Portugalski koreograf Gagik Ismailian zabrusil ravnatelju SNG Opera in balet Ljubljana Stašu Ravterju. Bi moral to vaše neetično obnašanje razumeti kot osebno nespoštovanje in diskriminacijo?

Gagik Ismailian je napisal nekaj ostrih in odločnih besed ravnatelju SNG Opera in balet Ljubljana Stašu Ravterju.

Nepravilnostim v ljubljanski operno-baletni hiši ni videti konca. Tokrat počil film portugalskemu koreografu, ki je kandidiral za umetniškega vodjo ljubljanskega baleta.

SNG Opera in balet Ljubljana doživlja turbulentne čase. Pod novim vodstvom Staša Ravterja pa že postajajo nevzdržni. V baletnem ansamblu vre, saj skorajda nič ne poteka tako, kot bi se za profesionalni ansambel spodobilo. O nekaterih nepravilnostih sem že poročala na portalu, ki ga berete, v javnost je prišel tudi članek novinarske kolegice Ingrid Mager, ki je poročala za časnik Dnevnik o dogajanju na Svetu zavoda, na katerem so hoteli izglasovati nezaupnico predsedniku Sveta Tomažu Rodetu, a do tega sploh ni prišlo, zato je nepreklicno odstopil podpredsednik Sveta SNG Opera in balet Ljubljana Tadej Kenig. Ravnatelj je seveda na članek že odgovoril v stilu, da je “vse v redu in proaktivno”, baletnega vodjo po njegovem pooblastilu pa poimenoval Borčevski namesto Đorčevski.

Gagik Ismailian (foto: osebni arhiv)

Ampak težav jasno ni konec. V soboto zvečer se mi je oglasil portugalski koreograf, mednarodno priznani umetnik Gagik Ismailian, ki je kandidiral za mesto umetniškega vodje baleta, in ogorčeno posredoval pismo, ki ga je napisal ravnatelju ljubljanske operno baletne hiše.

Pismo portugalskega koreograf Gagika Ismailiana v originalu

Prevod se glasi: “Spoštovani, opazil sem, da je SNG Opera in balet Ljubljana v javnosti nedavno objavil nov razpis za prijavo na delovno mesta umetniškega vodje baleta. Kot verjetno veste, sem bil eden od prijavljenih kandidatov na prejšnji razpis za isto delovno mesto z dnem 26. 7. 2020: NV29612 (prilagam dokument). Več kot 35 let delam v mednarodnem gledališkem prostoru, študiral sem na prestižnih šolah, kot je Royal Ballet School v Londonu, in magistriral iz umetnosti na Univerzi v Surreyu. Vaša odločitev o ponovnem razpisu me čudi in izredno preseneča. Zmeden sem in prizadet, saj nisem prejel nobenega uradnega odgovora v zvezi s svojo kandidaturo in več e-poštnimi sporočili, ki sem vam jih poslal. Proti vsem osnovnim pravilom je, da nacionalna operno-baletna hiša v državi Sloveniji, ki predstavlja del Evropske unije, razpiše kandidaturo za izredno pomembno umetniško delovno mesto in po treh zaporednih mesecih prijavljenim kandidatom sploh ne odgovori, da popolnoma ignorira več prijav za to funkcijo, ki ustrezajo razpisnim pogojem in nato nenadoma v časopisu objavi članek, ki znova poziva na prijavo za umetniškega vodjo baleta. Živimo v 21. stoletju in kaj takšnega je danes preprosto nepredstavljivo. Bi moral to vaše neetično obnašanje razumeti kot osebno nespoštovanje in diskriminacijo? Ali bi bili tako prijazni, da mi pojasnite vaš motiv oziroma razlog za takšen postopek? Veselim se vašega odziva. S spoštovanjem, Gagik Ismailian.”

Veronika se odloči je bil balet narejen za SNG Opera in balet Ljubljana izpod koreografskih rok Gagika Ismailiana.

“Mislim, da je čas, da vsi vedo, kako se zadeve obravnavajo v operni hiši, in to kar sem prebral in doživel, je sramotno. Zdi se, da Ravter sledi trumpovski politiki. Narodna operna hiša pripada ljudem, institucijo plačujejo davkoplačevalci v Sloveniji. Slovenija pa je del Evropske unije. Vsekakor Opera ni kraj za nekatere nesposobne in neodgovorne posameznike,” je odločen Gagik, ki je bil eden od šestih prijavljenih kandidatov na to mesto. Poleg njega so se prijavili še režiser in koreograf Matjaž Farič, dosedanji um. vodja po pooblastilu Petar Đorčevski, baletni pedagog in koreograf, Francoz Jean Sebastien Colau, makedonski koreograf in donedavni umetniški vodja splitskega baleta Igor Kirov in edina ženska, asistentka koreografa matične hiše Claudia Sovre.

Prijavljeni kandidati poleg Gagika Ismailiana so bili: Jean-Sebastien Colau (foto: Goran Šišarica), Claudia Sovre (foto: AMEU), Matjaž Farič (foto: Borut Bučinel), Petar Đorčevski (foto: Lea Slapar) in Igor Kirov.

Po dobrih treh mesecih od prijave sta menda povratno informacijo, da nista izbrana, prejela edino Jean Sebastien Colau in Claudia Sovre. Ostali ničesar. O dogajanju sem pisala tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/ogrozena-ljubljanska-operno-baletna-hisa-programa-ni-abonmajev-ni-gledalcev-ni-tezav-menda-tudi-ne-je-pa-alarmantna-prijava-sindikata-glosa-na-vlado-rs-in-komisijo-za-preprecevanje-korupcije/

Staš Ravter (levo) navija za Petra Đorčevskega (na sredini) za obema pa stoji Tomaž Rode, ki lansira lastno programsko vizijo (foto: Darja Štravs Tisu)

Ponovni razpis je zunaj, čas za prijavo je tokrat samo en teden in sicer do 16. oktobra. Kdo vse od dosedanjih kandidatov ali pa novih se bo prijavil, bomo seveda izvedeli.

Petar Đorčevski je odličen plesalec, a za vodjo baleta je obul prevelike čevlje (foto: Darja Štravs Tisu)

Seveda je javna skrivnost, da je načrt ravnatelja, da postane umetniški vodja baleta Petar Đorčevski, ki je odličen plesalec, a žal nesposoben vodja in organizator. Že to, da se prijavlja na razpis brez izpolnjenih pogojev, pove veliko o njegovem karakterju.

Tomaž Rode, ‘persona non grata’ slovenskega baleta

Da za vsem tem stoji Tomaž Rode, predsednik Sveta zavoda in predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, pa seveda že čivkajo ne samo vrabci na strehah, ampak že kar vsi ptiči. Medklic z erarja. Društvo baletnih umetnikov Slovenije je prejšnji mesec, torej septembra 2020, prejelo 10.884,38 evra državnih sredstev, največ z naslova Ministrstva za kulturo. V šestnajstih letih svojega obstoja pa 1.905.743,76 evrov. Fine cifre, ni kaj. Na srečo se počasi prebuja tudi Ministrstvo za kulturo, ki menda intenzivno razmišlja o načinu zamenjave ravnatelja.