Na državcu izvrstni plesalci, super šovi, pogrešali pa pravi breakdance

Članska formacija Bolera je obranila naslov državnih prvakov. (foto: Daniel Čampa)

Na državnem prvenstvu v MTP, ki se je odvijalo od petka, 11., do nedelje, 13. maja 2012 v Radovljici, je sodelovalo 44 klubov, v treh tekmovalnih dneh pa se je zvrstilo 1825 plesalcev, ki so se potegovali za naslove DP v hip hopu, jazzu, stepu, break danceu, electric boogieju in disco danceu. Dobili smo 23 članskih državnih prvakov, 24 mladinskih državnih prvakov in 17 pionirskih državnih prvakov. Največ kolajn so zbrali plesalci plesne šole Urška, skupno kar 35, sledijo plesalci plesne šole Bolero s 25 medaljami, tretje mesto pa si delita plesna kluba Miki in Zeko, katerih plesalci so se štirinajstkrat povzpeli na stopničke.
Ekipa našega portala si je tekmovanje ogledala v soboto in nedeljo. V obeh dneh so bile tribune polne staršev, prijateljev in sorodnikov, ki so glasno navijali za svoje favorite. Temu primerno je bilo tudi ozračje, energetsko in čustveno nabito. In po pričakovanjih so nas plesalci spet impresionirali s svojimi fantastičnimi nastopi. 

Luka Vodlan je kot edini članski step solist zmagal. Točka je bila navdušujoča.

Svoje vtise s tekmovanja so nam zaupali tudi nekateri plesalci, trenerji, sodniki in starši. "V celoti gledano je bilo državno prvenstvo odlično. Predvsem zaradi naših uspehov seveda, pa tudi organizacija tekmovanja je bila super. Meni ni nič manjkalo. Vzdušje v dvorani je bilo fenomenalno, kar ti da še večji zagon med samim nastopom. Tukaj se lahko zahvalim naši hip hop skupini, ki je glasno navijala pri vseh naših nastopih, seveda je pa to pritegnilo pozornost še ostalih gledalcev, ki so vsako našo točko pospremili z bučnim aplavzom. To je dokaz, da so vse naše točke bile odlične. Naj ob tem čestitam bratu Sebastijanu za vse točke, ki jih je letos skoreografiral. Seveda so osvojeni naslovi lepa nagrada za trud, ki smo ga vložili v treninge, sploh zadnje 3 mesece. Sem zelo vesel tudi za naš mladinski in pionirski pogon. Mislim, da se vsem obeta lepa prihodnost. Sam pa še zmerom ne razumem dejstva, zakaj se več mladih ne odloči za step. Najbrž je za nekatere preveč estetski, se premalo dogaja, premalo skače, mogoče je v muziki premalo basov, ne vem. V slovenskem stepu kvaliteta definitivno je, kvantitete pa res primanjkuje. Škod,." je za naš portal komentiral nepremagljivi steper Luka Vodlan, ki je spet osvojil naslov državnega prvaka.
Brata Vodlan, Luka in Sebastijan sta slovenski step trade mark.ombinacija …

"Pred mesecem dni sem v svoji izjavi rekel, da vem, da smo v stepu Lukci med boljšimi v Sloveniji. No to se je še kako potrdilo na letošnjem državnem prvenstvu. Osvojiti skoraj vsa prva mesta v kategorijah, kjer tekmuješ, je za mene izredno priznanje in zadovoljstvo, ki ti da zagon za nadaljnje ustvarjanje in vlaganje truda v svoje tekmovalce. Veseli me dejstvo, da smo bili letos prvič priča tudi nekoliko bolj številčni konkurenci pri solistkah, tako pri mladinkah kot tudi pri članicah, in v obeh kategorijah je bilo videti kar nekaj odličnih nastopov. Po drugi strani je še vedno nekoliko malo predvsem fantov, ki bi se ukvarjali s to zvrstjo plesa. No, v Lukcu se lahko pohvalimo, da imamo trenutno kar 10 fantov, ki so nastopili na tem državnem prvenstvu, kar šest jih je bilo med najmlajšimi v otroški formaciji. Upam, da bomo v prihodnje s točkami, kot sta bili zmagovalni moški trio med člani in zmagovalna članska mala skupina s štirimi fanti, ki sta tudi dvignili vzdušje v dvorani in poželi velik aplavz, primerljivi tudi z najboljšimi hip hop formacijami. S tem upam bomo spodbudili še več mladih fantov, da se bodo pridružili slovenski step karavani,"
pa je o državcu povedal Sebastijan Vodlan, ki je z bratom Luko v paru prav tako osvojil najvišjo stopničko.
Zmagovalka v jazz solu Staša Tušar.
"Tako kot lani so bile zmagovalke solo jazz v vseh treh kategorijah plesalke PK Urška (vse 3 so tudi Pokalne zmagovalke 2012): pionirke Maša Pušnik (koreograf Blaž Godec), mladinke Staša Tušar (koreograf Mimi Marčac Mirčeta), članice Maša Marinšek," je sporočila Nataša Novak Tušar iz Urške.
Državni prvakinji Anja in Nives Miško s trenerjem Dejanom Zečevičem.

