Princ William in Kate izbrala za poroko 29. april, mednarodni dan plesa

V petek se bo plesalo; tudi na tržnici! (Foto:Bojan Okorn)

V poplavi različnih mednarodnih dni ima tudi ples svoj dan. To je 29. april, ki pa ga ne bi bilo, če ne bi pred enaintridesetimi leti slovenski ustvarjalec dr. Henrik Neubauer prepričal mednarodni gledališki inštitut pri Unescu, da bi rojstni dan baletnega reformatorja Jeana Gerogesa Noverra, ki se je rodil leta 1727, proglasil za mednarodni plesni dan. 

Jean Georges Noverre je baletni reformator, ki se je rodil 29. aprila 1727 in povzročil plesno praznovanje.
Ideja je bila z navdušenjem sprejeta in že prihodnje leto realizirana. Lani je bilo še posebej slovesno, ko so ta dan opraznovali kar v Parizu v Unescovi hiši z bogatim baletnim programom in govorom slovenskega iniciatorja dr. Henrika Neubauerja.
Iniciator mednarodnega dne plesa dr.Henrik Neubauer v družbi pisca lanske poslanice in argentinskega baletnika Julia Bocce.
Navada je tudi, da ob tej priložnosti napiše nekaj spodbudnih besed ali pa razmišljanj o plesni umetnosti velika mednarodna plesna ali baletna zvezda. V tridesetih letih se jih je zvrstilo kar nekaj; od koreografa Jurija Grigoroviča prek Matsa Eka do Jirija Kylijana, pa lanskega argentinskega plesalca Julia Bocce. Letos je ta čast pripadla belgijski koreografinji Anni Teresi De Keersmaeker. Zvezda stalnica na mednarodnem sodobnoplesnem nebu je končala svoje šolanje na Bejartovi šoli MUDRA in na York Tisch School of the Arts v New Yorku. Leta 1980 je ustvarila prvo koreografijo Asch, dve leti pozneje pa Fase na glasbo Steva Reicha.
Letošnjo poslanico je napisala Anna Teresa De Keersmaeker.
Leta 1983 je hkrati s predstavo Rosas danst Rosas ustanovila svojo skupino Rosas. Temelj njenega umetniškega ustvarjanja so odnosi med glasbo in plesom. Uporabljala je glasbo skladateljev iz različnih obdobij. V času delovanja skupine Rosas v gledališču La Monnaie (1992–1997) je režirala več oper. Njene zadnje predstave je zaznamovalo sodelovanje s kiparji. Leta 1995 je skupaj z La Monnaie ustanovila šolo plesa P.A.R.T.S., ki so jo končali tudi nekateri slovenski plesalci, kot na primer Aleš Čuček in Matej Kejžar. Matej je skupaj s Celjanom Boštjanom Antončičem član skupine Rosas.
Boštjan Antončič je z Matejem Kejžarjem član skupine Rosas.
Belgijska dama je nedvomno vplivala na marsikaterega koreografa v devetdesetih letih, njena današnja poslanica plesnemu svetu pa je iskrena izpoved velike koreografinje. "Mislim, da je ples praznovanje tega, kar nas dela človeške. Ko plešemo, zelo naravno uporabljamo mehanizme svojega telesa in vse svoje čute za izražanje veselja, žalosti, vsega, kar nam je pri srcu. Ljudje so vedno plesali, da so praznovali ključne trenutke svojega življenja, in naša telesa se spominjajo vseh mogočih človeških izkušenj. Plešemo lahko sami ali skupaj. Lahko si delimo to, kar nas dela podobne drug drugemu, ali to, kar nas dela različne. Zame je ples način razmišljanja. Prek plesa lahko utelesimo najbolj abstraktne ideje in s tem razkrijemo tisto, česar ne moremo videti in ne moremo poimenovati. Ples je vez med ljudmi, ki povezuje nebo in zemljo. V naših telesih nosimo svet. Končno mislim, da je vsak ples del širše celote, ples, ki nima niti začetka niti konca."
Prešerna Ana vas vabi na praznovanje mednarodnega dne plesa.
Tudi letos bo v Ljubljani posebna plesna fešta pod taktirko plesalca in koreografa Gorana Bogdanovskega, gledališča Ane Monroe, Fičo Baleta in Nomad Dance Academy, ki se je že lani zelo dobro obnesla, in dogajanje v centru prestolnice je bilo prava paša za oči. Go Out&Dance se torej nadaljuje.
Moto Go Out&Dance! naj vas prepriča, da besede tudi udejanite; na fotografiji plešoča brat in sestra Špela in Matej Kralj na lanskem praznovanju dneva plesa.
"V letu 2010 je Gledališče Ane Monroe, prav z zadnjo v vrsti, spomladansko Prešerno Ano, zaključilo svoj Letni krog delovanja. V sodelovanju z Nomad Dance Academy in številnimi plesnimi ustanovami, društvi in zavodi ter svobodnimi umetniki, ki v ospredje svojega izražanja postavljajo gib, se je aprila lani plesalo po vsem središču Ljubljane. Umetniški gib in družabna scena sta na ulici korakala z roko v roki, odziv občinstva je bil odličen in v letu 2011 tako le nadaljujemo dobro začrtano zgodbo: s starimi in nekaterimi novimi soustvarjalci, na že znanih lokacijah in za ovinkom, kjer plesnih korakov niste pričakovali – ne le v središču Ljubljane, na svetovni dan plesa, 29. aprila, se bo plesalo tudi na Živih dvoriščih Maribora ter na ulicah in trgih Nove Gorice," sporočajo organizatorji. Natančen program pa si oglejte na
http://www.anamonro.org/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=13&Itemid=173
Lani se je treslo Tromostovje pod taktirko norveške koreografinje Camile Trefelsen, ki je narekovala korake za eurosongovski Flesh Mob. (Foto:Bojan Okorn)
Najbrž tudi ni naključje, da sta si za dan svoje poroke izbrala prav mednarodni dan plesa angleški princ William in njegova zaročenka Kate Middleton. Lahko se bosta naplesala do onemoglosti, in predlagam, da vsaj ta dan to storite tudi vi!

View Gallery 8 Photos