Peticija zaradi Mihe Türka, sorodnika predsednika države

Miha Türk in Amadeja Horvat sta bila kamen spotike državnega prvenstva v standardnih plesih.

Na sobotnem državnem prvenstvu v standardnih plesih, ko so bile vse oči uprte v razplet članskega finala, v katerem sta briljirala in zmagala Matej in Špela Kralj, se je v zakulisju dogajala prava drama okoli novonastalega plesnega para med mlajšimi mladinci Miha Türk in Amadeja Horvat. Plesalca sta bila namreč na štartni listi zapisana, da bosta tekmovala za Plesno zvezo Slovenije, saj še vedno čakata na posamezno izpisnico iz matičnih klubov Pingi in Samba. Nekaj staršev, najbolj agilna naj bi bila starša plesalca Aljaža Gračnerja in Maje Lukavac, oba njuna otroka plešeta pri Nataliji Banovič iz PK Samba, je sestavilo pisno peticijo, s katero so pri predsedniku Plesne zveze Slovenije Dragu Šuleku in delegatu Plesne zveze Slovenije Marku Vodniku želeli preprečiti nastop para Türk&Horvat. Bojazen naj bi bila zaradi možnega končnega razpleta, vseeno sta zmagala Aljaž Gračner in Nika Štefanič iz PK Samba. Plaz pripomb in mnenj se je usul tudi na naš članek o razpletu državnega prvenstva, zato smo poklicali nekaj akterjev sobotne zgodbe, da pojasnijo nastalo situacijo. Pogled v bližnjo zgodovino je naslednji. Amadeja Horvat je lani plesala z Aljažem Hermanom za PK Samba. Postala sta celo dvakratna državna prvaka, in sicer v latinskoameriških plesih in kombinaciji.

