Prihaja Simfonija otožnih pesmi. Hommage Tomažu Pandurju.

Simfonija otožnih pesmi v izvedbi baleta SNG Ljubljana (foto: Aljoša Rebolj)

Na odru Opere Ljubljana je 10. aprila potekala novinarska konferenca pred uprizoritvijo četrtkove baletne premiere Simfonija otožnih pesmi, Hommage Tomažu Pandurju, ki se bo zgodila ob obletnici režiserjevega nenadnega odhoda iz naših zemeljskih prostorov, 13. aprila 2016 v Skopju.
Umetniška vodja ljubljanskega baleta Sanja Nešković Peršin je pozdravila prisotne in napovedala nekoliko drugačen potek konference, ko smo ravno ob enajsti uri prišli na sam potek vaj in priprav na premiero ter so nas člani ljubljanskega baleta prijetno presenetili z uprizoritvijo dela predstave in je bil tudi oder že opremljen s kulisami ter osvetljavo.

Na oder pa vstopil on, Kenta Yamamoto, v spremstvu kulis, kot bi jih vlekel za seboj, in začel svoj plesni verz. Nato so prihajali še preostali člani moškega ansambla v kratkih črnih hlačah in je vsak posamično izlival svoj gibalni višaj, svojo osebnostno noto: Petar Đorčevski, Lukas Zuschlag, Richél Wieles, Filippo Jorio, Hugo Mbeng in Owen Lane. Ko se za plesalci oder izprazni, znova vstopi Yammamoto, in ko odpleše svoj samospev, se prepusti spominom, sanjam, pričakovanju … Takrat pa vstopijo one, njih sedem v lahkotnih oblekah z okroglasto odebelitvijo, blazinico prav na trebuhu, v spevnih ženskih gibalnih rimah in skupini solističnih utrinkov: Giorgia Vailati, Rita Pollacchi, Tjaša Kmetec, Ana Klašnja, Marin Ino, Chie Kato in Elli Purkunen. Ko odidejo, sledi lirični duet njega in nje, Kenta in Giorgie, nato le še slovo in dokončni odhod z odra. Bravo za izvedbo in bravo za predstavljeni koreografski segment na posneto glasbo, kaj šele bo, ko zaživijo živi zvoki opernega orkestra. Seveda smo ploskali. In od tu naprej steče novinarsko srečanje z ustvarjalci.
… na tiskovni konferenci od leve proti desni: Sanja Nešković Peršin, Regina Križaj, Ronald Savković, Livija Pandur, Živa Ploj Peršuh, Angelina Atlagić in Jaša Koceli.
Sanja Nešković Peršin je pred dvema letoma povabila režiserja Tomaža Pandurja (19. 2. 196312. 4. 2016), da bi za ljubljanski balet postavil  svojo Simfonijo otožnih pesmi na glasbo poljskega skladatelja Henryka Mikoƚaja Góreckega (19332010), ki je bila premierno izvedena v Berlinu aprila 2010 s plesalci njihovega državnega baleta. "Želela sem, da tudi naši plesalci doživijo način delovanja in ustvarjanja Tomaža Pandurja, ki sem ga svoj čas tudi sama imela možnost spoznati, zato sem ga povabila k sodelovanju," je dejala Sanja Nešković Peršin.
Na odru so sedeli vsi tisti, ki so sodelovali s Pandurjem v Berlinu, tudi sicer bili del njegove ustvarjalne ekipe. Vtis je bil, da pogovor teče, kot bi bil on med nami, in kot je dejala dramaturginja predstave, njegova sestra Livija Pandur, so ljudje, ki živijo v svojih delih, ki so večni in neumrljivi, in on je eden teh. Zanjo je bila berlinska izkušnja nekaj posebnega, in čeprav je bila predstava že postavljena, so se morali prilagajati novim pogojem dela v Ljubljani, zato je tudi ljubljanska premiera predstavljala svojevrstno novo izkušnjo, tudi nov izziv. "Predstava je povsem Pandurjeva, v stilu njegove estetike in etike, ko je lepo tudi dobro," je še dodala. Koreograf predstave Ronald Savković je