Na Opusu prepričljiv zmagovalec kranjski Qulenium

Noriko Nishidate je zmagala z najboljšo miniaturo v celoti.

Celje je v soboto, 9. 6. 2012, dihalo s sodobnim plesom. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Celje sta namreč v Slovenskem ljudskem gledališču Celje pripravila že dvajseto mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2012. Opus je na noge postavila Neja Kos, nekdanja svetovalka za ples na skladu in plesna ustvarjalka.  Namen tekmovanja, ki ima tudi svoj predizbor – letos so finaliste izbrali v Ljubljani med 112 prijavljenimi koreografijami –  ni spodbujanje tekmovalnosti, temveč ustvarjalnosti. Poudarek je na samostojnem delu in razvijanju plesne miniature, vloga mentorja pa je zgolj nevsiljivo vodenje plesalca pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela, kar pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in v svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Letošnja žirija v sestavi Snježana Premuš (predsednica žirije), Tanja Zgonc in John Taylor si je ogledala 46 plesnih miniatur (koreografije v trajanju od 2 do 3,5 minute) in izbrala najboljše.

Neja Kos je ustanoviteljica plesnega tekmovanja Opus 1-plesna miniatura.
Glavna nagrada je tokrat šla na Japonsko. V kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 1988 in 1995, je namreč slavila japonska plesalka Noriko Nishidate, ki je prejela nagrado za najboljšo miniaturo v celoti. Žirijo je prepričala z avtorskim plesom Hana Uta. Tema letošnjega OPUSA 1 je bila ples in literatura, kar pomeni, da so se mladi plesalci pri pripravi koreografij naslonili na literarna besedila. 
Filip Štepec
 
