Plesalci, koreografi in sodniki zaenkrat zaključili s plesno eskapado

Med nastopajočimi je bila tudi Živa Horvat iz PK Zeko, ki je v disco solo pionirke zasedla 6. mesto.

Od petka 23., do nedelje 25. marca 2012, se je v organizaciji Plesnega kluba Zeko v Murski Soboti odvijal zadnji, peti Pokalni turnir v modernih tekmovalnih plesih. Plesalci, vseh skupaj je bilo 1006 tekmovalcev iz 46 klubov iz vse Slovenije, so se v petek pomerili v štirih kategorijah, in sicer modernu, stepu, jazzu in show danceu. V soboto so bili na vrsti disco dance, hip hop, break dance, electric boogie in street dance pleaslci. Turnir pa se je v nedeljo končal z orientalskimi, street dance show, show dance in folk orient plesi.

… njena klubska kolegica Janja Gomboc pa je postala zmagovalka disco solo mladink …
Obljubili smo vam poročilo z dogodka, in v soboto si je tekmovanje ogledala naša sodelavka Melita Goljevšček ter bila predvsem presenečena nad obiskom. "Najprej moram poudariti, da sem na plesnem področju velik laik, ples, pa naj gre za katerokoli zvrst, pa naravnost obožujem. Vsi ti gibi, energija, ki jo plesalci izžarevajo, kostumi in domiselne koreografije me vedno znova fascinirajo. Zato gotovo ne preseneča dejstvo, da je sobotno dogajanje v Murski Soboti name naredilo velik vtis. Polna dvorana staršev, prijateljev, sorodnikov, trenerjev, ki so prišli gledat in navijat za "svoje tekmovalce", glasba, nastopi …, vzdušje, ki te preprosto prevzame. Tekmovalci so nastopali na dveh podijih, A in B, sodilo pa je deset sodnikov. Plesišče A so ocenjevali Saša Eminič Cimperman, Aleš Gorišek, Špela Lokovšek,Jadran Živkovič in Aleš Golja, medtem ko so nad B plesiščem bdeli Matevž Česen, Živa Radulovič, Miha Lampič, Mimi Marčac Mirčeta in Diana Gorenc. Dogajanje na plesnem parketu je potekalo tekoče, za trenutek ga je prekinila le poškodba tekmovalke Dajane Palič, ki je skupaj z Gašperjem Dobnikarjem zastopala Plesni klub Tinča Kranj v kategoriji Disco Dance Duo Člani, par se je žal moral žal posloviti od nadaljnjega tekmovanja, prav tako je bila klima v dvorani  naravnost izvrstna. Sojenja oziroma odločitev sodnikov ne nameravam komentirati, lahko le rečem, da so bili zame vsi plesalci čudoviti, in vsak od njih zmagovalec, kajti zavedati se moramo, da vsak od njih vloži ogromno energije in prostega časa v treninge ter se maksimalno potrudi za čim boljši nastop."
… v dvorani je bilo poleg trenerjev in sodnikov tudi veliko staršev, ki so navijali za svoje otroke …
Razumljivo pa na celotno dogajanje, organizacijo, sistem točkovanj in odločitve sodnikov gledajo starši, ki že leta spremljajo nastope svojih otrok. Nekateri so ob za njih verjetno nepričakovanih odločitvah sodnikov z raznimi gestami, pripombami in mimiko obraza prav očitno pokazali svojo nezadovoljstvo. Le redki pa so tisti, ki so pripravljeni povedati na glas, kaj jih moti. Če pa že, želijo največkrat ostati anonimni. "Meni ni všeč, ker skupaj plešejo disco in se zaletavajo drug ob drugega … Prav tako se mi ne zdi fer ocenjevanje sodnikov, opažam, da so precej pristranski," se je pritožila ena od mam, katere hčerka tekmuje v kategoriji Disco Dance za Plesni klub Zeko. Starše moti tudi premajhna informiranost glede načina točkovanja. "Ne poznamo dovolj sistema, je premalo informacij, problem je očitno v denarju. Za to so odgovorni posamezni klubi in Plesna zveza. Želim, da bi že v začetku sezone dobili termine tekmovanj, da nam bi razložili sistem ocenjevanja in selekcijo," je povedala mama ene od deklet, ki pleše solo hip hop za ljubljansko Kazino. V dvorani je bil tudi eden od staršev, in sicer Smiljan Mekicar, ki se nam je oglasil v enem od prejšnjih člankov, in bil precej kritičen tako do turnirja v Krškem kot do Plesne zveze. Tokrat je prvenstvo videl takole: "Izvedba v organizaciji PK ZEKO je bila vzorna, lokacija in dvorana več kot primerna, dobro poskrbljeno za varnost plesalcev in njihovih stvari, dovolj garderobnih prostorov, manjkal je mogoče le dovolj velik prostor za ogrevanje in priprave, vendar ker je bilo lepo vreme se to ni preveč poznalo, saj so lahko bili plesalci tudi zunaj. Solidno je bilo tudi ozvočenje, le posnetki glasbe posameznih izvajalcev oziroma klubov so bili bolj slabi, kar pa ni problem organizatorja, ampak PZS, ki mora glede tega postaviti jasna merila in kriterije. Glede meril in kriterijev ocenjevanje ne bo izgubljal besed, saj so trenerji in koreografi bolj poklicani za to, omenil bi le čisto "sistemsko opažanje". Gotovo ni ravno primerno, da so v eni skupini trije sodniki iz iste plesne šole, da je število polfinalistov in finalistov poljubno (enkrat 14, potem 12, potem 10, ali 8, 7, 5 … in še kaj), saj potem točke ne morejo biti realne, ter da imajo BD plesalci enkrat dva izhoda v "bitki", drugič spet tri. Moram povedati še to, da mi je kar nekaj staršev in trenerjev povedalo, da se povsem strinjajo s tem, kar se piše in govori, vendar je zaznati pri vseh nek strah, ko bi morali o teh zadevah spregovoriti javno in ukrepati. Ampak za sedaj je tudi to dovolj. Zbrati se mora neka kritična energija in pripraviti ustrezni predlog rešitve … in nato se bo (verjetno) zgodil preobrat na bolje!"
