Nova sezona ljubljanskega baleta tudi v koreografiji umetniške vodje Sanje Nešković Peršin

Hrestač je uspešnica vsake baletne hiše. (foto: arhiv SNG Oera in balet Ljubljana)

Nova sezona SNG Opera in balet Ljubljana teče s poudarkom na okrogli obletnici prvega poklicnega tako slovenskega kot ljubljanskega  baletnega ansambla ter poklicnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Ljubljana, ki sta svojo profesionalno pot nastopila jeseni leta 1918 oziroma v gledališki sezoni 1918/1919; stekla pa tudi v novi informativni obliki po idejni zasnovi Barbare Čepirlo, vodje za stike z javnostjo, in to pozno popoldne na velikem odru Opere pred koncem letošnje sezone, ko so bili novinarji povabljeni še na ogled obnovljene ljubljanske baletne uspešnice Romeo in Julija koreografa Jurija Vámosa, v glavnih vlogah pa zaplesala solista Kenta Yamamoto in Giorgia Vailati.

Romeo in Julija

Najprej je novinarje nagovoril Rajko Meserko, vršilec dolžnosti ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana, potem sta program novo prihajajoče sezone razgrnila umetniški vodja opere Rocc (Rok Rappl, op. u.), umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin, vodja trženja Janez Rozman pa je predstavil široko paleto abonmajske ponudbe, medtem ko so se na videoposnetkih predstavljali solisti obeh ansamblov. Na koncu novinarske konference se je praznovanju umetnosti pridružila še sopranistka Štefica Stipančević v vlogi Olimpije iz Offenbachove (Jacques, op. u.) opere Hoffmannove pripovedke. Umetniški vodja opere Rocc je v svoji predstavitvi štirih opernih premier poudaril, da se v novi sezoni z oktobrsko premiero posvečajo francoskemu opernemu opusu Hoffmannove pripovedke Jacquesa Offenbacha, ob režiserju Aleksandru Popovskem, januarja pa načrtujejo premiero komične opere Prodana nevesta Bedricha Smetane v slovenskem jeziku, ki bo izvedena v koprodukciji z Narodnim gledališčem Moravske in Šlezije iz Ostrave, pozneje pa uprizorjena še v okviru Smetanovega opernega ciklusa Ostrava 2024. Prav tako niso pozabili na slovenske skladatelje, tako bo marca na sporedu novo slovensko operno delo Koda L, avtorski projekt Milka Lazarja po libretu in dramaturgiji Eve Kraševec, kot scenarist se podpisuje Rocc; v ospredju je večna ljubezenska tema o Orfeju. Meseca maja načrtujejo priljubljeno italijansko premiero Lucia di Lammermoor skladatelja Gaetana Donizettija v režiji Franka van Laeckea. Še naprej bo dejaven komorni oder 3, uprizorjena pa operna premiera britanskega skladatelja Michaela Nymana Mož, ki je imel ženo za klobuk v režiji Eve Hribernik ter koprodukciji s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem. Obnovili bodo širok operni repertoar minulih sezon: Carmen, Don Giovanni, Ksenija, Carmina Burana, Gorenjski slavček, La Traviata, Madame Butterfly, Pepelka, Rigoletto, Seviljski brivec, tudi opero Macbeth v režiji Jerneja Lorencija in koreografiji Gregorja Luštka, ki je dobila izvrstno strokovno kritiko na Dunaju, kot je povedal Rocc, ter Lepotico in zver v režiji in koreografiji Matjaža Fariča, ki je polnila dvorano letošnje sezone, ko je bilo na sporedu manj predstav kot želja po nakupu vstopnic. Ob 100-letnici orkestra ljubljanske Opere bo 23. septembra na sporedu slavnostni koncert, za 100-letnico slovenskega baleta pa pripravljajo 17. novembra Gala baletni večer v sodelovanju z SNG  Maribor ter Društvom baletnih umetnikov Slovenije.

Sanja Nešković Peršin, umetniška vodja ljubljanskega baleta, in koreograf Leo Mujić

Kaj se bo dogajalo na baletnem odru v novi sezoni ljubljanske Opere, je predstavila umetniška vodja baletnega ansambla Sanja Nešković Peršin. Prva premiera Baletni večer bo stekla novembra znova v posvetitev častitljivi baletni obletnici poklicnega ljubljanskega ansambla, sestavljata pa jo dve novi deli slovenskih skladateljev. Prvi del večera nosi naslov Moški z nožem, avtorstvo pa podpisujeta glasbenik Milko Lazar in koreograf Matjaž Farič, plesna tema se oplaja s slikarskim opusom Riharda Jakopiča in njegovim  prefinjenim umetniškim občutkom za kompozicijo giba ter dramatičnost. Drugi del večera z naslovom Kompozicija nastaja po konceptu ter v koreografiji Sanje Nešković Peršin in ob avtorski glasbi Draga Ivanuše, ko zapišejo, da so v poetiki plesne zgodbe dovoljene tudi sanje.

