelila duetu deklic iz Brežic, prisrčnim hiphoperkam Aneji Ljubič in Alji Poldan, ki sta svoje igrive užitke zlili v izvedbo otroško zabavnega "Crazy Worlda", vendar energetskega hip-hopa, in sprožili navdušenje gledalcev. Za svojo domiselno izvedbo sta prejeli tudi najvišjo nagrado Open cards za PP naslednje leto.
Plesalec Jure Gostinčar si je priplesal tudi prvo nagrado.
Tudi drugi nastopajoči so se izkazali z dobro in kar domiselno plesno izvedbo, največkrat pa je trema prekrila sproščen izraz, ki plesu  odvzame kar nekaj potrebnih plusov. No, zato so tudi prepotrebni nastopi ali kot rečemo –  kilometrine na odrskih deskah. V orientalskem duhu sta se izkazali še dvojčici iz Šempetra Anja in Nastja Črnigoj, ki sta bili del organizacijske ekipe in pridno pomagali za potrebe PP, zato  tudi nastopili izven konkurence. Lepo je izzvenel tudi ples v črnem elegantne plesalke Lie Zuljan iz Nove Gorice v izvedbi njenega plesa Modern na glasbo Yuna, Mermaid, odlična v svoji plesni predstavitvi je bila še Binaca Giacomini iz Treviza, ko je s kovčkom v roki in časopisom pod pazduho v svojem plesu Il Viaggio pričarala nemirno vzdušje čakalnic – postajališč. Tržačanka Zoe Rosa se je v svoji plesni kompoziciji prav lepo zlila z glasbeno izvedbo Entscahanted. Iz Kopra pa je prispela Didi Divja Volk in v domiselnih kombinacijah lirično zaplesala svoj plesni pozdrav Uncover na glasbo Lare Larson z istim naslovom. Mogočni zvoki glasbene kompozicije Fall Of Empire pa so zazveneli ob moderni zasnovi Jessice Mozzo iz Vidma. Plesni večer je zabavno vodil, plesalce pa spodbujal in gledalce aktiviral ter razgibaval novo odkriti moderator, kot bi bil  rojen za to vlogo, Mariborčan Domen Žugelj, sicer učitelja in plesalec hip-hopa.
Ni kaj, organizatorji (starši in plesalci), plesni učitelji in občinski možje Šempetra znajo z združenimi močmi ter z veliko dobre volje ustvariti   zabavno kulturno in delovno plesno vzdušje poletnih avgustovskih dni Plesnega poletja v Šempetru. Zato tudi ne čudi, da se množica tečajnikov vsako leto vrača in veča z novimi obrazi. Letos jih štejejo 150 stalnih tečajnikov in ob njih tudi nekaj takih, ki so mobilni glede na bližino kraja ali pa željo obiskovati le nekatere plesne ure, prihajajo pa iz različnih držav Evrope, seveda največ iz Slovenije, potem Italije, tudi Francije, Hrvaške in Nizozemske.
 

View Gallery 6 Photos