Poletna plesna šola. Odličen uvod v poletne dni!

Poletna plesna šola je odličen zaključek šolskega leta in še boljši skok v poletje (foto. Anka Simončič)

Po vročem juliju, avgustovskih nalivih, nevihtah in tropski vlagi dobro denejo spomini na letošnje prve poletne dni, ko je plesna vnema dosegla vrhunec in o vremenu ni bilo časa razglabljati.

To so tudi spomini na Poletno plesno šolo (PPŠ) v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti/JSKD RS, ki je v Ljubljani potekala tri zadnje junijske in prve širi julijske dni, začela pa z geslom: Naj se POLETna PLES(na) šola 2021 začne. Tudi je letošnji program potekal v sodelovanju z Višjo baletno šolo Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). In se je celotni program PPŠ izvajal v skladu z veljavnimi predpisi NIJZ. Pestro zasnovan plesni program je po urniku bil razporejen po večjih in velikih dvoranah Sokolskega doma Tabor, v Stari Mestni Elektrarni Ljubljana (SMEEL) in v baletnih dvoranah KGBL na Ižanski cesti 12. Glavni organizatorki in podbudnici timskega sodelovanja med baletnim in sodobnim plesnim poletom, tako kot do zdaj, pa Nina Meško, samostojna strokovna sodelavka za plesa pri JSKD RS, in ravnateljica Višje baletne šole KGBL prof. Tina Hribar.


Zanimalo me je, kako jima je uspelo v tako kratkem času organizirati letošnje plesno poletje (PPŠ 2021), ko so se šele ob koncu aprila sprostili odrski prostor in možnosti delovanja v zaprtih prostorih, vzrok pa znan – covid-19; in je tudi državno tekmovanje mladih ustvarjalcev Opus 1 še aprila potekalo zaprto za javnost. V prijetnem sončnem dopoldnevu je za stavbo KGBL tekel naš pogovor ob zelenici njihovega parka, ki kar kliče po ustvarjalnih učnih in uprizoritvenih ali študijskih programih, kot tudi gladke stene velike stavbe po kaki dobrodošli učni projekciji. Iz pogovora je sledilo, da se je Nina Meško za organizacijo PPŠ končno opogumila po uspešni izvedbi Spomladanske plesne šole v Mariboru. Gotovo je to velik organizacijskih zalogaj, še posebej v času epidemije, ko je treba slediti ukrepom, predvsem pa poskrbeti, da se ti upoštevajo. In se je upoštevalo, ko se je dogajal ples v učnih dvoranah, hodniki pa bili prostor prihoda in odhoda. Nina Meško je še dodala: “Poletna plesna šola je že toliko prepoznavna in zaželena, da se ob koncu šolskega leta kar pričakuje, da s plesnim poletjem stečejo šolske počitnice. Tudi je povpraševanje še pred razpisom bilo precejšne, tako da se razpis hitro zapolnil glede na prostorska določila in kapacitete. Izbira pedagogov pa enako kot lani osredotočena na domače plesne pedagoge in koreografe. Po pravilniku posameznega pedagoga lahko gostimo le do dve zaporedni sezoni. Želela sem povabiti tudi naše pedagoge, ki uspešno delujejo v tujini, saj v naš prostor vnašajo nov plesni duh, tokrat pa prišli: Beno Novak s partneriko Marino Abib in Matej Kejžar, pa tujce, in je Alicia Ocadiz, ki živi pri nas, tudi Raύl Tamez, ki ima mehiško in špansko državljanstvo in se je v tem času našel v naši neposredni bližini. Sicer je izbor tujih pedagogov v teh razmerah sila težaven, ko je vezan na odprtost državnih meja v času epidemije.”