Doktor Živago

V drugem delu gledališke sezone, aprila, napovedujejo še premiero romantičnega baleta Giselle skladatelja Adolphea Adama in v koreografiji priznanega kubanskega baletnega mojstra Howarda Quintera Lopeza. Omenjeni balet je bil na odru ljubljanske Opere nazadnje uprizorjen leta 1995. Na sporedu nove baletne sezone načrtujejo še obnovo nekaterih svojih uspešnic: Peter in volk, Doktor Živago, Hrestač Božična zgodba, ki je beležila že 125 uprizoritev, Labodje jezero in Orfična himna.

Giselle

Za ljubljanski baletni ansambel pod umetniškim vodstvom Sanje Nešković Peršin je bila ravno odhajajoča sezona v celoti eno njihovo veliko slavje, vsaj če sodimo po obnovljenih predstavah in uspehih, ki so jih želi na gostovanjih v tujini. Prva turneja se je začela že lanskega septembra z gostovanjem na 8. Balet Festu v Sarajevu, in to z obnovo dveh sodobnih baletov: 5 Tangov Hansa van Manena ter Kaktusi Alexandra Ekmana, in to še pred prvo novembrsko baletno premiero ravno minule sezone Orfično himno koreografa Jeroena Verbruggna. Takoj po festivalskem nastopu sta solista Peter Đorčevski in Tjaša Kmetec odpotovala na prestižni ameriški plesni festival v New York, kjer sta nastopila v duetu iz dramskega baleta Dr. Živago, dva dni pozneje pa na Internacionalnem baletnem festivalu v Miamiju v koreografiji Lea Mujića.

Labodje jezero

Januarja (11.25.) je baletni ansambel gostoval z baletom Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega v koreografiji Lynne Charles (po I. Ivanovu in M. Petipaju) v Celovcu na povabilo Stadttheater Klagenfurt v njihovem abonmajskem sporedu, ko je bilo vseh deset predstav preprosto razprodanih.

Simfonija otožnih pesmi

V prvem delu sezone so prejeli posebno nagrado DBUS na novembrskem Gala baletnem večeru za izredne dosežke celotnega baletnega ansambla zadnjih dveh let,  ob tej priložnosti je bil nagrajen tudi njihov baletni solist Petar Đorčevski za pristno doživetje ter vrhunsko izvedbo vloge Viktorja Komarovskega (Dr. Živago) in Tybalta (Romeo in Julija). V marcu pa je že potekala njihova velika južnoameriška turneja (14.24.) z baletno predstavo Tomaža Pandurja Simfonija otožnih pesmi v koreografiji Ronalda Savkovića; najprej v Mehiki v Ciudadu de Mexicu in Guadalaraji, potem  še v Kolumbiji v Bogoti, o velikem uspehu turneje in navdušenju ansambla ob toplem sprejemu gledalcev je bilo že govora na naši stran. Ob vrnitvi v Evropo so imeli še dodatni nastop v Theatru Bonn v Nemčiji (28. 3.), tudi še eno  izredno uspešno gostovanje v izvedbi  dveh baletov: Simfonija otožnih pesmi in Kaktusi. In ko praktično še niso povsem zadihali po koncu te velike turneje, je sledila že njihova aprilska premiera letošnje sezone: Baletni večer Balet 100.

Kaktusi

Ob koncu maja so z baletom Pet Tangov in Kaktusi gostovali še v Sežani na odru Kosovelovega doma. Hkrati so že potekale priprave na obnovo dramskega baleta Dr. Živago koreografa Jiříja Bubeníčka, ko so z opernim zborom že 6. junija gostovali na Češkem v Brnu v okviru plesnega festivala RE:PUBLIKA 1918–2018 in v obeležje 100-letnice Češkoslovaške republike, kjer jih je pričakal filharmonični orkester iz Brna, dirigirala pa Živa Ploj Peršuh, tudi odziv na njihov nastop je bil enkraten.

Pastoralna simfonija (foto: arhiv SNG Opera in balet Ljubljana)

Takoj po Brnu sta na Slovaškem gostovala tudi Giorgia Vailati in Kenta Yamamoto z duetom iz baleta Simfonija otožnih pesmi. Junija je v Operi Ljubljana stekel še Gala baletni koncert v okviru junijskega Festivala Ljubljana, nato pa že sledile priprave in gostovanje v futuristični Astani v Kazahstanu na njihovem Plesnem festivalu 26. junija s predstavama Hansa van Manena Pet tangov in Beethovnovo Pastoralno simfonijo koreografa Milka Šparembleka.
In končno stečejo dolgo pričakovane počitnice tudi za ljubljanski baletni ansambel pod vodstvom umetniške vodje Sanje Nešković Peršin, ko se septembra začnejo dogovori o možnostih gostovanja njihove baletne uspešnice Labodje jezero v Rusiji.

View Gallery 9 Photos