Prepir zaradi blagovne znamke Pingi

Please select a featured image for your post

Nobena skrivnost ni, da je eden največjih plesnih "money mejkerjev" v Mariboru Rudi Kocbek lastnik treh podjetij, in sicer Pingi d.o.o., Pingi International d.o.o. in PK Pingi International, ki so po dostopnih informacijah predlani zaslužila malo manj kot milijon evrov. Največ  seveda z organizacijo maturantskih in valetnih plesov. Na drugi strani se pod blagovno znamko Plesnega kluba Pingi podpisuje plesni pedagog Branko Bohak, ki so mu omenjeni trije Pingiji finančno pomagali predvsem pri plesalcih športnih in modernih tekmovalnih plesov, saj je v plesni praksi pač tako, da plesna šola oziroma tečaji, ki jih plesne šole organizirajo, finančno pomagajo tekmovalcem, da se lahko udeležijo pedagoških ur pri dobrih, a dragih pedagogih, predvsem v Angliji. Bohak je bil do lanskega julija tudi zastopnik Plesnega kluba Pingi International ter podpisnik izjave o spremembi zastopstva in naslova sedeža kluba. Najbrž se ni zavedal, kaj se bo zgodilo tik pred novim letom, ko je finančna ljubezen med družino Bohak, Brankova žena Alenka je tudi znana plesna trenerka, ki je zaslužna za plesni par Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič, počila. Rudi Kocbek se je odločil, da bo Pingijevim plesalcem zaprl finančno pipico in jih pustil, da se znajdejo sami. Vzrok menda tiči v astronomskem, skoraj trimilijonskem kreditu, ki naj bi ga najel za obnovo plesnih prostorov na Svetozarevski ulici v centru Maribora. Dogajanje se je nadaljevalo tudi na Plesni zvezi Slovenije, kamor je poslal prošnjo za včlanitev PK Pingi International v sekcijo za moderne tekmovalne in športne plese.  Skladno z vodenjem postopka včlanitve kandidatk za članstvo v PZS morajo stalne članice PZS podati svoje mnenje o strinjanju oziroma nestrinjanju. Zavrelo je predvsem med mariborskima kluboma Rolly in Salsero, slednjega vodi Dejan Kolenc, bivši Pingijev pedagog, ki mu Rudi Kocbek dolguje okoli 5.000 evrov za opravljeno delo, in je proti njemu vložil tožbo. Vzrok je bil predvsem časovna stiska, saj naj bi stalne članice Plesne zveze Slovenije mnenje podale med 25. in 31. decembrom, takrat, ko ima večina plesnih šol zaprta vrata. Nad željo po vpisu je bil presenečen tudi Bohak, še posebej, ker je na seznamu pedagogov videl vse svoje učitelje.

Za komentar sem prosila plesalca Jerneja Brenholca, ki uči v Plesnem klubu Pingi, ki je dejal, da “ga dogajanje ne vznemirja, dokler sta oba delodajalca, tako Kocbek kot Bohak, korektna do njega in mu redno plačujeta honorarje. Kot freelancer lahko dela za kogarkoli in ples je pri njem prioriteta. Zakulisja me ne zanimajo,” je še dodal.

Branko Bohak je bil redkobeseden in je deloval precej prizadeto in užaljeno: “Ne vem, kaj se točno dogaja. Rudi nam ne more več financirati plesalcev, ker ima ogromne kredite s prostori na Svetozarevski, ki jih je adaptiral. Ne vem, kaj bo. Saj ni kakšna posebna zgodba. Bomo videli.” No, po naših informacijah pa se je že pozanimal na Uradu za intelektualno lastnino, kako bi najhitreje zaščitil ime Pingi, ki naj bi si ga pred leti izmislil prav on. Vse informacije o limonadnih dogajanjih v štajerski prestolnici smo seveda želeli preveriti tudi pri glavnem akterju Rudiju Kocbeku, ki pa ni odgovoril na elektronsko pošto, niti ni bil dosegljiv na telefon. Najbrž zato, ker je po naših informacijah bolj kot na plesnem parketu zagret v balonu teniškega kluba Branik Maribor, kjer skoraj vsak dan po nekaj ur igra tenis.