Veliko bolj čustvena pa je bila izpoved Zinke Zabavnik, mame plesalk Anje in Nives Miško iz Plesnega kluba Zeko Murska Sobota. "Vsaka tekma oz. plesni turnir je zame nekaj posebnega, saj vem, da moji hčerki v plesu resnično izrazita sami sebe. Ples in glasba jima pomenita neizmerno veliko, zato treningov nikoli ne jemljemo kot obremenitev ampak samo kot sprostitev po napornem dnevu v šoli. MTP trenirata in v njih tekmujeta že pet let in sicer v več disciplinah. Anja pleše disco dance in disco fresstyle, medtem ko Nives pleše modern, jazz balet, show dance, disco dance, street dance show. Kot sem že omenila, sta tudi letos obdržali laskave naslove državnih prvakinj in prav tako sta letos postali zmagovalki pokalnih turnirjev v istih disciplinah. Zelo veliko je še dosežkov na državnih tekmovanjih, ampak najlepše doživetje za Nives in za vse nas pa je bilo, ko si je Nives lansko sezono priplesala naslov evropske prvakinje in svetovne podprvakinje. Ko je stala na najvišji stopnički in s solzami sreče v očeh pela slovensko himno, sem se šele zavedla, da moj otrok zastopa barve države Slovenije, na kar bi morali biti vsi Slovenci ponosni. V tej smeri pa se mi zdi, da je ples premalo cenjen kot šport, ampak moja otroka imata status športnika in se trudita kot vsi drugi športniki ali pa morda še bolj, poleg tega pa v tem še neizmerno uživata. Ne vem, kako bi opisala svoje občutke, ko vidiš svojega otroka na najvišji stopnički –  ampak verjemite mi: "solze sreče vse povedo" in takrat pozabim na ves čas, ki ga porabim za njun užitek in dosežke."
Pionirske disco plesalke iz PK Zeko.

"Tekmovanje se mi je zdelo dobro pripravljeno, škoda samo, da je vreme malce nagajalo, ampak je bilo v redu. Hrana, pijača, varnost je bila super. Diplome so zelo lepe kot tudi pokali, še posebej so mi všeč tisti za pokalno tekmovanje. Tekmovanje je potekalo več ali manj po urniku, kar je tudi dobro. Malce sem razočaran, ker so bile disco discipline zopet vse na en dan in ena za drugo, vmes pa nekaj kategorij, ki so bile zelo kratke, tako, da so bila dekleta že čisto izmučena in niso mogla stoprocentno pokazati, kar znajo, vmes pa še preoblačenje, nova šminka, frizura … Plesalci imajo dovolj kondicije, vendar tudi šprinterji ne tečejo sto metrov 10-krat v eni uri na tekmovanju. Upam, da bomo to naslednje leto rešili. Mi smo imeli letos menjavo generacij in opažam, da tudi konkurenca. Zato se mogoče malce pozna predvsem pri formacijah in malih skupinah, da je še veliko rezerve. Kar se pa tiče solistov in parov pri discodancu, pa so napredki ogromni, kar je zelo dobro. Breakdance je bil letos kar vredu obiskan, saj smo imeli kar sedem članskih ekip. Šovi so bili dobri, vendar sem pri nekaterih zelo pogrešal ples in znanje breakdanca, kar se je potem tudi odražalo v battlih, saj sta prvi dve ekipi izvajali samo show točke, ki so jih že tako ali tako plesali v predstavitvah, pogrešal sem breakdance,"
je analiziral dogodek koreograf in plesalec Dejan Zečevič.
Bolerovec Bojan Čuk je bil odkrit in kritičen.

