Platforma sodobnega plesa že 17-ič v Mariboru s 16-imi dogodki!

Na festival prihaja tudi Mitja Obed s predstavo Entropija. (Foto: Drago Videmšek)

17. edicija festivala Platforma sodobnega plesa ima letos naziv Narava kot umetniški vir in se bo odvijala med 26. in 31. avgustom v Mariboru.

Umetniška direktorica festivala Platforma Mojca Kasjak napoveduje letošnjo že 17. edicijo festivala, ki bo predstavila tako domačo kot tujo produkcijo s skupnim številom šestnajstih dogodkov na različnih mariborskih lokacijah. Festival bo letos v znamenju mota Narava kot umetniški vir. “Letošnja tematika je posvečena naravi in kako lahko s pomočjo subtilnega pristopa in performativnosti, ki zmeraj išče nove formate, ozaveščamo o pomenu narave kot tudi o spektru ekoloških tem in našega odnosa do narave. Platforma je festival mednarodnega značaja, kjer tudi letos gostimo številne mednarodne umetnike in umetnice kot tudi domače ustvarjalce in ustvarjalke. Letošnje poslanstvo festivala je namreč izražanje, učenje in deljenje strasti do plesa in narave s širšo javnostjo,” pravi Mojca.

Mojca Kasjak (foto: Sašo Huzjak)

In dodaja: “Gostovanje mednarodnih umetnikov na plesnem festivalu je izjemno pomembno in svojevrstno dogajanje v svetu umetnosti. Slednje omogoča izmenjavo kultur, idej in umetniških pristopov ter prispeva k raznolikosti in kakovosti festivala. Predstavljamo vrhunske gostujoče mednarodne umetnike, ki prihajajo iz Belgije, Češke in Hrvaške.”

LLouise (foto: Thomas Bohl)

Odprtje festivala bo v soboto, 26. 8., ob 20.00 v Lutkovnem gledališču Maribor, in sicer nastopi belgijska umetnica Francoise Flabat s predstavo LLouise. “Uprizoritev LLouise je nastala po motivih življenja in dela francosko-ameriške umetnice Louise Bourgeois. Gre za subtilno potovanje, na katerem se plesalka ob stiku s predmeti, ki so navdihnjeni z deli umetnice, sprašuje o otroštvu, odnosih, vlogi matere, ženske, umetnice … Na odru postopoma oživi velikanski motoriziran pajek, ki vodi do trenutka soočenja in odkritja. Françoise Flabat je scenografinja, igralka in manipulatorka lutkovnih predmetov kot tudi moderatorka/trenerka in avtorica. Od leta 1980 je sodelovala pri skoraj tridesetih stvaritva za Créa-Théâtre. Créa-Théâtre (Belgija) je profesionalna gledališka skupina, ustanovljena leta 1978. Vse od takrat pušča pečat v svetu lutkarstva. V zadnjem času se Créa-Théâtre intenzivno osredotoča na vključevanje nastajajočih tehnologij v svoje predstave in premika meje tradicionalnega lutkarstva.”

Hic Sunt Dracones (foto: Michal Hancovsky)

Mojca izpostavi tudi predstavo češkega gledališča Theatre Continuo Hic Sunt Dracones, ki bo na sporedu v nedeljo, 27. 8. 2023, ob 20.00 prav tako v Lutkovnem gledališču. “Uprizoritev Hic sunt dracones je upodobitev poezije z elementi domišljije, absurda in groteske, ki združuje fizično gledališče ter animacijo materiala in predmetov. Gledališče Continuo (Češka) je mednarodna neodvisna gledališka skupina. Uprizoritev Continua ni mogoče umeščati v žanre. Gibanje, živa glasba, lutke, fizično gledališče, akrobatika in ples, skupaj z osupljivo vizualno stilizacijo, ustvarjajo edinstveno poetiko vsake posamezne predstave. Ustvarjalci raziskujejo pristno, osebno povezavo med vizualno umetnostjo in fizično igro, ritmom, glasom in muzikalnostjo.”

Dobra voda (foto: Jasenko Rasol)

Iz Hrvaške prihajata Zrinka Šimičić Mihanović in njena plesna inštalacija Dobra voda, ki bo na ogled v torek, 29. 8., ob 17.00 v Minoritski cerkvi. “Koreografsko delo Dobra voda/Good Water izhaja iz utelešenega raziskovanja zgodovine lastnega ustvarjanja in razmerja med individualno in skupno izkušnjo. V času trajanja inštalacije lahko občinstvo prostor prehaja z namenom doživljanja svobodne volje. Zrinka Šimičić Mihanović je plesna umetnica, certificirana pedagoginja somatskega gibanja, gibalno-razvojna pedagoginja za dojenčke in certificirana analitičarka gibanja – somatski praktik. Od leta 2007 je umetniška sourednica mednarodnega festivala improvizacije Improspekcije (Improspections) v Zagrebu, pobudnica platforme SomaHut, namenjene povezovanju in izmenjavi informacij ter koristi somatskega dela, in soustanoviteljica organizacije Multimedijska koliba (Multimedia Hut).”

Okamenela (foto: Miloš Vujinovič & Nika Zidar)

Ne bodo manjkali slovenski plesni umetniki. Vanja Kolanovič, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura, Nika Zidar pripravljajo delo v nastajanju, Okamenela, na različnih odprtih prostorih po Mariboru. Ajda Tomazin prihaja z zvočno-vizualno plesno predstavo za vso družino, Velikani plastične krajine, v Minoritsko cerkev. Mitja Obed in Fernando Leria Jiménez vas bosta navdušila z Entropijo, sodobno-plesno predstavo eksperimentalnega flamenka.

Iz delcev (foto: Matic Ačko)

Trio Ana Cvelfar, Kaja Vajdetič, April Veselko predstavlja Iz delcev. Anja Bornšek bo zavzela prostor pred Lutkovnim gledališčem in napoveduje improvizacijski izkustveno-plesni dogodek Drug prostor.

Alegorije – Fragmenti (foto: Andrej Lamut)

Barbara Novakovič z ekipo predstavlja sodobno plesno predstavo Alegorije – Fragmenti, Trilogija Alegorije, 2022–2025.

(foto: Urška Boljkovac)

Še vedno je na voljo nekaj mest za umetnostno-terapevtski sprehod, ki se bo začel v soboto, 26. 8., ob 11.00 in ga bodo izvedle članice Slovenskega združenja umetnostnih terapevtov (SZUT) Mojca Kasjak, Jasmina Ferček, Saša Hudnik in Nives Skura, ki deluje na področjih socialne, zdravstvene, vzgojne, izobraževalne, kulturne in umetniške dejavnosti ter na področju preventive in rehabilitacije v zdravstvu. Izkustven dogodek vam bo ponudil možnost, da se z naravo pristneje povežete, z njo skupaj ustvarjate in se od nje učite. “Narava nam ne bo nudila le svojega prostora in materialov za ustvarjanje, temveč bo naša sodelavka v terapevtskem procesu.” Dogodek je brezplačen. Potrebna je prijava na: festival.platforma@gmail.com Maribor bo torej poln plesa in narave, zato si oglejte še natančen urnik festivala tukaj: http://www.festivalplatforma.si/