Na odrih Cankarjevega doma pričakujte v novi sezoni veliko plesa

Željko Božič in Miljan Nojić imata Sanjsko službo, ki bo doživela premiero 6. oktobra.

V Cankarjevem domu Ljubljana (CD) je 13. septembra ob 11. uri stekla novinarska konferenca o kulturno-umetniškem programu nove gledališke sezone 2016/2017 te naše največje kulturne institucije, in to v sprejemni dvorani zgornjega nadstropja. Novo sezono so predstavili vodje kulturno-umetniških programov skupaj z generalno direktorico CD Uršulo Cetinski. Po uvodnih besedah direktorice in posredovanem programu nove gledališke sezone je več kot očitno, da Cankarjev dom še naprej ostaja osrednje slovensko kulturno, znanstveno in družabno središče. In so glasba, gledališče, ples, film, vizualne umetnosti, literatura, humanizem ter kulturna vzgoja ob pomembnih festivalih dogodkih in znanstveno aktualnih kongresnih prireditvah, kot so dejali in zapisali, tisti asi, ki jih v njihovem prireditvenem rokavu skriva prihajajoča sezona in jih bodo z velikim užitkom postopoma odkrivali ter razkrivali skupaj s svojimi obiskovalci.

Tiskovka v Veliki sprejemni dvorani (foto: Iztok Dimc)
V letošnjem duhu zelene prestolnice Evrope Cankarjev dom še dodatno širi prizorišča svojih odrov in dvoran v naravo pod krošnje dreves, v Park Sveta Evrope ob Prešernovi cesti, kjer so poskrbeli za ureditev dragocenih dreves, ki so preživela tisto uničujočo ujmo z žledom, in kjer je posajena tudi potomka nekoč velike in razkošne stare rdeče bukve, ki je krasila prostor parka ob Operi Ljubljana in bila podrta zavoljo širjenja ter obnove Opere. Novo sadiko stare bukve so zasadili 24. junija 2006 v Volčjem potoku in jo od tam tudi prenesli v omenjeni park, drevo pa že kaže mogočno veličastnost svoje vrste. 
Ekipa Cankarjevega doma: Uršula Cetinski, Barbara Rogelj, Ingrid Gortan, Nina Pirnat Spahič in Simon Popek (foto: Iztaok Dimc)
Novinarska konferenca se je začela s kratkim odlomkom iz predstave Sanjska služba v koreografiji Željka Božiča, ki se je predstavil skupaj z  Miljanom Nojićem v duetu prekladanja tovornih kartonskih škatel, seveda praznih. Premiera predstave bo stekla 6. 10., repriza pa 7. 10 v Linhartovi dvorani.
Željko Božič in Miljan Nojić sta zaplesala odlomek iz predstave Sanjska služba. (Foto: Iztok Dimc)
Letošnji plesni in gledališki program CD je kar obsežen, dogajal se bo na njihovih odrih manjših in srednjih dvoran. V Linhartovi dvorani bo  že 26. 9. na sporedu premiera fizičnega gledališča Branka Potočana & Fourklor Žepi polni zvezd, predstava o malih ljudeh velikega srca, ponovitev pa 27. 9. V čast našemu koreografu, plesalcu in pedagogu Branku Potočanu so pripravili tudi Mali simpozij v dvorani Lili Novy o njegovem ustvarjalnem opusu in njegovih 30 let delovanja na plesni sceni. Istega meseca (21. 9) bo v Klubu CD na sporedu še komedija zmešnjav Hamlet in pol, režiserja Jake Andreja Vatovca.
Žepi polni zvezd Branka Potočana (foto: Drago Videmšek)
Na Klubskem odru, sicer 6. novembra, bo tekel tudi teatralni pogovorni šov z naslovom Kako ostanem lepa in svobodna, ki v humorni formi parodira tematiko televizijskih pogovornih oddaj, nastal pa v koprodukciji KUD S.N.G., CD in Mestnega gledališča Ptuj.
Gledališka prestava Iztoka Mlakarja Pašjon v režiji Vita Tauferja bo 6. in 7. 11. predvajana na odru Linhartove dvorane.