veliko sodeloval s Pandurjem, ko je leta 1992 postal prvak Baleta SNG Maribor, poudaril pa je, da se lahko le njemu zahvali, da mu je s svojimi vizijami odpiral nove poglede na umetniško ustvarjanje; leta 1996 je postal baletni prvak HNK Zagreb in 1998 tudi prvak Državne opere v Berlinu. Livija Pandur in Ronald Savković sta se zahvalila asistentki koreografije Regini Križaj, ki je s svojim delom veliko pripomogla, da so se v teh 40 dnevih trdega dela plesalci pripravili, se nadgradili in v celoti postavili izvedbo predstave, kar je bilo opazno že pri kratkemu odlomku, pred pogovorom z ustvarjalci.
Tudi glasbena vodja in dirigentka predstave Živa Ploj Peršuh je sodelovanje teh skupnih dni doživela kot posvečeno sodelovanje celotne ekipe, ki išče, sodeluje in hkrati podčrtava delo režiserja Pandurja. Kostumografijo je prispevala Angelina Atlagić, mednarodno priznana in nagrajena scenska ter kostumografska umetnica, od leta 1999 je tudi redna profesorica za predmet scenografije in kostumografije na Katedri za režijo Fakultete za dramske umetnosti v Cetinju, od leta 1984 do danes pa je poskrbela za scensko podobo več kot sto petdeset dramskih, baletnih, opernih, otroških in lutkovnih predstav, oblikovala je tudi kostume za nekaj filmov ter beograjske in skopske TV-razvedrilne programe. Tudi ona je poudarila pomen Pandurjevih predstav, v katerih živi njegov duh, ki bo del časa ter prostora gledaliških odrov in umetnosti. Navdušena je bila nad prijetno delovno atmosfero, ki je bila ves čas priprav in dela teh skupnih dni povsod prisotna.
Luč je pripravil režiser Jaša Koceli. Svetlobno oblikovanje se glede na novo postavitev na odru Opere Ljubljana deloma razlikuje od tistega v Berlinu, ki ga je oblikoval in postavil Juan Gómez Cornejo. Koceli je predstavil pomen svetlobnega oblikovanja Pandurjevih predstav, ki so vedno sevale njegovo ustvarjalno noto, čeprav so luči postavljali tudi drugi umetniki. Tomaž Pandur je menil, da tudi najboljše gledališko delo izgubi svoj sij, če nima pravih svetlobnih poudarkov, zato je tudi vedno prisostvoval vsem pripravam in postavitvam svetlobe svojih uprizoritev od začetka pa vse do zaključka.
"Balet Simfonija otožnih pesmi je življenje samo," kot je dejala Livija Pandur, "je vse, kar se lahko v življenju pripeti," kar v eni uri opeva tudi simfonija skladatelja nove poljske šole Góreckija, ki je bila veliko odkritje 90. let minulega stoletja. Vsi prisotni umetniki in ustvarjalci pa so bili bili mnenja, da ljubljanska predstava nosi še nekaj več, saj je v predstavo vtkan ne le duh, ampak tudi živ spomin na umetnika gledaliških odrov, režiserja Tomaža Pandurja.
… (foto: Aljoša Rebolj)
Simfonija otožnih pesmi v izvedbi SNG Opere in baleta Ljubljana je že povabljena in tudi že datumsko potrjena na gostovanje 28. marca 2018  s strani gledališča Bonn, ko bo predstava uprizorjena skupaj z njihovo prejšnjo predstavo Kaktusi; saj nemški odri želijo le balete 21. stoletja. Sanja Nešković Peršin je še zaupala, da se svetlikajo tudi druga obzorja gostovanj, eno je celo daljna Mehika. No, na odru ljubljanske Opere bo sodobni balet Simfonija otožnih pesmi na sporedu te sezone v sedmih uprizoritvah, in sicer od 13. do 23. aprila. Za predstavo več ali uprizoritve v drugi sezoni pa se še ne ve.

View Gallery 7 Photos