Aljaž Herman in Amadeja Horvat sta bila lani dvakratna državna prvaka, a to ni bilo dovolj, da zadržita partnerstvo.
Amadeja se je  odločila, da zapleše z novim plesalcem, in sicer Miho Türkom, ki je tudi kot lanski državni prvak v standardnih plesih nehal plesati s takratno plesalko Giovanno Gabrielo Klarič. Giovanna je bila lani zelo odkrita in je že med samim tekmovanjem v kombinaciji v izjavi za oddajo Parada plesa povedala, da bosta verjetno nehala, ker se ne razumeta. Miha je po tej izjavi svoji mami Darji Volavšek dejal, da bo kar nehal plesati, da se “s temi babami, ne bo več zafrkaval”.
Miha Türk (desno) z nekdanjo soplesalko Gabrielo Giovano Klarič na lanski razglasitvi v kombinaciji desetih plesov, ko sta bila tretja.
A je ta daljni sorodnik našega predsednika Danila Türka (Mihov oče Matjaž je predsednikov bratranec) besedo snedel in že teden dni po prvenstvu zaplesal z Amadejo Horvat. Darja Volavšek, Mihova mati pravi: ”Točno 13. novembra 2009 sta začela z Amadejo plesati. Takrat smo vložili tudi vlogo za Amadejino izpisnico na matični klub Samba in vlogo za izpisnico za našega Mihata na PK Pingi. Natalija Banovič, direktorica in trenerka, pošte ni sprejela in naše pismo se je po petnajstih dnevih vrnilo nazaj. Od takrat dalje od nje ni glasu. Branko Bohak iz PK Pingi je reagiral korektno. Jaz sem se odločila, da odškodnine za prestop ne bom plačala (400 evrov za posameznega plesalca), ker se mi zdi, da ples ni nogomet, sploh pa ne v teh mlajših kategorijah.  O dogajanju sem obvestila tudi Olimpijski komite Slovenije, pa Ministrstvo za šolstvo in dobila naslednji odgovor od vodje sektorja Darka Repenška: Preverili smo prestope pri PZS in ugotovili, da PZS prestope ureja z registracijskim pravilnikom. Ko smo pred mesecem delali analizo stanja na tem področju, je PZS sicer odgovorila, da odškodnine niso določene in ji niso znane. Da so seznanjeni, da je okoli 10 prestopov na leto, vendar ne beležijo sporov na tem področju. Ko smo pogledali v Registracijski pravilnik PZS (objavljen na spletni strani), je razvidno, da v 10. členu predpisujejo tudi odškodnine za mlajše pionirje in pionirje (sklepamo, da so to mlajši od 15. let). Le-ta je odvisna od št. tekmovalnih let in osnovejega tekmovalnega dosežka. Možen pa je tudi prestop brez odškodnine, če to dovoli plesna organizacija. Naš sklep je, da konkretni primer ni mogoče rešiti drugače, saj je skladen z možnostjo, ki je navedena v Registracijskemu pravilniku PZS. Naše splošno stališče pa je: Na nacionalni ravni  moramo sistemsko prepovedati odškodnine za mlajše od 15 let (ali s kakšnim aktom, ali preko OKS). Starši, ki plačujejo več tisoč € na leto za treninge in druge stroške svojih otrok in se znajdejo v situaciji, ko ali vladajo v klubu nemogoče razmere, ali pa v klubu ni ustrezne soplesalke/soplesalca (če ni ujemanja, se na moreš v to prisiliti; so pa od tega v veliki meri odvisni rezultati), in si želijo v drug klub, morajo za to še plačati odškodnino …!!! Seveda pa je vsak šport specifičen. Z vašo zadevo  bomo nemudoma seznanili tudi OKS. Priporočamo pa vam, da izkoristite možnost, ki izhaja iz pravilnika in se  obrnete na plesno organizacijo ter jih zaprosite, da prestope dovoli brez odškodnine.”
Miha Türk z najnovejšo plesalko Amadejo Horvat.
"Natalija Banovič nam je to isto stvar zakuhala že pri mojem prvem otroku pri Urški Türk, ki ji tudi ni želela dati izpisnice in je celo grozila z odvetniško pisarno Čeferin. Ampak jaz bom šla do konca in vztrajam na tem, da so odškodnine nedopustne. Upam, da se mi bo pridružilo še nekaj staršev, da bomo lahko nekaj premaknili," je odločna Volavškova. Poklicali smo Natalijo Banovič in njeno mamo Milojko, ki naj bi bili krivi za vso kolobocijo. ”Starši od Horvatove so nam že popili kri in nam poslali nesramno pismo. Nikoli nismo od njih prejeli prošnje za izpisnico. Nam se gre za dobrobit plesa in plesalcev, nikakor za denar, ampak pravila morajo veljati za vse,” sta dejali Banovičevi. Mama Amadeje Horvat,  Lea Manaskov, pa trdi naslednje: “13.10.2009 sem PK Samba pozvala za izpisnico (priporočeno s povratnico) pa sem pismo dobila nazaj z žigom "ni dvignil". 3.11.2009 sem na PZS poslala mail in jih o tem obvestila ter želela, da mi dajo napotke za naprej. Nisem dobila nobenih informacij. Odškodnino bom plačala takrat, ko bo le -ta določena in me bo klub pozval k plačilu. Drži, da sem za Amadejo iskala donatorje, ki so denar nakazovali na račun Plesnega društva, od česar so mi odšteli 20%. Vem za denar, ki je prišel za Amadejo, pa ga ni dobila oz.nismo poračunali, ker "ni bilo časa" (izjava gospe Milojke Banović). Amadeja je za plesno šolo opravila več kot 20 nastopov in jim delala reklamo zastonj. Ali to tudi kaj šteje? V bistvu gre za eno gonjo gospe Natalije zoper Amadejo! Tega ne bom dovolila! Lastnega mnenja o gospe Nataliji Banovič ne bom komentirala, je pa dovolj to, da je otrok več ne želi za trenerko. Po mojem mnenju so želeli nekateri starši na državnem v soboto preprečiti nastop Amadeji in Mihi. Čemu, se sprašujem? Saj mi želimo le plesati in tekmovati tako kot vsi ostali plesalci. Vsem staršem, ki so to želeli narediti, pa želim povedati, da otroka pridno trenirata in nista dolžna prenašati takšnih izgredov!” Mama Aljaža Hermana, Petra Mlakar, ki je ostal brez soplesalke in zdaj trenira kar sam, še vedno pod vodstvom Natalije Banovič, pojasnjuje nenadni Amadejin odhod: ”Otroka sta skupaj trenirala osem mesecev, mislim, da sta bila zelo perspektivna, saj sta postala dvakrat državna prvaka. Že pred lanskim državnim prvenstvom sem slišala, da Amadeja že trenira z novim soplesalcem, in če bi mi bili takrat v to prepričani, na državno prvenstvo sploh ne bi šli. Nič nimam proti menjavi plesalcev, a se mi zdi, da bi nam lahko to sporočili na drugačen način kot pa prek kratkega SMS sporočila.” Lea  Manaskov pa pravi, da je bilo sporočilo le posledica medsebojnih odnosov.
Marko Vodnik iz Plesne zveze Slovenije pa je suvereno pojasnil: ”Oba plesalca sta pravočasno vložila registracijo, ki je veljala do 31. januarja (državno prvenstvo je bilo 30. januarja, op.a.), je bila pa nepopolna in bosta obveščena o dopolnitvi. Če tega ne bosta storila, bo njun rezultat razveljavljen. Kljub temu, da nista imela izpisnice, smo jima dovolili nastopiti na državnem prvenstvu pod oznako PZS. Pravil nismo kršili, nekateri jih pač ne razumejo najbolje.” Nekaj pripomb je bilo med starši tudi v stilu, da je najbrž na Plesno zvezo poklical kar predsednik države dr. Danilo Türk in lobiral za svojega sorodnika.
Za kateri plesni klub bosta plesala Miha Türk in Amadeja Horvat, v tem trenutku ni jasno, znano je edino to, da plesalca pridno trenirata pod okriljem plesalke Martine Plohl, sestre Zorana Plohla, v Plesnem klubu Urška v Mariboru. Sicer pa se bodo plesalci spet zbrali čez dober  mesec dni na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih v Rogaški Slatini. Zagotovo pa bo poskrbljeno tudi za kakšen škandal, saj brez njih očitno ne gre več. 
Martina Plohl (na fotografiji s svojim plesalcem Kristijanom Burazerjem) je nova trenerka para Türk&Horvat.
View Gallery 5 Photos