Leo Mujić


Tina Hribar je predstavila dogajanja okoli letošnjega razpisa PPŠ, tudi so baletni klasi potekali z udeležbo, ki jim omogočajo dimenzije njihovih baletnih dvoran: “Razlika letošnjega razpisa PPŠ od lanskega je v tem, da naši baletni učenci niso imeli zadosti vadbenih ur kot sicer, in to od lanskega oktobra do letošnjega maja. Zato tudi niso mogli biti v pravi formi, čeprav je vadba potekala prek spleta, verjetno pa bil to tudi vzrok manjšega odziva na letošnji razpis; udeležencev pa okoli 40. In so naši baletni pedagogi tudi solisti baletnih hiš, ki so letos v času razpisa bili okupirani s svojimi profesionalnimi programi, no, na koncu pa mi le uspelo uskladiti dane možnosti s povpraševanjem. K vadbi klasov: Balet l, Baletna delavnica l je z veseljem pristopila prvakinja ljubljanskega baleta Tjaša Kmetec, ki jo je lanskoletna pedagoška izkušnja na PPŠ v toliko navdušila, da je z veseljem sprejela tudi letošnji izziv; Balet ll je vodila Melinda Szitt, prof. Madžarske akademije za ples v Budimpešti, ki pri nas redno vodi seminarje za baletne učitelje in baletne plesalce. Iz neposredne bližine, Hrvaške, je tudi letos prispel mednarodno priznani pedagog in koreograf Leo Mujić, vodil pa Balet lll in Baletno delavnico ll. “

Ljudmila Rubljova

Korepeticije na baletnih klasih je vodila Ljudmila Rubljova, v najinem pogovoru, pa dejala, da ji igranje na baletnih urah vedno znova predstavlja novi izziv, ko je vsak kontakt z učiteljem baleta tudi novo poglabljanje na akcent, ritem oziroma melodičnost kompozicijske izvedbe. Tudi Nina Meško že nekaj časa razmišlja, kako korepeticije ponuditi še sodobnikom. Tako Tina kot Nina pa si bili edini, da njihovo povezovanje in sodelovanje že kaže na prednosti, tako pri delovanju, tudi finančnem ter prostorskem povezovanju, in se med seboj vse bolj povezujejo tudi mladi baletni in sodobni plesalci, nekateri celo hkrati obiskujejo klase obeh plesnih zvrsti, tako baletne kot sodobne.

Maja Kalafatič


Urniki sodobnega plesnega programa PPŠ 2021 so tekli ob pedagogih in koreografih: Maja Kalafatič: Joga radovedno telo in Sodobni ples ll; Beno Novak & Marina Abib: Zero Space l in ll; Raύl Tamez: Sodobni ples lll; Alicia Ocadiz: Sodobni ples l; Uršula Teržan: Pur Cunningham l; Vid Vidmar: Floor work & Breaking; Vita Osojnik: Sodobni balet ll; Urška Centa: Flamenco/Rhythmic, Phrasing; Matej Kejžar: Capitan Han-Solos ll. Intenzivni programi baletnih ur se je v dvoranah KGBL začenjal ob 10. uri, zaključil pa malo pred 14. Na Taboru se je joga z Majo Kalafatič začenjala že ob 8.30, celotni sodobni plesni splet 11 delavnic pa zaključil s flamenkom ob 20.30. Ob vhodih v vadbene dvorane se vidno sledilo izrednem vzdušju plesne vneme, želji za znanjem, koncentraciji, tudi natančnemu sledenju učnih programov, ki so jih vsi do zadnjega srkali kot gobe. Zgodilo se tudi prvič, da so praktično vsi tečajniki želeli predstaviti opravljene klase in je le redkokdo odpovedal svojo prisotnost ob zaključku. Ob tem pa Nina prosila vse, da naj starši ter sorodniki ne pridejo na zaključno sobotno prireditev, saj je že samih udeležencev bilo več kot 100, sicer v veliki dvorani in na odru SMEEL.