"Ponovno bi lahko bil kritičen, omenjal bi enake stvari kot zadnjič … To bi lahko počel ob vsakih kvalifikacijah in vsakem državnem prvenstvu. Gre za veliko večji problem kot organiziranje posameznih tekmovanj v okviru PZS; sodniki pač sodijo v skladu s pravilnikom, ki jim je bil dan. Skratka, celotno dogajanje na DP je bilo pričakovano; od rezultatov moje skupine do lastnih dosežkov … Nič nepričakovanega se ni zgodilo :). Moji bi koreografijo lahko speljali dosti bolje (kot so to počeli na treningih), vseeno pa so dobro odplesali in zato sem na njih zelo ponosen. Težava je bila samo v samozavesti oz. sproščenosti. Takoj ko so videli, da znajo drugi otroci veliko powermovov (torej gimnastičnih gibov), so se ustrašili in zato koreografije niso odplesali s potrebno energijo :). Če bi želel čim boljše rezultate na DP, bi jih že od samega začetka leta (kot to počne večino plesnih šol) učil zgolj in izključno t. i. "powermove". Žal se ob tem ne bi naučili poslušati glasbe ter plesati, seveda tudi ne bi imeli nobene trdne podlage oz. osnove,na kateri bi lahko dalje gradili, in znašli bi se v enakem položaju kot mi (celotna breakdance scena v Sloveniji) pred več kot sedmimi leti. Takrat nam noben ni znal pokazati osnov, in zato smo se po več letih treniranja morali (pri določenih elementih) začeti povsem znova,za nazaj smo se učili najosnovnejše stvari, kar si jih je moč zamisliti,"
je ocena Bolerovega trenerja Bojana Čuka, ki je na državno prvenstvo pripeljal svoje brejkerje Bolero Family Guys, ki so se uvrstili na 5.mesto med mladinci.
Bastova hip hop formacija v koreografiji Romana Ureka je navdušila.

"Letošnje državno prvenstvo je potekalo povsem po pričakovanjih. Veliko energije, veliko dobrih plesalcev, veliko čustev. Organizacija je bila korektna. Glede plesne vsebine si želim, da bi plesalke in plesalci break dancea proti nasprotnikom v battleih tekmovali z več veselja in manj agresije. Dobri so, ampak težko uživam ob gledanju nekoga, ki je med nastopom napadalno nastrojen. Pri disco kategorijah me je bilo strah za varnost nastopajočih. Menim, da bo za disco dicipline v prihodnosti potrebno na mednarodni ravni spremeniti pravila. Skupne minute pri solistih in parih disco kategorije so nevarne in kar kličejo po poškodbah. Zelo sem užival v stepu, kjer bi najbolj izpostavil trio točko iz PK Lukec. Prima so bili. Pri hip hopu imajo plesalci še nekaj prostora in možnost za razvoj predvsem na področju različnih tehnik. Stilsko so dokaj dovršeni, tudi fizična pripravljenost večine plesalcev je na bistveno višjem nivoju, kot je bila pred let.
.
Vodja skupine Bast Aleš Gorišek je opozoril na nevarnost poškodb v disco kategorijah v solih in duetih.

Glede na udeležbo in prikazano kvaliteto plesa na tekmovanju stanje v MTP sekciji PZS izgleda dobro. Mislim, da je zelo pomembno, da se mlajši člani zavedamo, da imamo zvezo, ki deluje. To delovanje je rezultat dolgoletnega dela naših mentorjev in predhodnikov. Pa tukaj ne mislim samo na tekmovanja. Gre za priznanje plesa kot pravega športa v okviru OKS, financiranje, strokovna usposabljanja ter za zastopanje slovenskih plesalcev v mednarodnih plesnih organizacijah. Želim si, da bomo imele mlajše generacije veliko potrpljenja in volje do dela, da ta sistem v prihodnosti še nadgradimo. Idej je veliko, ampak tako kot je za plesne rezultate potrebno redno in veliko trenirati, je za rezultate v funkcioniranju neke organizacije potrebno redno in veliko hoditi po sestankih. A sporočilo plesalkam in plesalcem? Lepo je bilo, tudi prihodnje leto pridem,"
je za naš portal podal svoj vidik koreograf, plesalec in ustanovitelj Šole za nastopanje Bast Aleš Gorišek.
Bolerov plesalec in koreograf Matevž česen je bil prvič v vlogi sodnika.

"Priznam da sem imel ob prvem sojenju na državnem prvenstvu tremo, saj vem kako veliko to pomeni plesalcem. Z svojim sojenjem sem zadovoljen, kar je pomembno, da lahko stojiš za svojo oceno. Zelo dobro sem se moral skoncentrirati kako razporediti ocene in točke glede na videno, a vseeno sem imel čas nameniti tudi prijazen nasmeh tekmovalcem, da bi jim bilo lažje. Pri jazzu smo videli malo plesalcev in le nekaj res dobrih, medtem ko je bilo pri hip-hopu veliko plesalcev in tudi kar nekaj dobrih. Vzporedno smo sodili z tabličnimi računalniki in ni bilo večjih problemov. Končni rezultati pa so bili skoraj enaki seštevkom vseh pokalnih turnirjev, kar dokazuje da tokrat ni nihče kuhal :)," je svoje občutke
opisal Matevž Česen, plesalec in koreograf plesne šole Bolero.
Rezultati so objavljeni na http://www.pzs-tekmovanja.si/mtp-online.asp

View Gallery 12 Photos