Vse glavne nagrade v nižjih starostnih skupinah pa so tokrat pobrali plesalci KD Qulenium Kranj. V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1996 in 1999, je žirija nagrado za najboljšo miniaturo v celoti podelila Filipu Štepecu iz KD Qulenium Kranj za avtorski ples Umbaumčizem, v skupini plesalcev, rojenih med letoma 2000 in 2001, je nagrado za najboljšo miniaturo v celoti prejela Gea Bešter iz KD Qulenium Kranj za avtorski ples Škrat literat, v skupini plesalcev, rojenih med letoma 2002 in 2003, pa je glavno nagrado prejela Jerca Gril iz KD Qulenium Kranj za avtorski ples Radovedna Jerca. Vse tri plesalce je pri nastajanju miniature vodila mentorica Saša Lončar.
Gea Bešter
Mimo KD Qulenium Kranj očitno niso mogli niti predstavniki zavoda Federacija, ki so letos na OPUS-u 1 prvič izbrali mladega plesalca, ki mu bodo v prihodnjem letu omogočili ustvariti samostojni plesni projekt. Izbrali so Jana Rozmana iz KD Qulenium Kranj, ki se je predstavil z avtorskim plesom Glitch.      
Strokovna žirija je podelila tudi nagrade za najboljšo izvedbo in najboljšo idejo miniature. V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1988 in 1995, je nagrado za najboljšo izvedbo prejela Alja Ferjan iz KD Qulenium Kranj za avtorski ples Če sem to, kar so oni meni, nagrado za najboljšo idejo pa April Veselko iz Plesne izbe Maribor za avtorski ples Ostro in slano. V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1996 in 1999, je nagrado za najboljšo izvedbo prejela Kaja Vajdetič iz Plesnega foruma Celje za avtorski ples Deklica z žalostnimi očmi, nagrado za najboljšo idejo pa sta prejeli Maja Medved in Zala Erznožnik Podreka iz KD Qulenium Kranj za avtorski ples MAzMa-EP. V skupini plesalcev, rojenih med letoma 2000 in 2001, sta nagrado za najboljšo izvedbo (žirija ni podelila nagrade za idejo) prejela Nejc Vene iz KD Qulenium Škofja Loka za avtorski ples Skriti prehodi in Špela Jezovšek iz Društva za umetnost plesa Celje Harlekin za avtorski ples Oskar. V skupini plesalcev, rojenih med letoma 2002 in 2003, je nagrado za najboljšo izvedbo prejela Neža Vadnjav s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za avtorski ples Cop-plenk-žvenk, nagrado za najboljšo idejo pa Alma Mimi Arnold in Brina Lekše s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za avtorski ples Zafuclana prejica.
Jerca Gril
OPUS 1 je budno spremljal tudi priznan plesalec in koreograf Matjaž Farič, ki je izbral 30 miniatur, ki se bodo konec avgusta predstavile na uveljavljenem mednarodnem festivalu 7. Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti. Nad videnim pa je bil tako navdušen, da je tri miniature izbral celo za otvoritveno slovesnost, "da bodo ljudje videli, kakšna je prihodnost sodobnega plesa." Ta čast je doletela Noriko Nishidate, Jana Rozmana in Aljo Ferjan.
Najboljšo miniaturo pa sta izbirali tudi generacijski žiriji. Prva je izbrala miniaturo Moj Dežnik Maje Hlebš s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, druga pa se ni mogla odločiti in je izbrala dve najljubši miniaturi, in sicer miniaturo Čudovište u meni Jakova Gugića Plesne radionice Ilijane Lončar s Hrvaške in Če sem to, kar so ni meni Alje Ferjan iz KD Qulenium Kranj.
Plesalci so na tekmovanju tudi skupno improvizirali.
Neja Kos, bivša samostojna svetovalka za plesno dejavnost pri JSKD, ki je pred 20 leti ustanovila tekmovanje mladih plesalcev OPUS 1, pa je povedala: "Opus 1 pomeni prvo plesno delo, ki naj bi ga sami ustvarili mladi plesalci. Slovenski sodobni ples se je pred dvajsetimi leti razvijal pod močnim vplivom nemške plesne šole, ki je veliko pozornosti namenjala avtorskemu plesu in mali plesni formi. Kar pomeni, da se mora plesalec sam spopasti s celotnim procesom ustvarjanja, od ideje do končne izvedbe. In v vseh teh letih prav OPUS 1 dokazuje, da so otroci in mladostniki tega več kot sposobni. Pri tem je seveda še kako pomembna vloga mentorja, ki mora ves čas hoditi po tanki črti med vodenjem procesa dela in nevmešavanjem."
Vajeti ima sedaj v rokah Nina Meško, umetniška vodja OPUS-a 1 in samostojna strokovna svetovalka za ples pri JSKD: "V veliko veselje mi je, da OPUS 1 traja že dvajset let, da se razvija in da je za marsikaterega mladega plesalca odskočna deska za študij plesa ali profesionalno plesno pot. Mladim ves čas govorim, da ni pomembno tekmovati, niso pomembne nagrade, pomembno je ustvarjati in se predstavljati na odru. In tudi to jim omogoča OPUS 1."
Predsednica žirije Snježana Premuš je opazila napredek: "Mlade plesalce spremljam že vrsto let in moram povedati, da iz leta v leto napredujejo v znanju, idejah, kompoziciji in zrelosti nastopanja. Vidi se, da mentorji, ki imajo sami dovolj znanja, redno delajo z njimi. OPUS 1 je postal tudi prostor, kjer profesionalni svet sodobnega plesa vzpostavlja vse bolj intenziven odnos z mladimi generacijami plesalcev, kar je dobro za oboje. Kljub velikemu napredku in velikim prizadevanjem mentorjev in drugih, tud JSKD-ja, ki skrbi za njihova izobraževanja, pa bi poudarila, da je prišel čas, ko bi morali v Sloveniji vzpostaviti vertikalno mrežo izobraževanja v sodobnem plesu od vrtcev pa do akademije." 

View Gallery 6 Photos