Alicia Ocadiz


Petkov večer je bil organiziran za ‘battle’, improvizirane solo predstavitve udeležencev break delavnice Vida Vidmarja. Vzdušje tudi enkratno energetsko nabito, žal pa ni moglo dolgo trajati, saj so okoli Tabora posejani stanovanjski objekti. V soboto opoldne se dogajal še uradni zaključek PPŠ: Plesno poletje, kot neformalen prikaz doseženega znanja, ko tudi ni bilo zaželeno, da bi se s koreografijami začelo že prvega dne. Tudi je namen zaključne uprizoritve, da se tečajniki med seboj spoznajo in dobijo neposreden vpogled v različne plesne zvrsti.
Joga, tako kot doslej, ni bila del zaključne predstavitve, sicer pa se je vadba z Majo Kalafatič usmerjala na določeni telesni sklop (ramenski trikotnik, kolki, okončine, kolena, predkloni, nato hrbtenica) ob jogijskem dihanju in umirjanju. Maje minulo leto 2020 ni bilo pri nas, ko je morala odpovedati svoj prihod tako na lanski PPŠ kot letošnji SPŠ zavoljo potovalnih zapletov, sicer pa je v tem času bila polno aktivirana pri svojem plesnem delovanju, ko so gledališča v Srbiji in Beogradu, kjer večinoma prebiva, praktično povsem normalno delovala. Njena skupina (Sodobni ll) se je predstavila kot dobro usklajena plesna grupacija fluidnega povezovanja sodobnih osnov, torzij nagibov in hitrega teka. V svojem kratkem izhodu, ampak sladkem, pa navdušili sodobni začetniki Alicie Ocadiz z izkazano plesno vedrino nasmejanih lic in izvedbo ob južnoameriških ritmih. Ti ritmi so osvojili tudi tečajnike Raύla Tameza, ki so ob njih vihteli zahtevne sodobne kombinacije dorečenih izvedb. Beno Novak je skupaj s partnerico Marino Abbib uril svoj sodobni pristop Zero Space, program nasprotij, talnih zdrsov, odskokov in partneringa; sodobna skupina ll pa letela po prostoru medsebojnih prijemov, tudi se morali deliti v dva nastopajoča izhoda, da bi le bilo dovolj prostora za njihove gibalne podvige. Mlajša skupina njunih učnih ur, v kateri so tempo diktirali tudi štirje fantje, je letela v izvedbah osnovnih zdrsov, obratov, dvigov, padcev in skokov.

Urška Centa pa je z mladimi začetnicami snovala osnove flamenka v ritmičnem fraziranju tapkanja dlani, ko so ob istem ritmu korakale, se postavljale v poze, bile slišne ob udarcih petk, tudi v obutvi vsakdana ali pač bosih nog ponosno hodile in se pohvalno predstavile v prepoznani drži flamenko ritma. Moderno plesno tehniko Cunningham je Uršula Teržan gradila na zgodovinski tehniki mojstra modernih plesnih časov Mercea Cunninghama, njih šest pa v ličnih sivih kostumih odlično zaplesalo zadnjih deset minut njegove zgodovinske koreografije Ptiči. Na sporedu je bil tudi moderni balet, vodila pa ga Vita Osojnik, ko so za zaključno predstavitev pripravili enako koreografijo v dveh različicah izvedbe: prav gotovo dobra učna spodbuda v razmislek in ustvarjanje.


Po sporedu so sodobnim plesnim miniaturam sledile kratke baletne koreografije in obratno. Najprej so ljubko zaplesali (med dekleti tudi fantič) udeleženci baletne stopnje l v koreografiji Tjaše Kmetec, namenjene mladim z osvojenimi baletnimi osnovami v starosti od 10 do 14 let. Tudi se prav lepo predstavili v melodični baletni kompozicij, obkroženi z množico radovednih oči, ki jim je tiho sledila, na koncu pa se še ljubko stilno priklonili. Skupina Balet ll je svoj program izpeljala v estetiki baletnih korakov, značilne prefinjene drže, seveda tudi urejene celostne podobe: pričeske, kostumi, baletne špice … in nasmeh. Plesalci Baleta lll, te zahtevne baletne delavnice pod vodstvom Lea Mujića, so v stilni estetiki zaplesali kratko klasično variacijo na diagonali odra; in navdušili plesne sodobnike.


Plesno poletje se je izkazalo za dobro pripravljen zaključni vpogled v program PPŠ 2021, čeprav se je pripravljalo v zadnjih trenutkih zadnjega dne. Zaključilo s 15-minutno improvizacijo, ki je vse te dni zorela pod mentorstvom Mateja Kejžarja, tudi se nadgrajevala; na koncu pa vsak med njimi bil tisti posebni Capitan Han, ki se z drugimi povezoval in gradil prijetno popotovanje v tej njihovi plesni plovbi.

(foto: Anka Simončič)


Ob tako dobrem zaključku Plesnega poletja, tudi delavnic PPŠ, pa Nina Meško in Tina Hribar že razmišljata v smeri podaljška naslednjih programov PPŠ še za kak dan.