V novembru nas čakata še dva  zanimiva plesna dogodka. Prvi je na vrsti Milan Tomašik s svojim celovečernim Solo 2016 ( 11., 12. in 13.), ponovitve so napovedane še 5. in 6. decembra, vse ob 20. uri v dvorani Duše Počkaj. Nato že sledi Pol-na-Črta, sodobna plesna predstava koreografinje Mateje Bučar ob vizualijah Vadima Fishkina in ob glasbi Boruta Savskega, ki se bo dogajala v Veliki sprejemni dvorani 13.,14., 15. in 16. novembra, kjer bodo začrtane plesne smeri od enega do drugega vhoda/izhoda dvorane in se bo neposredno dogajalo na  začrtanem stiku med znanostjo in umetnostjo.
Obeta se posebni silvestrski dogodek v izvedbi SNG Maribor, večkrat nagrajena komedija z glasbenimi vložki Glorius!, britanskega dramatika  Petra Quilterja, ki bo vedrila v duhu zadnjih dni leta 2016, uprizorjena bo 30. in 31. decembra na odru Linhartove dvorane. In kot je navedeno v programskem listu, je to sočna, prisrčna in "odštekana" glasbena predstava po resnični zgodbi ameriške operne navdušenke, žal brez posluha, Florence Foster Jenkins (1868-1944), ki je želela postati operna pevka. Je svetovna uspešnica med glasbenimi komedijami, ki jo pripravljajo tudi za filmsko platno.
Marca 2017, od 9. do 11., bo v dvoranah CD potekal 8. Bienale slovenske sodobne umetnosti Gibanica, na sklepni prestavi bodo tako kot vedno podeljene težko pričakovane nagrade Gibanice, in še posebej tiste plesne Ksenije Hribar.
16. Improvizija, improvizacijska parodija Evrovizije, bo sledila 23. maja v Linhartovi dvorani v stilu gledališko-glasbene parodije o blišču in bedi Evrovizije.
Milan Tomašik pripravlja solo.
Programska ekipa CD namenja posebno veličastni umetniški prostor sporedu Abonma 7. Veličastnih, ki je namenjen ljubiteljem baleta, plesa in glasbe, ponuja pa izredna umetniška doživetja na odru velike Gallusove dvorane, in letos je še izredno plesno obarvan, saj je na sporedu kar pet predstav baletno in plesno obsijanih, in ena v lesku plesnega cirkuškega sija, kot sedma pa še veliki gledališki dogodek, predstava Vojna in mir v priredbi in režiji Silvia Purcăreteja ter v koprodukciji SNG Drama,  MGL in CD. Ta veliki gledališki dogodek je del posebnega festivalskega programa Tolstoj, iskalec resnice, s katerim se CD priklanja ruski pisateljski veličini Levu Nikolajeviču Tolstoju, in bo potekal od 11. januarja do 24. marca 2017.
Napoved drzne uprizoritve Gaudeamus slovitega ruskega režiserja Leva Dodina, umetniškega vodje Malega gledališča MDT iz Sankt Peterburga, je zamenjala predstava Bolero-Extremalism (fragmenti) Narodnega baleta iz Marseilla v izvedbi izjemnega plesalca Emia Greca in režiserja Pietera C. Scholtena, ki združujeta svoje umetniške strasti iz leta 1990, na sporedu bo že 4. oktobra. In že 26. oktobra sledi plesni Nepopisan list znanega plesalca flamenka Andrésa Marína iz Seville, ki ustvarja svojo podobo flamenka skozi prvinskost, klasiko, barok in avantgardnost časa.
Ballet National De Marseille bo nastopil z Bolerom in …
Veliki silvestrski dogodek na velikem odru pa se napoveduje 28., 29., 30., in 31. decembra ob gostovanju Novega vietnamskega cirkusa Med mestom in deželo/A Ō Láng Phô v režija Tuana Leja, ki v gledališki obliki združuje elemente plesne predstave tradicionalnih cirkuških vragolij – od akrobatike, gimnastike, do žonglerstva.
Zimskega februarja pa se lahko veselimo gostovanja sodobnega japonskega plesnega gledališča, ki je zraslo in se ustvarjalno nadgrajevalo na radioaktivnem pepelu Hirošime in Nagasakija od leta 1945, ko je mesti zrušil radioaktivni val dveh atomskih bomb. V goste prihaja buto skupina Sankai Juku, ki jo vodi Ushio Amagatsu, učenec dveh utemeljiteljev te japonske zvrsti, Hijikate Tatsumija in Kazua Ohna. Predstavili se bodo 28. februarja s predstavo Meguri – Prekipevanje morja, zemeljski mir.
