Nevenka Koprivšek že trinajstič rjove kot levinja

Pichet Klunchun se ukvarja z načinom, kako tradicionalni tajski ples khon predstaviti občinstvu.

Saj človek ne ve, ali bi bil vesel ali ne. Mladi levi namreč vedno napovedujejo nekakšen konec poletja in toplih dni, kar je seveda nekoliko žalostno. Če pogledamo z vesele plati, pa se vedno navdušimo nad festivalom, ki želi biti vsako leto malo drugačen od lanskega, vsekakor pa boljši in še kakovostnejši od prejšnjih. Ženski trio Bunkerašič v sestavi Nevenka Koprivšek in Mojca Jug, kot glavni oblikovalki programa, ter Tamara Bračič Vidmar, ki skrbi za medijsko prepoznavnost festivala, napoveduje trinajsto izdajo predstavitve umetnikov z vsega sveta.

Ženski levji trio Mojca Jug, Nevenka Koprivšek in Tamara Bračič Vidmar.
Še posebej pa so ponosne na projekt Vrt mimo grede, ki bo odprl temo o zelenem v naši prestolnici. Tako je kipar Boštjan Kavčič, ki se je projektu pridružil že lani z vrtno inštalacijo na enem od parkirišč, sicer pa je bil skoraj dve leti montažer oddaje Parada plesa, letos posadil  topinambur na zapuščeni zelenici pred manjšo trgovino najboljšega soseda v bližini prostorov Bunkerja. Izdelek je poslal na analizo na Kmetijski inštitut Slovenije, kjer so ugotovili, da v topinamburju svinec in kadmij ne presegata mejne vrednosti. Torej je vse ok s pridelavo topinamburja v centru mesta. Jupiiii!
Kipar Boštjan Kavčič je bil skoraj dve leti tudi montažer oddaje Parada plesa, na Mladih levih pa bo že drugič poskrbel za zdravo zelenjavo.
A vrnimo se k tistim plesnim oziroma gibalnim akcijam, ki jih predstavljajo letošnji Mladi levi. Tamara Bračič Vidmar sporoča: ”Mlade leve bomo letos otvorili s predstavo Radio Muezzin Stefana Kaegija in skupine Rimini Protokoll. Stefan Kaegi prihaja k nam že tretjič, pred leti je navdušil s predstavo Cargo Sofia-Ljubljana, v kateri smo skozi oči dveh bolgarskih šoferjev odkrivali ne samo njunega življenja in zgodbe o krutosti prevozniških filial, temveč tudi očem običajno skrite kotičke predmestja Ljubljane. Mnogi niso pozabili predstave Mnemopark, poetične zgodbe o zbiralcih miniaturnih vlakcev in o spremembam poljedelstva in naravne krajine. Stefan Kaegi je dokumentarno raziskovalni režiser, ki z malimi resničnimi zgodbami razkriva uničujoče pasti globalizma. Tokrat se je posvetil življenju muezinov, egipčanskih pevcev molitve, katerih pesem sodobni svet počasi nadomešča z zvočniki in celo z radiem. Skozi individualne zgodbe mojstrov molitve nam pred očmi izginja tudi dolgoletna tradicija. Kaegi je eden najbolj progresivnih režiserjev našega časa, letos je prejel tudi prestižno nagrado Evropske kulturne fundacije Routes Award.
Mlade leve bo odprl Stefan Kaegi in skupina Rimini Protokoll s predstavo Radio Muezzinn.
Drugi veliki zvezdi festivala sta britanska vizualna umetnika Dan Harvey in Heather Ackroyd, ki se bosta na Mladih levi predstavila s travnato fotografsko instalacijo On the Field. Heather in Dan, prav tako dobitnika številnih mednarodnih nagrad, sta razstavljala že po vsem svetu, veliko sta se ukvarjala s problemom pretiranega segrevanja ozračja, raziskovala sta celo na severnem tečaju. V svojem umetniškem ustvarjanju se gibljeta med fotografijo, arhitekturo, kiparstvom in ekologijo.
Hkrati z njuno pa na letošnjih Mladih levih odpiramo tudi razstavo poznane slovenske avtorice Tanje Lažetić z naslovom Migracije. V razstavi Migracije Tanja Lažetić zastavlja vprašanje o pomembnosti okoljskih vprašanj. Tako nadaljujemo delo mednarodne mreže IMAGINE 2020, v
okviru katere se ukvarjamo prav možnostjo povezave med umetnostjo in okoljskimi spremembami, ki jih lahko občutimo v svetu.
Ameriški igralec Zachary Oberzan je dobro poznan predvsem po vlogah v predstavah znamenite skupine Natural Theatre of Oklahoma, igral pa je tudi v projektih Richarda Formana in Wooster group. Predstava Your Brother.Remember?, ki bo na Mladih levih 22. avgusta, je avtobiografska zgodba o otroštvu, prepojenem s filmom Kickboxer, karatejskim opusom Jean-Claude Van Damma. Pretresljiva in hkrati zabavna zgodba, ki skače iz preteklosti v sedanjost, je posvetilo bratu, zaradi katerega se je Zachary začel ukvarjati z igro.
V Arabski noči (Nuit Arabe) Rolanda Schimmelphenninga belgijski igralec Dirk Opstaele v spremljavi pianistke Iris De Blaere v duhovitem in virtuoznem recitalu preigrava osebe dramatične zgodbe, ki se dogaja v nekem nemškem predmestju, običajnim ljudem, v vlažni poletni noči, nekje med poželenjem in naključjem. Predstavo Arabska noč v izvedbi Dirka Opstaelea so letos belgijski gledališki kritiki nominirali za predstavo leta.
Azijske sodobne umetnosti smo na Mladih levih pričeli predstavljati že lansko leto z mlado japonsko skupino FaiFai in predstavo My Name is I Love You, letos pa smo na festival Mladi levi povabili tri predstave iz azijskega prostora in tudi kuratorja in umetnika Tang Fu Kuena, ki nam bo skozi predavanje skušal orisati kontekst sodobnih azijskih umetnosti. Prva azijska predstava na letošnjem festivalu bo japonska uspešnica Hot pepper, Air conditioner and the Farewell speech skupine Chelfitsh v režiji Toshiki Okada, ki je letos obredla že skoraj vse pomembne evropske festivale. Toshiki Okada je del nove generacije mladih japonskih režiserjev, ki se ukvarjajo s sodobno, predvsem japonsko družbo. Toshiki predstave snuje skozi svojstveno metodologijo poskusa in napake, v prelivajočem se polju gledališča in plesnih elementov.

