Nekdanja balerina Petra Žiher že dvajset let vrti Pirueto

Plesalci Baletne šole Pirueta so se predstavili na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma.

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma Ljubljana je na začetku junija v dveh večerih stekla Zaključna predstava učencev klasičnega baleta, oplemenitena s predstavitvijo dvajsetletnega dela Baletne šole Pirueta, te privatne šole klasičnega baleta v Ljubljani. Voditeljica in ustanoviteljica šole, koreografinja Petra Žiher je v začetnem nagovoru spregovorila tudi o prvih baletnih korakih, s katerimi so začeli svoje prve urice po vrtcih v Ljubljani, ki so jih oblikovali po lastnem programu in se prilagajali malčkom, takrat se je pisalo šolsko leto 1990/1991. V tistem času so zaključne nastope organizirali na Velikem odru v Španskih borcih, in malčki so veselo poplesavali skupaj s svojimi učiteljicami.

Pirueta Petre Žiher je stara toliko kot država Slovenija, dvajset let.
Dve leti pozneje in v šolskem letu 1992/1993 pa so že zasnovali program, ki jih je pripeljal do sedanjih rezultatov. V Baletno šolo Pirueta vpisujejo otroke od četrtega leta starosti, imajo tudi šolski program za starejše skupine otrok, otroci pa so vselej homogeno razvrščeni po starosti. Baletni pouk je organiziran po razredih stopnjah, začne se s 1. in konča z 8. razredom baletnega šolanja. Učenci, ki se odločijo za baletno šolanje na srednješolski stopnji, se lahko napotijo na sprejemni izpit na KGB – Srednjo baletno šolo v Ljubljani ali v Mariboru. Veliko pa jih ostane še naprej v  svoji Pirueti, ko se vključujejo v programe baletnih skupin, ki so postavljene glede na čas zaključenega šolanja: prva, druga in tretja baletna skupina Pirueta, zaradi zanimanja za klasični balet pa imajo organizirane tudi dve ljubiteljski baletni skupini.
Številčnost je bila vedno odlika Baletne šole Pirueta.
Na širini odrske ploskve Linhartove dvorane je zaplesalo skoraj 250 otrok, ki so v prvih, drugih in tretjih razredih razdeljeni v tri skupine, a,b in c razrede in celo v 5. razredu na a in b razred; v posameznih razredih pa je od deset do petnajst učencev – nastopajočih. Te številke kažejo na izjemno zanimanje za baletno umetnost ljubljanskih otrok, pretežno deklic, no, za vzor pa je prisoten tudi kak fant.
Letošnjo produkcijo so poimenovali Plesali smo, plešemo, in skoraj dve uri in pol trajajoči program skupaj s premorom razdelili na dva dela – na tisti zgodovinski, ko so plesali in tokrat obnovili svojih 19 koreografij iz časov od leta 1996 pa do 2008; v drugem delu programa, tisto, kar danes plešejo, pa so predstavili v 13 koreografijah. Koreografije minulih let: Petre Žiher, Manjane Milostnik, Žive Tomc, Ljudmile Brezigar, Mojce Bandelj, Sonje Kerin Krek, Ane Hribar, Georgete Capraroiu, Nataše Berce in Nade Zorn, so pripravile Barbara Prhavc, Maša Robič, Liza Volk, Petra Žiher, Kjara Starič, Katja Štucin, Nina Ogrinc, Katja Šuštar in Mihael Žveglič.