… Extremalism.
V ponedeljek, 20. marca, bo CD gostil znameniti plesni ansambel Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company, ki na newyorškem prizorišču deluje že več kot trideset let, in na glasbo Mauricea Ravela bo v izvedbi Godalnega kvarteta Académia uprizorjena njihova plesna predstava Igra in igra, ki jo sestavljata dve koreografiji; Ravel: pokrajina ali portret? in Zgodba, na skladbo Franza Schuberta pa Smrt in deklica.
Drzni, siloviti in veličastni abonma 7 velikih uprizoritev se bo zaključil z gostovanjem Baleta in orkestra SNG Maribor, in to z neoklasičnim triptihom treh velikih koreografov, dveh naših: Valentine Turcu in njeno sodobno baletno uspešnico Carmen po istoimenski operi na glasbo Rodiona Ščedrina, ter Edwarda Cluga z njegovim najnovejšim delom Favn na Debussyjevo simfonično pesnitev Preludij k favnovem popoldnevu; kot tretji pa se predstavlja švedski koreograf Johan Inger s svojo koreografijo Bolero na Ravelovo glasbo.
Med posebne dogodke ali napovedane odrske poslastice se šteje tudi baletni spektakel Jevgenij Onjegin koreografinje Valentine Turcu v izvedbi Baleta in orkestra SNG Maribor, ki ga bo na oder Gallusove dvorane 6. decembra očitno pripeljal sam sveti Miklavž, dogaja pa se po motivih Puškinovega romana in ob glasbi Čajkovskega ter Rahmaninova. Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba prihaja v goste na oder Linhartove dvorane 14. decembra s predstavo Tene Štivčić Tri zime v režiji Ivice Buljana, ko bo govora o družinski sagi, o usodah štirih ženskih generacijah, ki so odraščale vsaka v svojem času, ampak v isti hiši, obrasli z bršljanom. .
Mariborska koreografinja Valentina Turcu pripravlja balet Jevgenij Onjegin.
Program CD se razvršča tudi v različicah abonmajev, ki se lahko izbirajo po lastnih željah in v sklopu ‘ad hoc’ abonmaja, ki ga sestavljajo obiskovalci sami. Filmski abonma Liffe po Liffu se bo začel že 26. oktobra s filmom Krste Papića Skrivnost Nikole Tesle in se bo dogajal v Kosovelovi dvorani. Razstava Nikola Tesla – človek prihodnosti, o genialnem izumitelju in mislecu bo trajala še do 6. novembra v Galeriji CD, in v tej sezoni bo iz predavanj o Teslovi veličini in njegovih izumih uprizorjena še premiera glasbenega performansa harmonikarja, skladatelja in fizika Janeza Dovča z naslovom Tesla, namenjena  tudi izobraževanju šolarjev, za katere so organizirani še posebni abonmaji: Moj prvi abonma (od 5. do 10. leta), D best abonma (od 11. do 15. leta), Ta hud abonma za dijake, študente in starejše.
Dogajalo se bo veliko v tem našem kulturnem in umetniškem centru, Cankarjevem domu Ljubljana, ki je v sezoni 2016 organiziral in posredoval 2222 prireditev, od tega je bilo 172 glasbenih, 60 gledaliških, 11 plesnih in baletnih predstav, 406 filmskih projekcij, 369 kulturno vzgojnih, humanističnih in drugih prireditev ter 42 razstav, obiskalo ga je skupno 420.000 obiskovalcev, 303.000 obiskovalcem javnega kulturnega programa je bilo predvajanih 263 uprizoritev brez vstopnic.
Ovekovečila so se tudi pomembna števila poslovanja Cankarjevega doma od prvega leta delovanja 1981 pa do leta 2016, ko je minilo 36 delovnih let te naše kulturne institucije. Celotni prihodek CD v 36 letih je znašal 351.700. 000 evrov; v tem času je bilo 52.736 prireditev, število obiskovalcev kulturnega programa pa 11.454,563.

View Gallery 9 Photos