Drugi dve predstavi pa sta delo tajskega plesalca in koreografa Picheta Klunchuna, ki smo  ga pred leti že videli na Mladih levih v uspešnem duetu z Jerômom Belom. Pichet Klunchun  pogumno odpira meje sodobnega plesa v Aziji, kjer je vse gestualno močno kodirano. V predstavi Nijinsky Siam se Pichet ukvarja z legendo ruskega baleta Vaslavom Nijinskim, ki je pred sto leti plesal siamski ples v pariški Operi. Zgodovinsko srečanje s tajskim plesom je bilo del gibanja imenovanega orientalizem in Pichet  v predstavi Nijinsky Siam rekonstruira in interpretira koreografijo znamenitega sola.
Plesalec in koreograf Pichet Klunchun odpira meje sodobnega plesa v Aziji.
V predstavi I am a Demon pa se ukvarja z načinom, kako tradicionalni tajski ples khon predstaviti sodobnemu občinstvu. V njej razgrajuje hudičev in dominantni karakter yak, ki predstavljaa enega izmed štirih prvinskih likov tradicionalnega plesa khon. Predstava je posvečena umrlemu mojstru plesa khon, Khru Chaiyot Khummaneeju, in odnosu med mojstrom in učencem.
Norveška skupina  De Utvalgte je na Mladih levih pred leti že gostovala, tokrat pa se vrača s predstavo Skuggar, sence. Skuggar je enigmatična in lirična predstava, v kateri avtor izzove gledalce k premisleku o najpomembnejših vprašanjih življenja – kdo smo in kako puščamo sledi v življenjih drugih ljudi.”

Norveška skupina De Utvalgte je na Mladih levih pred leti že gostovala, tokrat pa se vrača s predstavo Skuggar, sence.
Seveda na Mladih levih ne bo manjkalo glasbe, druženja, debatiranja, vse podrobnosti ostalega dogajanja izveste na www.bunker.si Naj bo čas od 20. do 30. avgusta namenjen mladim in malo manj mladim levom.

View Gallery 6 Photos