… v treh dneh je kar 1006 plesalcev iz 46 različnih slovenskih klubov pokazalo svoje plesno znanje …
Prav je tudi, da slišimo še strokovno mnenje trenerjev in sodnikov, ki so neposredno vpleteni v samo plesno dogajanje. "Zadnji pokalni turnir je potekal hitro, saj smo tako v petek kot v soboto končali pred predvideno uro. Urnik je bil po mojem mnenju razporejen bolj smiselno. Na začetku je nagajala glasba, vendar je to napako organizator hitro odpravil. Zelo dobro je bilo poskrbljeno tudi za vse tiste, ki smo v Murski Soboti prespali. Res se ne bi smeli pritoževati tisti, ki živimo v osrednji Sloveniji, saj večina tekem poteka v okolici ali pa blizu Ljubljane. Sam pa si v čast štejem, da imam v skupini plesalki, ki redno hodita na treninge iz Murske Sobote v Ljubljano. Kot koreograf in trener lahko rečem, da je bi petek naporen, saj sem moral vse plesalce PK Bolero pripraviti na tekmo. Tudi tisti, ki z menoj ne delajo koreografij, se trudim da bi bili deležni enake pozornosti, kajti res mi ni vseeno prav za nobenega plesalca, ker vsi vlagajo ogromno truda in denarja. Z veseljem pa sem uslugo naredil tudi moji prvi in edini trenerki Nataši Lovše Pepelnak, ki sem ji hvaležen za vse, kar mi je dala, kajti brez nje ne bi bil to, kar sem danes, zato sem naredil le en košček v mozaiku v primerjavi s tem, kar je ona dali meni v vse teh letih, in prevzel tudi njene varovance. Zelo zadovoljen sem z zadnjim izkupičkom rezultatov in upam, da je to dobra popotnica za na državno prvenstvo.
… breakdancerji so pokazali kar nekaj osupljivih elementov …
V soboto sem sodil in videl tekmo s popolnoma druge strani. Naloga sodnika nikakor ni lahka in tisti, ki me prepriča, ga sodim bolje. Ni vse tehnika, saj sem kot sodnik dolžan soditi celotno podobo in dogajanje na odru lahko pa na koncu pretehta. Nikakor pa mi ni vseeno, če je moje sojenje bistveno drugačno od končnih rezultatov, vendar če zna vsak sodnik svojo oceno utemeljiti, potem naj tukaj ne bi bilo problema. Tako se ocene večkrat med seboj razlikujejo tudi zaradi samega sistema sojenja, vendar ker se izračun dela po skating sistemu, je končni rezultat pravičen, objektiven in nič več subjektiven. Glede nato da je večino plesalcev hodilo na vse pokalne turnirje, kjer so jih sodili različni sodniki, tukaj dvoma o subjektivnosti nebi smelo biti več, kar omogoča ravno nov sistem. Da bodo to razumeli tudi plesalci, pa je naloga pedagogov, da jim to razložijo. Svojim plesalcem vedno pravim, da je potrebno biti ob pravem času na pravem mestu. Seveda moraš biti vsakič čim bolj pripravljen, vendar vedno pa je potrebna tudi sreča, saj na rezultat vpliva veliko dejavnikov na katere vedno nimaš vpliva. Ko si postavljen v več vlog bolj razumeš vse skupaj, čeprav ni vedno tako!!" je svoj pogled na dogajanje opisal trener Bolera Matevž Česen, ki je bil tokrat tudi v vlogi sodnika.
… in s tem poželi veliko navdušenje publike …
In za konec še vtisi Dejana Zečeviča, lastnika Plesnega kluba Zeko, kateremu gre zahvala, da se je tridnevni turnir izpeljal.
"Tak turnir smo organizirali prvič, celotna ekipa se je trudila, da bi vse potekalo kot mora, in mislim, da nam je to tudi odlično uspelo. Dobili smo veliko pohval s strani staršev in plesalcev, kar me zelo veseli, saj so prav tekmovalci tisti, ki se morajo najbolje počutiti. Vsak tekmovalni dan smo zaključili pred predvidenim časom, kar se mi zdi pomembno, saj so tekmovanja res dolga, in če se še zavleče, je to dodaten napor za tekmovalce. Upam, da nam bodo še kdaj zaupali organizacijo kakega turnirja, saj je kar veliko odličnih plesalcev iz Prekmurja, ki si zaslužijo kako domačo tekmo."
Glede na to, da so bili vsi navzoči zadovoljni z organizacijo in potekom dogajanja, turnirji pa se bodo v prihodnosti še dogajali, se lahko v Murski  Soboti zagotovo lahko nadejajo, da bo kakšen tudi še pri njih.

 

View Gallery 6 Photos