Pozor! Prihaja muzikal Moje pesmi, moje sanje v koreografiji Špele Kralj

Eva Černe in Boštjan Romih

Muzikal Moje pesmi, moje sanje imenujejo tudi muzikal čiste ljubezni, ki je osvajal in še osvaja Broadway ter West End, doživel pa 2385 ponovitev in se bo 26. maja predstavil tudi ljubljanskim ljubiteljem ameriškega muzikala v veliki dvorani Hale Tivoli.

Eva Černe
Pred slovensko premiero 26. maja in ponovitvijo 27. maja v Ljubljani je ekipa ustvarjalcev ter izvajalcev predstavila ta velikopotezni glasbeni projekt medijem 11. maja v sejni sobi Hale Tivoli. Skoraj 160-članska ekipa sodeluje v tej slovenski priredbi omenjenega muzikala, med njimi pa kar 50 magistrov glasbe. Zgodba sloni na istoimenskemu filmu, ki je doživel premiero leta 1965 in se je več kot uspešno predvajal v 17.500 različnih produkcijah po svetu, letno si ga ogleda več kot 600.000 gledalcev.
Boštjan Romih
Pred začetkom novinarske konference so za prijetno vzdušje poskrbeli nastopajoči otroci s songom Do-Re-Mi ob svoji varuški Marie, ki jo igra prisrčna Eve Černe, ter ob stotniku von Trappu v izvedbi Boštjana Romiha. V enakem vzdušju in s pesmijo poslavljanja So Long Farewell so zaključili to predpremierno novinarsko srečanje.
Nejc Avbelj
Producent in idejni vodja projekta, poznani glasbenik Nejc Avbelj drži vse niti v svojih rokah, za logistiko pa skrbi njegova asistentka. Za ta veličastni projekt se je odločil že zaradi enkratne glasbe Richarda Rogersa in besedil pesmi Oscarja Hammersteina II. Zgodba je na svoj način tudi provokativna in še vedno težko prodre na avstrijske odre, torej je zanje še prav posebej provokativna. Poleg velikega števila nastopajočih je na odru postavljena scenografija, ki zahteva kar 250 m² odrske površine. O tem, kako so sestavili ekipo, je Avbelj dejal, da so izhajali iz energije, ki so jo izžarevali kandidati, iz želja in precejšne mere entuziazma, ki so ga odsevali. Najtežja je bila izbira stotnika von Trappa, na koncu pa so v ospredje postavili Boštjana Romiha, ki si tudi sam želi novih izzivov, sicer pa je svoje čas že pel v Akademskem pevskem zboru. Romih je iskreno dejal, da se je kar težko prilagajal zahtevni igri in songom, skoraj bi že obupal, če ne bi bilo ob njem potrpežljive učiteljice petja, njegove soigralke Eve Černe, ki tudi sicer poučuje petje. V vlogi očeta otrok mora biti strog in celo vojaško zapiskati, da bi bil red pri hiši, kar je bilo zanj kar težko, saj so otroci tako ljubki in neposredni ter se z njimi raje  igra, kot bi jih trdo držal, vendar je na koncu vse bilo tako, kot je treba, in upa, da mu je uspelo.
Irena Yebuah Tiran
Glasbenika Nejc Lisjak in Nejc Avbelj sta sodelovala eno leto, preden so se začele odrske priprave, ideja o muzikalu pa je v Avblju zorela že veliko prej. Lisjak je poskrbel za režijo in odlični prevod besedila, ki se gladko poje ob spremljavi Simfoničnega orkestra pod taktirko Simona Dvoršaka. Sceno je zasnovala arhitekta Urša Gregorič, ki nastopi še v zboru nun, za  postavitev in sceno skrbi ekipa 12 tehnikov, brez katerih niti ne bi mogli postaviti predstave. Na zastavljeno vprašanje, kateri trenutki so ob pripravah muzikala bili zanj najtežji, je Nejc Avbelj odgovoril, da so bile to ure, ko je sicer dobre operne pevce skušal spraviti na raven pevcev songov. In bi se včasih ne samo jezil, ampak celo smejal, ko so bile situacije kar komične, tudi  take, da je že obupaval. No, nastopajoče začetne težave so bile kaj kmalu odpravljene, tako da se je ves vloženi trud obrestoval.
Za koreografijo bo poskrbela nekdanja plesalka latinskoameriških in standardnih plesov Špela Kralj.