Prvi del programa, pa čeprav zgodovinski v obstoju Piruete, je bil slikovit, raznovrsten in izpolnjen s pravljičnimi zgodbami, oblikovanimi v klasični baletni in pripovedni formi tudi ob mimiki ter gestah v poskočnosti otroških korakov in lepo oblikovanih kostumih. Poskočno in veselo z venčki so plesale Pifke in pufke, že druge s kolebnico razigrano poskakovale v plesu Skrinja prijateljstva kolebnica. Poskočni in prisrčni tudi v zahtevnejših  baletnih oblikah  o se predstavili otroci v plesih: Slaščičarna, Cigančice. Plesali so tudi pajacki – Pajacki in punčka s punčko Nino Mavec ob njenem solu na vrhu baletnih copat, medtem ko so Pajacki-kuharji pohvalno kuhali svoj ples. Na sporedu je bila tudi pravljica Rdeča kapica, v kateri so svoje plesne zgodbe humorno zaigrale: Rdeča kapica/Vlasta Cunja, volk/Neža Andromako in babica/Monika Medvešček Peterka. Dvajsetletnico skupaj s Pirueto slavi tudi balerina Monika Medvešček Peterka, ki je prve baletne korake shodila v VVZ skupaj s Pirueto, danes še vedno pleše in tudi že poučuje baletni podmladek Piruete.
Sledila je tudi pravljica Sneguljčica s Kajo Vidanovski v naslovni vlogi in njeno  visoko izvedbo grand jeté-skoka. Tudi Bambi ni manjkal, v razgibani koreografiji živalskih podob so lično plesale mlade balerine 8. razreda skupaj z drugo baletno skupino Pirueta, kjer se je v lepo in lahkotno izpeljanem grand jeté – skoku izkazala tudi Ana Nuša Kalanj. Vlogo deklice in v koreografiji Deklica z vžigalicami je skladno skupaj z ljubiteljsko nadaljevalno skupino zaplesala Sanja Kašaj.
V Mavrici morskih pripetljajev in v koreografiji Morje so plesale, se potapljale in plavale deklice skupaj s solistko plavalko Urško Klančič. Ob koncu je peljal še baletni Avtobus z voznico Karo Marušič.
Zahtevnejši baletni koreografiji minulega obdobja sta bili zaupani tretji baletni skupini Pirueta Ne čakaj na maj in plesalkam z najdaljšim baletnim stažem pri Pirueti – prvi in drugi baletni skupini, Zaklad ljubezni, plesale pa so: Ana Nuša Kalanj, Estera Merljak, Iva Černe, Klara Grad, Lora Briški, Monika Medvešček Peterka, Neža Andromako, Neža Vadnjal, Nina Mavec, Nina Mićić, Urška Ilar, Vlasta Cunja. Slednje skupaj z Nino Zavašnik pa so še posebej navdušile v zadnji točki drugega dela tega baletnega večera v koreografiji Maše Robič V slogi je moč, v barvitosti plesnih korakov različnih narodnih skupin in ob zvokih znanih glasbenih uspešnic: Sirtaki, Libertango, Kalinka, Oseh Shalem, Lord of the dance, predvsem pa z odlično dinamiko izvedbe.
V drugem delu in po odmoru je sledila produkcijska predstavitev učnih dosežkov po posameznih razrednih stopnjah v baletnih kompozicijah, ki so jih za svoje učence pripravili: Petra Žiher (1., 2. r.), Katja Štucin (3.r.), Barbara Prhavc (4., 5a. r.), Katja Šuštar (5.b. r), Ana Hribar (6. r), Liza Volk (7., 8. r.), Nina Ogrinc (ljubiteljska nadaljevalna skupina) in Miha Žveglič (3. baletna skupina)
V drugem delu je sledila tudi sodobna koreografija avtorice Kjare Starič Jaz ti jaz, navihano in aktualno zaplesana v duhu današnje tekmovalnosti ter v dobri izvedbi Vlaste Cunja in Kaje Vidanovski.
In ne le na odru, tudi veselje ob koncu in pred izhodom Cankarjevega doma je potrjevalo radost mladih v spoznavanju in plesanju klasičnih baletnih korakov, ko so starši v trenutkih čakanja na svoje otroke pripovedovali vesele anekdote in so nastopajoče deklice ter dva fanta nasmejanih obrazov sprejemali svoje zaslužene šopke rož.

View Gallery 8 Photos