Muzikal Moje pesmi, moje sanje je v tej najnovejši postaviti glasbeno-gledališka zvrst muzikala, ki temelji na znanem filmu in po knjigi Marie  von Trapp: Hvalnica družini Trapp. Eva Černe je dejala, da ji po licih pritečejo solze, ko operna pevka Irena Yebuah Tiran nastopi v vlogi Matere prednice. Na njeno srečo se ta scena zgodi tik pred  odmorom, tako da se razliti make up lahko hitro popravi. Sama vadi kar osem ur dnevno, saj je prisotna skoraj v vseh prizorih. Poleg nje nastopajo še: Matjaž Stopinšek (Max Detweiler), Katja Konvalinka (Elsa Schraeder), Klemen Torkar (Franz(butler); Simona Plut in Tjaša Horvat (Lesi von Trapp) ter članice TOSCA beat (Urška, Eva in Zala) kot sestre Margareta, Berta in Sophia, v zboru nun nastopa tudi koreografinja Špela Kralj, ki je poskrbela za sceno na salonski zabavi in za skupino plesnih parov, ki zaplešejo v salonu.
Julie Andrews, kot se je spomnimo iz originala.
Napisana zgodba temelji na resničnih spominih Marie von Trapp v času pred II. svetovno vojno in Anschlussom v Avstriji leta 1938, ko je dobila službo varuške pri številčni družini ovdovelega Georga von Trappa, ki je nasprotoval nemškemu nacizmu in ni želel sprejeti ponujenega mu mesta v nemški mornarici ter skupaj z družino tudi emigriral iz Avstrije, ko med očetom stotnikom in mlado varuško vzcveti lirična  ljubezen.
Prvič so Moje pesmi, moje sanje predvajali leta 1959 na Broadwayu, ko je  muzikal osvojil kar pet nagrad tony od deset možnih, med drugim tudi kot najboljši muzikal, leta 1961 pa bil premierno predstavljen v Londonu. Znani glasbeni film iz leta 1965 z glavno junakinjo Julie Andrews in stotnikom von Trappom Christopherjem Plummerjem je bil deležen petih oskarjev.
Pri nas so muzikal Moje pesmi, moje sanje prvič postavili na oder leta 2008, in to v Prešernovem gledališču Kranj v režiji Matjaža Pograjca in v  prevodu Andreja Rozmana – Roze ter je bil kar več let na sporedu. Nato je bil še enkrat postavljen na naše odrske deske leta 2016 ob 50-letnici najbolj priljubljenega glasbenega filma v produkciji Kulturnega društva Mlin Radomlje in Ihan ter ob spremljavi Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, tudi Mengeška godbe, v prevodu in v režiji Nejca Lisjaka. Muzikal je bil v tej ljubiteljski postavitvi primerno prirejen, njegovih 16 ponovitev pa preseglo vsa pričakovanja, kajti odziv gledalcev je bil izreden.
Kaj je tako izrednega v uprizoritvi muzikala Moje pesmi, moje sanje, da je postal svetovna uspešnica že od samih začetkov, ko ne pozna časovnih meja, saj njegove uprizoritve polnijo dvorane že skoraj šestdeset let. Uspeh zagotavlja izvrstna broadwayska odrska uprizoritev v  glasbi, igri in plesu, ki osvetli in senči zgodovinsko obdobje nacističnih časov, ko v ospredje postavi junake in domoljube, ki ljubijo svojo domovino, ne glede iz katerih družbenih slojev ti izhajajo, v poetičnih songih in besedilih dveh umetnikov svetovnih razsežnostih, Richarda Rogersa in  Oscarja Hammersteina II, se prepleta lirika čiste ljubezen z otroško prisrčnostjo, ki lahko premaga vse ovire in v spominu ostane lepota izpolnjenega življenja, kar je Marie von Trupp (1905, Dunaj, Avstrija 1987, Vermont, ZDA) zaobjela v svojih spominih, izdanih leta1949: "The Story of the Trapp Familly Singers".
Po ljubljanski premieri in prvi ponovitvi, se, kot je bilo slišati na novinarski konferenci, muzikal Moje pesmi, moje sanje seli po vseh večjih slovenskih odrih in si ga bodo ljubitelji glasbenih gledališč lahko ogledali že 16. in 17. junija v mariborski dvorani Tabor, nato 23. junija v jeseniški dvorani Podmežakla ter 1. septembra v portoroškem Avditoriju. S tem se nikakor ne konča popotovanje te glasbene uspešnice po slovenskih odrih, ampak šele pravzaprav začne v novi gledališki sezoni, prispela pa so že prva povabila za gostovanja, med drugim tudi iz Makedonije in daljne Kitajske.  

View Gallery 7 Photos